Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca a anunțat o premieră în chirurgia cardiovasculară veterinară din România: o intervenție chirugicală reușită la o pisică în vârstă de 7 luni, din rasa Scottish Fold, diagnosticată cu o anomalie congenitală extrem de rară.
Potrivit reprezentanților USAMV, intervenția chirurgicală a fost realizată vineri, 24 septembrie, într-una din clinicile Spitalului de Urgență din cadrul Facultății de Medicină Veterinară, de către o echipă formată din mai mulți specialiști, sub coordonarea prof. dr. Gilles Dupré, de la Universitatea de Medicină Veterinară VetMedUNI din Viena, care s-a aflat la Cluj-Napoca pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa al USAMV.
Intervenția chirurgicală a fost realizată de o echipă formată din prof. dr. Florin Beteg, drd. Cosmina Dejescu, împreună cu specialiștii în anestezie conf. dr. Cosmin Peștean și dr. Iulia Melega, echipa fiind coordonată de prof. dr. Gilles Dupré.
”Diagnosticul a fost persistența ductului arterial (PDA – Patent Ductus Arteriosus) cu flux sanguin stânga spre dreapta, o anomalie congenitală extrem de rară la pisică, cu o prevalență de 0,2%, față de cea de la câine, care este de 4,7%. Pacienții felini cu PDA sunt în general asimptomatici, iar acesta este descoperit incidental, de cele mai multe ori în cazul unor examene clinice de rutină. Manifestările clinice ale PDA depind de volumul sanguin care trece din circulația sistemică în circulația pulmonară, care la rândul ei depinde de mărimea sau diametrul ductului arterial remanent și de diferențele presionale între circulația sistemică și pulmonară. Confirmarea diagnosticului se face prin examen ecocardiologic Dopler sau, desigur, prin investigații imagistice avansate, precum RM. Ductul arterial se închide spontan, imediat după naștere. Opțiunile de tratament sunt închiderea percutanată intervențională (Coils și Amplatzer Ductal Occluder Device) și ligaturarea chirurgicală. Șansele de supravietuire fără tratament sunt minime, astfel că închiderea chirurgicală a PDA-ului asigură postoperator un prognostic pe termen lung favorabil, cu rată de succes de peste 80%”, a explicat prof. dr. Florin Beteg.
Potrivit echipei medicale, intervenția chirurgicală este deosebit de riscantă din cauza iminenței permanente a deșirării ductului sau a marilor vase de sânge. ”Intervenția a fost extrem de dificilă și de provocatoare, iar în final ocluzarea chirurgicală a ductului arterial persistent s-a realizat la acest pacient felin, în premieră pentru România, prin aplicarea unui clips hemostatic Hem-o-lok”, a precizat prof. dr. Gilles Dupré.
(SURSA FOTO: USAMV Cluj-Napoca / Facebook)