Decizia arbitrară de desființare a unui complet, suspendată în instanță. Premieră în justiție

Data:

spot_img

Decizia arbitrară de desființare a unui complet, suspendată după ce două judecătoare de la Curtea de Apel București au dat în judecată conducerea instituției și Colegiul de conducere al acesteia.

Cele două au cerut suspendarea hotărârii de Colegiu, prin care a fost desființat completul din care făceau parte, lucru care a fost admis de o judecătoare de la Tribunalul Argeș. Acum ea este cercetată de Inspecția Judiciară.

Trei termene de judecată au fost necesare pentru ca cei din conducerea CAB să redacteze hotărârea care a fost atacată de judecătoarele Carmen Cristina Craiu și Mihaela Niță de la Secția penală, potrivit portalului instanțelor.

„Emiterea unei adrese către pârâţii Preşedintele Curţii de Apel Bucureşti şi Colegiul de Conducere al Curţii de Apel Bucureşti cu solicitarea de a proceda la redactarea şi comunicarea către tribunal a Hotărârii Colegiului de Conducere al Curţii de Apel Bucureşti nr. 237 din 19.12.2023, având în vedere că aceasta formează obiectul prezentului dosar”, se arată în decizia tribunalului din 8 februarie 2024.

Hotărâre neredactată

Altfel spus, la aproape 2 luni de la hotărârea Colegiului de conducere, aceasta nu a fost redactată, abatere disciplinară care ar trebui investigată de Inspecția Judiciară.

În plus, este binecunoscut faptul că orice schimbare de compunere a unui complet de judecată presupune reluarea administrării probelor, cu consecința prescrierii faptelor.

Mai mult, orice nelegalitate privind compunerea completurilor e motiv de contestație în anulare, lucru care a fost invocat, cu succes, la instanța supremă în mai multe dosare.

Citește și: Judecătoarea Daniela Panioglu, după ce a fost exclusă a 5-a oară din magistratură: „Justiția nu mai este o putere, ci o vulnerabilitate națională”

Decizia arbitrară de desființare a unui complet

Transparența celei mai importante instanțe de judecată din țară lasă de dorit. CAB este condusă de judecătoarea Liana Arsenie (foto), venită la București prin transfer de la Tribunalul Teleorman.

În ultimii doi ani, Curtea de Apel București nu a publicat hotărârile Colegiului de conducere pe pagina de internet a instituției.

Nici măcar judecătorii care lucrează la CAB nu au acces la aceste documente, dovadă fiind că cele două judecătoare au fost nevoite să dea în judecată instituția pentru a anula o hotărâre care nu era redactată la două luni de la luarea deciziei.

Citește și: Trei procurori vor să ancheteze magistrați, CSM nu i-ar dori ca desemnați

Complet nefuncțional

Ce s-a întâmplat mai departe? Potrivit portalului thesolomoneffect.com, președinta CAB Liana Arsenie le-a scos din toate ședințele pe cele două judecătoare. „Legal și procedural, completul de judecată este unul funcțional, dar, în realitate, a fost indisponibilizat”, arată publicația citată.

În plus, Inspecția Judiciară a fost sesizată în legătură cu judecătoarea Mihaela Boștină de la Tribunalul Argeș, cea care a pronunțat decizia de suspendare. Altfel spus, instituția condusă de Roxana Petcu, în loc să cerceteze de ce nu a fost redactată o hotărâre de Colegiu în două luni de la adoptare, ea o cercetează pe judecătoarea care și-a permis să anuleze hotărârea cu pricina.

Cine face parte din Colegiul de Conducere al CAB:

Președinte Liana Nicolaeta Arsenie

Membri:

  • Ana-Maria Ganu
  • Emilian Constantin Meiu
  • Sabina Daniela Adomniţei
  • Bărăscu Maria-Virginia
  • Ilie Cristian Răzvan
  • Mihaela Glodeanu
  • Mirela Zina Udrea
  • Iulia Craiu
  • Marcela Marta Iacob
  • Alexandru Răzvan Popescu
  • Ardeleanu Cristina
  • Georgeana Viorel
  • Ionela Tudor

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fostul ministru Raluca Prună despre presiunile făcute de Iohannis pentru numirea Procurorului General

Fost ministru al Justiției în guvernul tehnocrat Cioloș, Raluca...

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...