Povestea cu e-factura ca metaforă pentru o țară modernă condusă de milițieni

Data:

spot_img

Povestea cu e-factura. Știți bancul cu inginerul sovietic care se apucă să proiecteze o bicicletă și orice ar face tot tanc îi iese? Cam așa e cu guvernarea asta cu ADN de milițieni intersectați genetic cu securiști.

Marcel Ciolacu a aflat în fine ceea ce tot mediul privat știe de săptămâni bune, anume că facturarea electronică va bloca sistemul. Și ca orice securici care și-a depășit limita de incompetență, vrea să scoată pârleală prin show și gargară.

Citește și: A plecat în Londra să fie mai aproape de fiul ei și a ajuns să ajute sute de copii

Problema nu e măsura, ci modul în care e pusă în aplicare

Face ședință de guvern azi, pe 29 decembrie, cu doar trei zile înainte ca măsura să devină obligatorie pentru toate firmele.

Problema în sine nu e măsura, ci modul în care e pusă în aplicare. Avem un nou exemplu de heirupism. Fac azi analize. Da, azi, cu trei zile înainte de intrarea în vigoare a deciziei, se mai face o analiză.

Povestea cu e-factura. Să vă explic

Comisia Europeană a considerat că statele membre trebuie să vină cu metode noi pentru combaterea fraudei şi a evaziunii fiscale în domeniul TVA şi pentru simplificarea colectării impozitelor. Pentru România, care are o gaură imensă la colectare, asta e o bubă mare.

Buba este agravată de un întreg sistem de pile politice care protejează non-platnicii (adică dacă ai pile la statul infestat de PSD / PNL șansa să pățești ceva când nu plătești TVA scade; invers, dacă ești autonom, șansa să fii hărțuit cu controale crește).

Dar, să rămânem la problema de bază: gaura de încasare și evaziunea. Așa a apărut e-facturarea. Nu doar în România, sunt reguli europene, procedura trebuie convenită cu Comisia Europeană.

Dar în mod particular în România, Ministerul de Finanțe e convins că asta e o soluție magică, gen țaca paca, faci un sistem digital și gata cu evaziunea.

Evident că nu e așa! Și, oricum, sistem digital și ANAF într-o propoziție e un subiect cu totul dureros. Și, apoi, dacă buba din spatele bubei ține de conexiunile politice și protecție mafiotă, e cam clar că băieții vor găsi metode de a căpăci pe cei fără protecție doar și de a prelungi favorurile. Faptul că SRI e implicat în digitalizarea ANAF nu rezolvă problema, ci o agravează, că doar habar nu avem ce firme are sau protejează SRI, e secret și e legal.

Deci, cum să rezolvi niște bube urât mirositoare și sistemice? Țaca paca, niște digitalizare, nu? Doar e cuvântul magic. Mărgica magică.

Cum? Peste noapte, ca la miliție.

Procedura trebuie negociată cu Comisia Europeană. După ce ai convenit cu Comisia, o pregătești.

În Franța de exemplu, facturarea electronică obligatorie se aplică tot de la 1 ianuarie 2024, însă statul și firmele au avut la dispoziție 2 ani de pregătire, Decizia Comisiei Europene venind în ianuarie 2022.

Franța și-a luat 2 ani de pregătire.

Când a primit România verde pe procedură? Acum șase luni. Și se grăbește să aplice repede, repede.

Germania a primit verde de la Comisie odată cu România, în iunie 2023. Când intră în vigoare la nemți? Doar de la 1 ianuarie 2025. La fel și Polonia.

Germania primit verde de la Comisie odată cu România, în iunie 2023. Când intră în vigoare la nemți? Doar de la 1 ianuarie 2025. La fel și Polonia.

România se grăbește să ia fața Germaniei. Campioni la e-facturare.

Povestea cu e-factura. Are ANAF-ul infrastructura pregătită? Crapă serverele doar la câteva mii de accesări ale firmelor care trebuie să parcurgă o procedură deloc simplă pentru înscriere. Cum vor rezista ele la milioane de facturi emise zilnic?

