joi, 2 decembrie 2021
AcasăNewsletterPovestea falsurilor din spatele profitului de 3 milioane de euro la un...

Povestea falsurilor din spatele profitului de 3 milioane de euro la un bloc din Iași. Primăria a făcut cinste cu terenul

În patru ani, plecând de la 385 mp, Radu Holban ajunge la 1.019 mp și cere autorizație pentru bloc cu D+P+6+Et.th, pe o străduță din zona Smârdan pe care se circulă pe un singur fir. Primăria i-a pus la dispoziție 634 mp din cei 1.019 mp – 62% din suprafață.


Mihai Chirica și Gabriel Harabagiu (acesta fiind șef de comisie de negociere) s-au jucat cu prețurile de evaluare a concesiunii de la un an la altul.


Partenerul de afaceri al lui Gabriel Harabagiu este Mircea Rotariu. Concubina acestuia este sora soției lui Radu Holban. Practic sunt cumnați. Pe Holban îl chema înainte Talabă, are un trecut de interlop și este în acest moment încarcerat la Penitenciarul Iași pentru tentativă de omor.


Afacerea acestui bloc a fost vândută către dezvoltatorul imobiliar Doru Plugaru, prin soția sa, Anca Condurache.

Soții Holban au cumpărat inițial o grădină cu o casă bătrânească, înconjurată de parcele ale Primăriei. Pe 385 mp ei au plătit 82.000 de euro. Cele trei suprafețe luate din domeniul Consiliului Local au fost mult mai ieftine.
Prima suprafață, de 192 mp, și l-au adjudecat prin licitație publică, în 2015. Cererea Ancăi Holban invoca dorința de extindere a locuinței existente, acea casă bătrânească.


Raportul de evaluare a stabilit un preț de vânzare extrem de mic: 72 euro (fără TVA). Era un preț de trei ori mai mic decât cel pe care îl plătiseră Anca și Radu Holban pentru primii 385 mp luați cu doi ani înainte. Iar piața imobiliară creștea, nu scădea.
Licitația s-a terminat după primul pas, neexistând concurență. Familia Holban a plusat cu 3 euro/mp peste prețul inițial și s-au semnat actele. Prețul real în Smârdan, în tranzacții pe piața liberă, era, în 2015, de 400-500 euro/mp.

ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE