Povestea femeilor din Evul Mediu românesc, adusă în zilele noastre de „Muza înaripată” | Ziarul de Iași 

Data:

spot_img

Trofeul „Muza înaripată” a ajuns ieri la marele câștigător al Premiului Național de Proză „Ziarul de Iași”. De 21 de ani, „Ziarul de Iași” premiază cel mai valoros volum de proză al unui autor român, publicat în anul precedent, iar la această ediție premiul a ajuns la Simona Antonescu, pentru excelentul roman istoric „Chiajna din Casa Mușatinilor”, apărut la Editura Polirom. Festivitatea de decernare a fost una deosebită.

Festivitatea de premiere a avut loc în Aula Magna „Mihai Eminescu” din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, în sală fiind prezente peste 150 de persoane. Pe lângă câștigătorii premiilor literare, juriu, parteneri și echipa „Ziarul de Iași”, au participat oficialități locale, cadre didactice, dar și numeroși studenți și elevi, printre care și copiii din Asociația Pro Ruralis.

Poate că această ediție a Premiilor literare s-a numărat printre cele mai așteptate decernări din ultimii ani, mai ales dacă luăm în calcul faptul că Simona Antonescu, marea câștigătoare, a mai fost nominalizată de trei ori până să primească Premiul Național de Proză „Ziarul de Iași”.

A patra oară a fost cu noroc, iar așteptarea a avut rolul său, întrucât, acum, în atenția publicului a fost readus romanul istoric, prin cartea Chiajna din Casa Mușatinilor.

Povestea femeilor din Evul Mediu și mirarea, în prim-plan la Premiile ZDI

Pe scena Aulei Magna „Mihai Eminescu”, sub „Galaxia iubirii” de Sabin Bălașa, au luat cuvântul redactorul-șef al „Ziarul de Iași”, Toni Hrițac, președintele „Ziarul de Iași” Alexandru Lăzescu, rectorul UAIC Iași, prof. univ. dr. Liviu-George Maha, jurații prof. univ. dr. Alexandru Călinescu și prof. univ. dr. Codrin Liviu Cuțitaru, și câștigătorii Simona Antonescu și Ioan Ciprian Bursuc.

Citește și: Programatorul din Londra care te ajută să verifici tot ce cumpără statul român

Despre cartea care surprinde povestea femeilor din Evul Mediu și despre volumul care detaliază mirarea, Alexandru Lăzescu a spus că ar ilustra, într-o formă sau alta, normalitatea, care e tot mai puțin pregnantă în zilele noastre.

Citește și: PRESShub și Freedom House România contribuie la dezvoltarea Inteligenței Artificiale

„Normalitatea pare destul de ciudată și avem două cărți care merg pe această idee – cartea despre femeile din Evul Mediu și cartea despre mirare. Mi s-a părut foarte interesant să ai o carte despre mirare, întrucât în ziua de azi foarte mulți au certitudini. Nu mai avem mirări, nu mai avem locuri de discutat. Salut faptul că într-o formă sau alta semnalăm faptul că normalitatea continuă, totuși, să fie interesantă și să ne țină cât de cât în priză”, a menționat Alexandru Lăzescu.

Articolul integral, în Ziarul de Iași


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Premiere și rarități la Operă

Cum promiteam, revin cu noi episoade de operă și...

Biblioteca Batthyaneum, restaurată printr-o investiție de 16 milioane de euro

Biblioteca Batthyaneum, care adăpostește cea mai valoroasă colecție de...

FOTO Deșeuri din construcții, îngropate în râpe la Cernavodă. Legislația de mediu este ignorată | Ordinea.Ro

Deșeurile din construcții sunt îngropate în râpe la Cernavodă,...