Sunt firmele pregătite la nivel de softuri sau chiar la nivel de competențe digitale ale angajaților?

Deja două mari firme, Vodafone și E-On și-au notificat clienții că nici vorbă de facturare electronică până la jumătatea anului 2024. Cum vor băga firmele în contabilitate cheltuielile pentru telefoane și energie? Ăăăăăă, cum ar zice Ciucă, șeful la cealaltă baracă a statului milițienesc.

Se putea evita această problemă? Evident. Dacă cei doi Marcei ar fi citit PNRR-ul. Unde am anticipat această problemă și am insistat ca jalonul cu digitalizarea sistemului fiscal, care includea și facturarea electronică în urma cererilor insistente ale ANAF, să fie implementat cât mai târziu.

A fost ceva bosumflare la Finanțe și ANAF, care presau să se întâmple imediat. Era glonțul lor magic.

Doar că bancul cu inginerul sovietic îmi stătea pe creier: parcă vedeam statul milițienesc cum se apucă să hărțuiască economia privată cu încă o chestie de făcut înainte să își facă el însuși temele.

Din discuțiile și dezbaterile cu specialiștii știam că această măsură europeană trebuia să fie pregătită cât mai bine. Această pregătire însemna servere noi, pregătire profesională inclusiv pentru angajații ANAF. Tocmai de aceea am negociat cu Comisia Europeană ca termenul pentru acest jalon să fie 31.12.2025.

De ce se grăbesc Marceii (Boloș și Ciolacu) să fie acum și nu din 2025? Pe de o parte, e foame de bani. Pe de alta e prostia de milițieni: oamenii ăștia nu știu ce țară conduc. Habar nu au cum funcționează o firmă, hai să fim serioși, covrigăria lui Ciolacu de la Buzău a fost mereu o chestie paravan pentru afacerile de mafiot local protejat de stat.

Apoi mai e și latura lor de securici, că doar au pus SRI-ul să se ocupe de ANAF și asta rezolvă tot, nu? Când aud de SRI, acești doi Marcei cu cariere strâns mufate la servicii au tendința aia să creadă că gata băi, e bine, ne relaxăm, se ocupă ”băieții”.

Deși băieții tot digitalizează statul și degeaba. Că, ce să vezi, nu s-a inventat metoda aia digitalizată să fie și simplu și transparent pentru toată lumea și să fie favorizați ai lor la aplicarea regulilor.

Citește și: Ancheta în cazul fetiţei care a născut copilul violatorului ei rămâne la Marghita. Ce motive invocă Parchetul Bihor

Ce se va întâmpla? Cel mai probabil câteva săptămâni de haos la începutul anului și apoi o amânare care să acorde timp suficient pentru a pune boii înaintea carului și nu invers.

Sau Ciolacu va poza iar în salvator și va amâna cu totul măsura. După ce a stresat tot mediul privat cu asta, se va prezenta ca țarul bun care rezolvă.

Cred că va trebui să ne obișnuim cu metoda asta, este una primitivă, dar eficientă imagologic (de aia o foloseau până și țarii, care erau în esență șefi supremi peste un sistem retardat). Care e metoda? Marcel conduce un sistem securistic care e incapabil să guverneze modern, apoi Marcel, în ultima clipă și cu niște emoții mari, ne salvează de el însuși.

Ca în bancul ăla cu nevasta care e omul ce te ajută să treci cu bine peste problemele pe care nu le-ai fi avut dacă nu te însurai.

Mai multe pe Comunitatea Liberală


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Arena PRESShub este un loc al dezbaterilor publice, în care lideri politici și personalități relevante își prezintă opiniile, ideile și poziționările față de teme fierbinți ale zilei.

Regulile Arena PRESShub sunt simple: invitații trebuie să respecte valorile democrației, să mențină un limbaj decent și fără atacuri la persoană, dezbaterile desfășurându-se exclusiv pe argumente. Opiniile sunt libere, dar trebuie susținute de fapte și date.

