Premieră medicală la Iași: Primul transplant de ficat de la donator viu realizat în afara Bucureștiului | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

La începutul acestei săptămâni, la Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon” din Iași a avut loc primul transplant de ficat de la un donator viu. Este primul astfel de transplant efectuat în spațiul românesc, în afara centrelor din București și Chișinău. Medicii au explicat că transplantul de ficat de la un donator viu implică două operații: prima constă în recoltarea a 50-60% din ficatul donatorului, în acest caz sora pacientei, cu o boală hepatică în stadiu avansat, iar a doua constă în transplantarea acestuia în locul ficatului bolnav al pacientei, care altfel nu ar avea nicio șansă la viață.

O astfel de operație dublă este mult mai complicată decât un transplant de la un donator aflat în moarte clinică

Dr. Dragoș Zamfirescu, doctor în științe medicale și medic primar în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, afirmă că, din punct de vedere tehnic, o astfel de operație dublă este mult mai complicată decât un transplant de ficat de la un donator aflat în moarte clinică. În lumea chirurgiei generale, un transplant de la donator viu este considerat vârful performanței pentru o echipă chirurgicală și un serviciu de transplant.

De asemenea, din punct de vedere uman, această situație este extrem de încărcată emoțional. Donatorul decide să-și ajute semenul, în acest caz sora sa, conștient de faptul că va pierde peste jumătate din ficatul său, și că există un risc de 1% să-și piardă viața.

Citește și: Donald Trump condamnat. Primul președinte american găsit vinovat într-un proces

„Doresc să felicit colectivul Clinicii de Chirurgie Hepato-bilio-pancreatică și de transplant hepatic condus de domnul Profesor Dr. Cristian Lupașcu, atât pentru cele peste 50 de transplanturi de ficat „clasice”, dar și pentru premiera de luni.

Citește și: Dominic Fritz: „Trebuie să fim sinceri cu oamenii că nu putem face magie, nu putem promite orice” | INTERVIU

Fiind, totuși, primul caz de acest fel de la Iași, o mare parte a timpilor operatori principali au fost efectuați de către domnul Profesor Dr. Vlad Brașoveanu de la Institutul Clinic Fundeni din București. Și, pentru că împreună formăm o echipă sudată în peste 150 de transplanturi living, am contribuit și eu la momentul reparării microchirurgicale a arterei hepatice care, în astfel de situații, este de dimensiuni mici și necesită folosirea de microscop operator, instrumente și tehnici de microchirurgie”, a declarat Dr. Dragoș Zamfirescu.

Articolul integral, în Ziarul de Iași

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related