Poziția Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați în cazul profesorului Alfred Bulai

Data:

spot_img

Poziția Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați în cazul profesorului Alfred Bulai.

ANES condamnă comportamentul profesorului Bulai, printr-un comunicat de presă transmis miercuri, 31 iulie 2024, pe care îl redăm mai jos:

Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES) își exprimă profunda îngrijorare și condamnă ferm comportamentul inacceptabil al profesorului Alfred Bulai, dezvăluit recent pe site-ul de investigații SNOOP.

Citește și: Percheziții DNA în Călărași, fostul județ controlat de Iulian Dumitrescu

Hărțuirea de orice natură este inacceptabilă și contravine principiilor de egalitate și respect pentru demnitatea umană.

Astfel de acte de curaj sunt esențiale. Numărul apelurilor la helpline a crescut

ANES își exprimă solidaritatea cu victimele care au găsit puterea de a-și împărtăși poveștile și experiențele trăite. Astfel de acte de curaj sunt esențiale pentru schimbarea percepției sociale asupra abuzurilor.

Încurajăm victimele și martorii unor astfel de cazuri să apeleze linia telefonică gratuită, 0800.500.333, dedicată victimelor violenței domestice, discriminării pe criteriul de sex și traficului de persoane, serviciu asigurat 24/7.

Aici vor primi informații cu privire la demersurile pe care victima le poate iniția pentru a ieși din situația de criză, consiliere primară de natură psihologică și juridică, dar și îndrumarea către instituțiile abilitate din proximitate.

Menționăm că numărul apelurilor la helpline a crescut, în ultimii ani, de cinci ori.

În anul 2023 s-au înregistrat 9.490 de apeluri (8 apeluri au fost în domeniul egalității de șanse și 9 apeluri în domeniul violenței sexuale, alt context decât violența domestică), iar în primele 7 luni din 2024, 5.667 de apeluri (9 apeluri au fost în domeniul egalității de șanse și 14 apeluri în domeniul violenței sexuale, alt context decât violența domestică).

Prevalează violența împotriva femeilor, în toate mediile

Cazul prezentat public în ultimele zile scoate în evidență, încă o dată, prevalența violenței împotriva femeilor în toate mediile, inclusiv cel academic, și subliniază relațiile de putere inegale dintre femei și bărbați, care stau la baza acestor abuzuri.

Este esențial să înțelegem dificultatea cu care victimele reușesc să se elibereze din ciclul abuzurilor și să creăm un mediu în care se simt încurajate și susținute să raporteze astfel de incidente, fără teamă de repercusiuni.

Citește și: POLITICO: Lista europarlamentarilor care chiar contează. Numele româncei Adina Vălean este printre ei

Susținerea victimelor hărțuirii sexuale nu se oprește la încurajarea raportării, ci trebuie oferit sprijin continuu, pe tot parcursul procesului de raportare, dar și ulterior.

Recomandăm victimelor hărțuirii sexuale și violenței sub toate formele să apeleze la instituțiile statului pentru consiliere și suport, inclusiv, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) din fiecare județ și Poliția Română.

Incidentul recent trebuie urmat de acțiuni concrete

Mai mult decât atât, în toate județele țării, există pentru victimele violenței și ale discriminării pe criteriul de sex: Locuințe Protejate, Centre de primire în regim de urgență, Centre de recuperare, Centre de consiliere, Centre de informare și sensibilizare a populației, Centre de intervenție pentru victimele violenței sexuale, create atât de organisme publice, cât și private.

Citește și: Hoții de lemne monitorizau polițiștii de Crimă Organizată Alba. Liderul grupării este nepotul unui fost procuror-șef

În cadrul acestor servicii sociale, victimele pot beneficia de servicii complementare: terapie prin grupuri de suport psihologic, consiliere individuală psihologică și juridică.

Incidentul de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative trebuie să servească drept un moment de reflecție profundă pentru toți, urmat de acțiuni concrete.

Universitățile dispun de multiple instrumente menite să asigure un mediu sigur – Codul de etică și deontologie universitară, Comisii de etică, Carta universitară, Planurile de acțiune privind implementarea principiului egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați – însă acestea trebuie implementate efectiv.

Facem apel la instituțiile de învățământ să își revizuiască politicile și procedurile pentru a preveni și a răspunde eficient la cazurile de hărțuire.

O cultură instituțională solidă, bazată pe respect, egalitate și toleranță zero față de comportamente abuzive, asigură un mediu în care angajații, studenții și elevii se simt în siguranță și sunt încurajați să vorbească, fără teama de repercusiuni.

ANES va continua să colaboreze cu instituțiile de învățământ preuniversitar și universitar, autoritățile și organizațiile neguvernamentale pentru a promova egalitatea de gen și pentru a asigura un mediu educațional, în care toți membrii comunității să se simtă în siguranță și respectați. Reiterăm angajamentul ferm al ANES de a lupta împotriva inegalităților de gen.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Facebook / Alfred Bulai)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cult Research: „Viitorul copiilor în votul părinților”

Studiul „Viitorul copiilor în votul părinților” a fost realizat...

Cum votează românii și care sunt prioritățile lor la urne

Cum votează românii și care sunt prioritățile lor la...