Povestea veteranului de război clujean, ajuns la 104 ani | Monitorul de Cluj

Data:

spot_img

Povestea veteranului de război clujean, ajuns la 104 ani. Gheorghe Prunduş a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial și a fost luat prizonier de ruși.

Gheorghe Prunduş, veteran de război, a împlinit marţi, 16 iulie, 104 ani. El a participat pe front în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, unde a fost luat prizonier de ruşi.

A fost luat prizonier de ruși

„În anul 1941 am intrat în armată unde am fost repartizat la Batalionul 11 Vânători de Munte din Beiuş, apoi am urmat Şcoala de Ofiţeri de Rezervă din Ploieşti şi Şcoala de Ofiţeri Activi din Bucureşti.

Ulterior, am fost trimis la Centrul de Infanterie din Făgăraş, primind gradul de sublocotenent. Am fost repartizat la Batalionul 103 Vânători de Munte, unitate care a fost trimistă pe front în Moldova.

Citește și: Andreea Ember, despre cum se face cercetarea în Franța: „Toți colaborează pentru ca cercetarea să nu fie oprită și cultura să ajungă în cele mai adânci pături ale societății.”

Am participat cu unitatea la luptele de rezistenţă până la primirea ordinului de retragere. Aflaţi în retragere la Berzunţi, la trecere către Târgu-Ocna, am fost luat prizonier de către ruşi.

Am aruncat tresele de ofiţeri, castile şi armele. La percheziţie, mi-am ascuns bunurile la jambieri, iar bancnotele în căptuşeala băştii.

Ca prizonier am fost trimişi în comuna Larga de lângă Târgu-Ocna, unde am fost anunţaţi că Batalionul 103 s-a autodizolvat şi să ne salvăm cum putem.

Citește și: Alexandru Stermin: prima dată am „ucis” ursul și apoi am ucis-o pe Diana

Am reuşit să scap înrolându-mă într-o unitate ce lupta pentru eliberarea Ardealului de Nord”, a explicat Gheorghe Prunduş, potrivit Ministerului Apărării Naţionale. 

Veteranul de război a explicat că după ce s-a înrolat într-o unitate ce lupta pentru eliberarea Ardealului de Nord, a fost încadrat comandant de pluton la Compania 25-26 Schiori. 

Continuarea în Monitorul de Cluj

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: monitorulcj.ro)

spot_imgspot_img
Monitorul de Cluj
Monitorul de Clujhttp://monitorulcj.ro
Monitorul de Cluj este cel mai important cotidian local din judetul Cluj, care apare in format tiparit si online din 1998. Ziarul tiparit apare in format standard 12 pagini, din care 4 color (luni-joi), si o editie de weekend (vineri-duminica). Continutul este preponderent comunitar (stiri si analize din domeniile administratie publica, sanatate, educatie), precum si pagini tematice (economie, mapamond, sport).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related