Cristian Ghinea este coordonator al Departamentului pentru Politici Publice al USR.

spot_imgspot_img
Cristian Ghinea
Cristian Ghinea
Cristian Ghinea este licenţiat în Studii Politice şi Administrative și a absolvit un program de Master la London School of Economics and Political Science. În anul 2009 a fondat, împreună cu un grup de experţi, Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE), un think-tank având ca obiectiv sprijinirea rolului României în Europa prin furnizarea de expertiză în domeniul politicilor publice. În aprilie 2016 a devenit Ministru al Fondurilor Europene în guvernul tehnocrat, după o perioadă de cinci luni petrecute la Cancelaria Prim-Ministrului Dacian Cioloş. După experiența în guvernul tehnocrat, s-a înscris în USR și a candidat la alegerile parlamentare din decembrie 2016. Cristian Ghinea a fost deputat de București până în mai 2019, când a devenit europarlamentar USR, vicepreședinte al Comisiei pentru dezvoltare regională. În decembrie 2020 a renunțat la funcția de europarlamentar și a devenit ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene. A fost vicepreședinte al USR, iar acum este coordonator al Departamentului pentru Politici Publice al partidului.
9 COMENTARII
  1. Domnilor, aveți dreptate 100% ! Dar în România mori cu dreptatea în mână !!! Din păcate la vot merg toți ăia care fură și votează cu PSD/PNL și cei care sunt cinstiti votează foarte puțini , dintre ei ,alții aleg să emigreaze ( categoria lașilor ) alții sunt sătui! Pe cele două categorii din urmă se bazează și PSD/PNL ; cretinii votează cu AUR și Sosoaca!

    • Nu cred ca aveti dreptul sa judecati alegatorii, fie ei cretini, sau de alta sorginte. Este dreptul lor constitutional.
      Dar mai știi ce este corect, ce este bine , ce este alegator sau ce este un alegator cretin ? Sa fim seriosi !
      Stiti ce a răspuns Lăpușneanu lui Moțoc ,, Proști dar mulți ”
      Fără legătura cu ce e mai sus , de regula cei fara scoala si ințelepciune, majoritatea zic , fac autostrăzi, blocuri si multe altele . Așa ca trebuie respectați. Fără ei nu se poate , dar fără 5 milioane de conțopiști , da !
      Asta e, afevărul supără

  2. Felicitări pentru articol. Doar că trebuie făcută trecerea de la dosarul cu șină la digitalizarea informațiilor. Că este despre TVA, ANAF, etc problema este că batrinica de la ghișeu își pierde locul de munca. Sunt mii de oameni care nu au decât calificarea de a primi un dosar, să pună o stampila de primire și sa le dea altuia care le împarte secretarei care le dă unui consilier, care le dă secretarei să le repartizeze, care……… ASTA ESTE ROMÂNIA!!!!!

