sâmbătă, 22 ianuarie 2022
AcasăNewsletterPremieră medicală națională: o mamă cu COVID a născut 4 copiii, la...

Premieră medicală națională: o mamă cu COVID a născut 4 copiii, la Iași

Caz în premieră în România – la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași, o femeie diagnosticată cu SARS-CoV-2 a născut patru copii.

Pacienta în vârstă de 37 de ani, gravidă în 34 de săptămâni, a născut prin cezariană pe 9 martie patru copii, aceștia fiind primii copii ai familiei. O echipă medicală complexă formată din obstetricieni, anesteziști și neonatologi au extras prin cezariană patru copii cu greutăți între 1.400 și 1.800 de grame, toți băieți, medicii spunând că s-au adaptat bine la viața extrauterină.

„Pacienta a evoluat bine din punct de vedere medical, starea ei, în acest moment, fiind una stabilă. Mama a primit cu bucurie venirea pe lume a celor 4 fii, pentru care avea deja pregătite numele. Personalul medical transmite felicitări și multă sănătate întregii familii”, au precizat reprezentanții maternității.

Pe lângă infecția cu SARS-CoV-2 care a fost confirmată odată cu internarea sa, medicii spun că femeia avea și trombocitopenie (n.red. scăderea numărului trombocitelor sub valorile normale, ceea ce creşte semnificativ riscul de sângerare) și un defect septal atrial operat în trecut.

Reprezentanții unității medicale spun că este un caz foarte rar, fiind pentru prima dată când o mamă pozitivă COVID-19 a adus pe lume patru copii. „Ne bucură că este un caz reușit, în momentul de față mama se recuperează după un efort de durată, fiind vorba despre o intervenție care a durat mai multe ore.

Sunt primii copii ai familiei, iar mama își pregătise inclusiv numele pentru fiecare”, a precizat dr. Gabriel Martinescu, managerul Maternității Elena Doamna. Cei patru copii se află momentan în grija medicilor neonatologi, iar mama se recuperează la Terapie Intensivă. Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, având o incidență de 1 la 100.000 de nașteri.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE