Prăpastie între femei și bărbați pe piața muncii. Nu salariile sunt motivul

Data:

spot_img

Prăpastie uriașă între femei și bărbați pe piața muncii. Diferența de remunerare dintre femei și bărbați în România este foarte mică, însă inegalitatea de gen este foarte mare.

Diferența de remunerare din România este a doua cea mai scăzută din Uniune, însă țara noastră este ultima în topul egalității de gen.

Cum interpretăm această contradicție?

Este realist faptul că salariile sunt aproape egale între sexe și că bărbații sunt „doar” favorizați în ceea ce privește educația, locurile de muncă, durata interacțiunilor sociale, puterea și sănătatea?

Le-am întrebat pe cercetătoarea în studii de gen Ionela Băluță, profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, și pe sociologul Réka Geambașu, cadru didactic la Universitatea Babeș-Bolyai, despre datele aparent neconcordante din România.

Prăpastie uriașă între femei și bărbați la egalitatea de gen

Diferența de remunerare între femei și bărbați nu este un subiect de actualitate în țara noastră, dar face obiectul unor cercetări în domeniul științelor sociale în Nordul global de decenii.

Citește și: Salariile nu sunt motivul pentru prăpastia uriașă dintre femei și bărbați – Átlátszó Erdély (atlatszo.ro)

Nu este de mirare că premiul Nobel pentru economie din acest an a fost acordat Claudiei Goldin economist și istoric al economiei tocmai pentru „o înțelegere mai amplă a situației femeilor pe piața muncii”.

Profesorul american afirmă că diferența de remunerare între bărbații și femeile de aceeași vârstă și cu același nivel de educație, chiar și în sectoarele cu salarii mari, care nu necesită forță brută, nu se datorează doar faptului că implicarea în creșterea copiilor frânează traiectoria ascendentă a carierei și a salariilor femeilor.

Ea se datorează și faptului că femeile preferă să aleagă să aibă grijă de părinții lor în vârstă mai mult decât bărbații.

Citește și: Un tată și-a violat fiicele minore și și-a agresat fizic soția și pe toți cei patru copii. Este cercetat și pentru lipsire de libertate

În plus, ele câștigă mai puțin chiar dacă în cele din urmă nu trebuie să aibă grijă de nimeni.

Asta pentru că salariile lor sunt deja influențate de probabilitatea că va trebui să includă munca de îngrijire în viața lor la un moment dat.

Diferențe abia sesizabile la salarii

România prezintă date surprinzător de bune în analiza Eurostat pe 2021 în ceea ce privește diferențele salariale dintre sexe.

Diferența de remunerare în țară este de 3,6%, cu mult sub media UE de 12,7%.

Cu alte cuvinte, venitul net pe oră al femeilor din România este în medie cu 3,6% mai mic decât cel al bărbaților.

În medie, femeile câștigă 96,4% din venitul pe oră al bărbaților.

În statisticile oficiale ale UE, doar Luxemburgul stă mai bine unde salariile femeilor sunt egale cu cele ale bărbaților și chiar cu 0,2% mai mari.

Cea mai slabă performanță este în Estonia unde salariul bărbaților este cu peste 20% mai mare decât cel al femeilor.

Sondajul Eurostat include cetățenii cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani, indiferent de vârstele de pensionare diferite din fiecare țară, a explicat Réka Geambașu pentru Átlátszó Erdély.

Continuarea, în atlatszo.ro


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: arhivă Parlamentul European

spot_imgspot_img
Átlátszó Erdély
Átlátszó Erdélyhttps://atlatszo.ro/
Átlátszó Erdély (Transilvania Transparentă) este un site de investigaţii publicat de către Asociaţia “Atlatszo Erdely Egyesulet” cu sediul în Cluj-Napoca. Credem într-o societate transparentă, democratică şi responsabilă, iar pentru asta e nevoie de media independentă şi critică faţă de cei la putere. Principalele noastre subiecte sunt: - interesele de afaceri şi îmbogăţirea aleşilor noştri; - monitorizarea cheltuirii fondurilor publice destinate comunităţii maghiare; - marile investiţii periculoase pentru mediul înconjurător; - fenomene sociale de interes pentru comunitatea maghiară din Transilvania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Judecătorul – avocat pentru Guvern, în procesul Danileț contra România

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM ),...

Fitch Ratings a revizuit perspectiva României de la stabilă la negativă

Fitch Ratings a revizuit perspectiva creditelor pe termen lung...

TermeneAI: Creșterea afacerii cu 27% în 2024, susținută de tehnologiile inteligenței artificiale

Termene.ro, compania care a devenit un lider recunoscut în...

Beneficiile apartenenței României la UE. Fonduri europene primite | Aktual24

Beneficiile apartenenței României la UE, prin prisma accesării fondurilor...