De ce sunt biografiile atât de populare? Pentru că oamenii sunt fascinați de viețile altora, iar viețile literare nu fac excepție, evidenția la un moment dat The Guardian.
Unele dintre biografiile autorilor români sunt extrem de captivante, înscriindu-se cu succes pe linia celor internaționale. Este greu să alegi dintre biografiile autorilor de la noi, ce evocă povestea din spatele cărților. Dar câteva dintre acestea sunt aparte.
Cum ar fi „The Last Romantic: A Biograpy of Queen Marie of Romania” („Ultima romantic: O biografie a Reginei Maria a României”, volum de Hannah Pakula. Cartea a fost numită de scriitorul Graham Greene cea mai bună biografie. De la nașterea ei în rândurile aristocrației europene până la eforturile ei de a salva România din mâinile comuniștilor, această biografie oferă un portret plin de farmec al Reginei Maria a României. Poate vă întrebați de ce figurează Regina Maria la categoria autori români. Să nu omitem un fapt important: Regina este autoarea memoriilor din seria „Povestea vieții mele” (publicată între 1934-1936), care ocupă un loc însemnat, inclusiv la nivel mondial (printre altele, memoriile Reginei au avut un success deosebit în Regatul Unit), în ceea ce privește jurnalele inedite, de impact inclusiv din punct de vedere istoric.
Una dintre cele mai independente femei ale vremii sale
Regina a fost considerată unul dintre cele mai fascinante capete încoronate ale Europei și una dintre cele mai independente femei ale vremii sale. Nepoată a Reginei Victoria și a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei, la vârsta de 17 ani Maria a părăsit curțile strălucitoare ale Europei de Vest pentru a se căsători cu Ferdinand I – prințul moștenitor al României. Bazându-se pe jurnalele și scrisorile tinerei regine, autoarea descrie lupta ei de a câștiga o poziție independentă în curtea dominată de bărbați a României, primii ei ani ca una dintre cele mai admirate frumuseți ale Europei și perioada decisivă din timpul Primului Război Mondial, când aproape conducea guvernul român. „Cu amploarea și strălucirea unei mari epopei, această poveste convingătoare reprezintă o biografie istorică în toată puterea cuvântului”, potrivit Evening Standard.
Hannah Pakula a scris, de asemenea, pentru reviste, inclusiv Vanity Fair și recenzii de cărți pentru Los Angeles Times și New York Times.
Biografie bazată pe documente de familie ale lui Iorga
Volumul intitulat „A Biography” („O biografie”), de Nicholas M. Nagy-Talavera, dedicat lui Iorga, constituie și el un punct de referință în rândul biografiilor aparte.
Istoricul român Nicolae Iorga a jucat un rol important în istoria țării timp de mai bine de 50 de ani, până la moartea sa tragică în 1940. Autor a peste 1.200 de cărți și 20.000 de articole, Iorga a fost unul dintre cei mai prolifici savanti ai tuturor timpurilor. În semn de recunoaștere a realizărilor sale academice, Iorga a primit doctorate onorifice de la universități din întreaga lume.
Aceasta este prima biografie cuprinzătoare a uneia dintre cele mai importante personalități culturale și politice europene din prima jumătate a secolului XX.
Autorul îl consideră pe Iorga nu numai istoric, politician, jurnalist, critic literar, dramaturg, scriitor, poet și lingvist, orator, ci și un om deosebit. Volumul scris de Nicholas M. Nagy-Talavera (important savant American), și bazată pe surse de arhivă și documente de familie, reprezintă prima biografie care înfățișează un portret complet al istoricului de renume mondial.
Viața sclipitoare a Iuliei Hasdeu – o premieră pentru cititorii internaționali
Volumul „Viața sclipitoare a Iuliei Hasdeu” de Constantin Manolache constituie la rândul lui o biografie fascinantă.
Cartea prezintă viața și operele literare ale copilului geniu românesc al secolului al XIX-lea. Iulia Hasdeu a fost fiica lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, una dintre cele mai mari personalități literare și politice din istoria modernă a României. A început să citească la vârsta de doi ani și a scris primul său studiu istoric la vârsta de șase ani. La opt ani vorbea fluent franceza, germana și engleza. A absolvit Conservatorul din București la vârsta de 11 ani ani, cu realizări excelente la pian și canto, după care a plecat la Paris și a început să studieze la Colegiul Sévigné.
A fost prima româncă acceptată la Universitatea Sorbona. În scurta ei viață, înainte de a fi atinsă în cele din urmă de o boală incurabilă, Iulia a scris nenumărate poezii, nuvele și piese de teatru. Desenele și scrisorile ei au supraviețuit, de asemenea, trecerii timpului, permițându-ne o privire asupra copilăriei și adolescenței ei tragice, emoțiile și gândurile ei cele mai intime. Viața sclipitoare a Iuliei Hasdeu reprezintă o premieră pentru cititorii internaționali. Pe lângă faptul că este o biografie inedită, conține traduceri în engleză pentru multe dintre lucrările și scrisorile ei.
Eminescu și Creangă, văzuți de Călinescu
Nu în ultimul rând, „Viața lui Mihai Eminescu” de George Călinescu este considerată o biografie specială, un moment excepțional în cultura română, dar și o biografie prea romanțată. Tocmai de aceea dacă nu ați citit această carte, trebuie să o citiți. Chiar și doar pentru motivul că e prima biografie publicată de scriitorul și criticul literar, în 1932.
Volumul este urmat de „Viața și opera lui Ion Creangă”, de același autor: „La fel ca în cazul lui Eminescu, am încercat să fac portretul lui Creangă prin interpretarea documentelor. Nu am făcut descoperiri remarcabile, cu excepția unora. (…). Dialogurile sunt de fapt citate, descrierile se bazează pe o observație strictă și pe surse de încredere. Totuși, pentru a servi memoria lui Creangă, m-am străduit să fac astă carte cât mai plăcută pentru cititor …”, spunea Călinescu.
După cum sublinia cineva, a învăța din experiențele altora este ceea ce ne face oameni. Iar biografiile sunt departe de a-și încheia vreodată șirul exemplelor în ceea ce privește experiența umană.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!