  3. „…Habar nu au cum funcționează o firmă,… metoda asata, este una primitiva…”___–__Interesant, de cate ori ma gandesc la sistemul de conducere romanesc si la ultimul/actualul jupan, indeobste, cuvantul primitiv apare imediat, acest iohansis chiar s-a dovedit a fi un primitv in arhitectura sociala, in aprox. 10 ani, nu a venit cu nicio solutie sau sugestie, macar in probleme esentiale*, cu ar fi taxarea, pentru ca -nimic mai adevarat- un stat nu poate functiona fara taxare, insa individul a dovedit a fi mai primitiv decat ceausescu, desi statutul sau de „neamtz”( cel putin , asa perceput! Insa total fals!), adica ” ordine si disciplina” seriozitate in orice, etc., l-a facut -in mare parte- doar castigator al mandatului prezidential…Iar taxarea progresiva chiar ar fi fost o fatzeta a margicii magice, mai ales daca era nuantata la mm., insa individul a facut ce stia mai bine de la socru-sau, adica „traiul nacai, pe banii babacai”, iar exemplul sau a fost fulgerator mimat de toate treptele ierarhice, astfel ca Romania a ajuns cea mai corupta tara din Europa( si loc „inalt” in lume) si cu o rata de devalizare(chiar daca legalizata-de ei insasi, devalizatorii) nemaiintalnita in istoria omenirii, numai numarul de generali (activi si rez.) este mult mai mare decat intreg numarul de generali ai -la un loc!-ai USA,UK, Canada si chiar si NATO, inca odata, toti pusi la un loc, care impreuna cu o armata exacerbat de mare numeric, alaturi de o administratie supradimensionata si alaturi de inca 5-6-7 alte grupe de asa inalti paraziti(academii, popime, corp diplomatic, etc.), realmente consuma(mai ales in strainatate!), un sfert din PIB-ul Romaniei, la care ei nu participa nici prin munca eficienta si nici prin diverse cotizatii sociale, precum armata, in cazul pensiilor….(* m-as referi la pensionare , in primul rand toata lumea trebuie sa iese la pensie la aceiasi varsta, exceptie profesiile unde -national si international- rata bolilor- si deceselor premature-profesionale este inalta, altfel, la starea economico -sociala a Romaniei aceasta varsta de pensionare NU trebuie crescuta CI scazuta la 60 ani, urmand ca cine poate si vrea sa ramana in continuare in campul muncii (prin agrement bilateral angajator/angajat), si – eventul, pentru fiecare an muncit in plus (pana la un maxim, de reflectat) sa primeasca un adaos de 0,10 sau o,15 puncte, pentru ca , da, exista persoane si „in putere de munca” si worokholice( care vor sa fie ocupate pana la 65 sau 70 ani), insa totul trebuie gandit si nuantat pentru o ajustare eficienta atat pentru economie, cat si pentru individ.)

  4. Ok. Dar ce treaba au astea cu milițienii in general ? Se pare că aveți o frustrare puternica si excludeți serviciile !
    Faceți citostatice si va vindecati creierul !”
    S-a umplut țara de politicieni incompetenți, de infractori , de tineri care habar nu au de patriotism , de falși revoluționari nesimțiți si de iresponsabili care își dau cu părerea !

  5. Cred ca de fapt ține de nația de român, nu de milițieni , că și ăia tot români au fost !
    Că nu milițieni singuri, depășesc la semafor, nu doar mițienii lasă gunoi si impuțesc munții, plajele , Europa si intreaga lume . Nu mițienilor li se dpune in Europa ,, țâgani” așa că ciocu’ mic bolnavi de cap moderni !

  6. O să meargă ca legea ca la administrație nu trebuie să duci copii; la primărie mi-au spus clar: se referă la administrația centrală nu la cea locală ! Așa ca ia la rând birourile pentru copii după acte ce se emit pe același etaj !
    Tembeli.

  7. Mai copii ! …CBDC …dati un search pe google sa gasiti unde duce de fapt tarasenia asta cu e -facturare ! Primele vor fi firmele apoi si cetatenii tot e-bani …o bomboana otravita invelita vezi doamne in toate avantajele posibile ,ca dezavantajele nu se spun ! Si cum spuneam urmam noi ca sa scoata cash-ul definitiv ,vezi doamne nu se vor putea finanta teroristii! De cand ma stiu cash-ul meu nu mi-a ajuns niciodata la teroristi! Au vrut din pandemie …nu s-a putut ! Acum CBDC -ul ni-l baga pe gat incepand cu firmele ,vezi doamne fara Economia Neagra! Romania va cadea direct in cap .. pt ca o economie reala nu exista nicaieri in lumea asta …de cand au scos banii cu acoperire in aur ! Guvernul face bani cand vrea el noi-noutzi ,noi daca facem suntem Hoti!! Cum sa fie reala Economia ..nu este decat control asupra noastra la puterea a zecea!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Sub asediu

Fascismul românesc (în varianta lui neolegionară) e viu, militant....

GRU și legiunile

Evenimentele recente au pus pe tapet și posibilitatea implicării...

O stafie bântuie iar Europa?

Când credeam că avem alegeri prezidențiale, am aflat (cu...