Povestea faimosului comisar Eugen Alimănescu, pistolarul care a curățat Bucureștiul de tâlhari. A sfârșit aruncat din tren de miliție | Aktual24

Data:

spot_img

Povestea faimosului comisar Eugen Alimănescu, pistolarul care a curățat Bucureștiul de tâlhari. Un „Batman” băștinaș care în final pierde lupta și moare.

Făcut celebru în epoca de presă comunistă și de stilul său eficient și foarte dur de lucru, avea să sfârșească tragic, la fel ca mulți alți eroi ai perioadei de început a noului regim – aruncat din tren de milițieni. Ulterior, Alimănescu avea să fie reabilitat de regimul Ceaușescu și urcat pe marile ecrane sub numele „Comisarul Moldovan” de regizorul Sergiu Nicolăescu în anii ’70, într-o serie de filme de acțiune rămase celebre. Pentru tinerii de azi, însă, comisarul de poliție Eugen Alimănescu, de la Brigada Fulger, poate fi asemuit mai bine cu un Batman băștinaș, dar care în final pierde lupta și moare.

Povestea acestui supererou al României anilor ’40 este extraordinar de încâlcită și nu poate fi înțeleasă fără a lărgi cadrul ca să vedem întâi contextul.

Suntem la mijlocul lui 1945, aproape un an după ocuparea Bucureștiului de trupele sovietice. Ministru de Interne este comunistul Teohari Georgescu, omul rușilor, care a început deja epurările. Din Poliție au fost date afară majoritatea vechilor cadre, pe motiv că slujiseră vechiul regim și erau elemente dușmănoase, nedemne de încredere.

Citește și: Raluca Turcan va candida pentru cel de al șaselea mandat de deputat

Fenomenul infracțional a explodat după război

În București mai sunt puțini oameni de ordine, în timp ce fenomenul infracțional a explodat. România fusese în război, așa că arme se găseau din belșug. Venirea rușilor a însemnat instalarea penuriei, introducerea cartelelor. Odată cu această, au apărut – bineînțeles – și bișnițarii, contrabandiștii. În lipsa unor forțe de ordine care să-i rărească, aceștia au pus stăpânire pe Capitală și și-au împărțit-o. Între bande au început răfuielile, foarte adesea cu arme de foc și chiar în plină stradă.

„Din ordinul rușilor, toată armata fusese dezarmată și în tot Bucureștiul nu mai rămăseseră decât câțiva polițai autentici. Și atunci, evident că nu mai era niciun fel de ordine și niciun fel de siguranță“, își amintea, în urmă cu mai bine de un deceniu, istoricul Dinu C. Giurescu, care la momentul evenimentelor despre care vorbim avea 18 ani.

1945

Este 1945. Comuniștii dau afară din Poliție vechii angajați și caută să angajeze tovarăși noi, de nădejde. Sunt înregimentați de-a valma tineri idealiști, gangsteri prieteni cu mahării din minister și oameni de pe stradă, cu diverse meserii. Printre ei, un contabil anonim: Eugen Alimănescu.

E momentul în care comuniștii decid să umple schema din Poliție cu propriii oameni fideli. Se face apel la tinerii simpatizanți, fideli regimului, dar aceștia sunt de multe ori studenți, intelectuali, oameni care pot să lucreze în birouri, nu pe teren. Mai există însă o categorie pe care regimul se poate baza.

„Stând în închisori, comuniștii au cunoscut lumea interlopă. Gangsteri, violatori, tâlhari, contrabandiști. Acestora li s-a făcut un apel și li s-a spus că dacă vor intra în Poliție și vor sprijini pe ministrul Teohari Georgescu, vor fi iertați de cazier. Mai mulți gangsteri cunoscuți au intrat în Poliție”, relatează istoricul Stelian Tănase.

Continuarea, în Aktual24.ro

Citește și: Domnul Marcel Ciolacu ne vinde gogoși despre ce înseamnă să fii președintele României

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Aktual24.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ajunul Crăciunului: Cele mai frumoase tradiţii românești | Monitorul de Cluj

Ajunul Crăciunului este o zi încărcată de semnificații, tradiţii...

Cum să-ți menții unghiile sănătoase în sezonul rece? – 3 pași simpli

Iarna îți poate pune unghiile la încercare mai mult...

De ce țeava rectangulară este preferată în construcții metalice?

În domeniul construcțiilor metalice, alegerea materialelor potrivite este esențială...

Ecografia de părți moi în sarcină, o investiție în sănătatea mamei și a copilului

Ecografia de părți moi în sarcină, o investiție în...