Povestea violonistului de la Auschwitz. Tânărul din Transilvania care a supraviețuit Holocaustului, Eduard Berkovits, a trăit experiente ce merită împărtășite.
Una dintre cele mai emoționante povești ale supraviețuitorilor Holocaustului a devenit sursă de inspirație pentru o operă muzicală pop-rock. Este vorba de povestea lui Eduard Berkovits, originar din Transilvania.
Eduard Berkovits a petrecut 11 luni în infernul de la Auschwitz Birkenau. A fost eliberat pe când aveau doar 16 ani. A găsit o vioară abandonată într-una dintre barăcile ocupate de gardienii naziști.
Vioara, simbol al speranței pentru tânărul originar din Transilvania
Acea vioară era un simbol al speranței, iar speranța i-a dat puterea să pornească pe jos, timp de trei luni, spre casă.
Fiul acestuia, compozitorul canadian Adi Berkovits, a transpus în cheie muzicală povestea tatălui său.
Tragedia prin care a trecut Eduard Berkovits este ilustrativă pentru întreaga comunitate evreiască din Transilvania de Nord. Debutul acestei tragedii s-a produs în anul 1940, când Ungaria a recuperat Transilvania de Nord în urma dictatului de la Viena.
Înainte de 1940, în Transilvania trăiau aproximativ 200.000 de evrei, potrivit documentelor Institutului Yad Vashem. În teritoriile recuperate de Ungaria, au rămas mai mult de 164.000 de evrei.
De la bun început, autoritățile maghiare au luat măsuri discriminatorii împotriva evreilor. Însă lucrurile s-au înrăutățit considerabil din anul 1944, când naziștii i-au instalat la putere în Ungaria pe reprezentanții Partidului Crucilor cu Săgeți.
Citește și: Imagini din trecut. Holocaustul în Cluj în benzi desenate
Episcopul romano-catolic s-a opus deportării evreilor
Aceștia au decis deportarea evreilor din teritoriile controlate de ei în lagărele naziste ale morții. Au fost și maghiari care s-au opus acestei decizii.
Citește și: Imagini din trecut. Holocaustul în Maramureș în benzi desenate
Printre ei s-a numărat episcopul romano-catolic de Alba Iulia, Marton Aron, care și-a ridicat vocea în apărarea evreilor, în timpul unei liturghii oficiată în biserica Sfântul Mihail din Cluj.
Drept urmare, liderul spiritual al catolicilor maghiari din Transilvania a fost expulzat de autoritățile ungare peste graniță, în Regatul României, pentru că Marton Aron era cetățean român.
Continuarea în Cluj Today
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: clujtoday.ro)