Premieră pentru Statele Unite după 5 decenii. Primele alegeri fără Bush, Clinton și Biden la Casa Albă

Data:

spot_img

Retragerea lui Joe Biden din cursa electorală pentru funcția de Președinte al Statelor Unite a adus o premieră în ceea ce privește numele candidaților care participă la cursa pentru Casa Albă.

Este pentru prima oară în 48 de ani când în lupta electorală niciun membru al familiilor Bush, Clinton și Biden nu candidează pentru cea mai importantă poziție din statul american, arată The Washington Post.

Anii `90, dominați de lupta dintre Bush și Clinton

Familia Bush a apărut pe buletinul de vot pentru prima oară în anul 1980 când George H. W. Bush a candidat, nu ca președinte, ci ca vicepreședinte alături de republicanul Ronald Reagan. Atât alegerile din 1980, cât și cele din 1984 au fost câștigate în aceeași formulă.

Citește și: În ce comisii sunt europarlamentarii români

După al doilea mandat al lui Reagan, George H. W. Bush a candidat pentru funcția de președinte în 1988, câștigând alegerile. Acesta a intrat și în lupta electorală din anul 1992, dar a pierdut în fața democratului Bill Clinton.

De altfel, Bill Clinton a obținut un al doilea mandat de președinte în anul 1996. Revenirea familiei Bush la Casa Albă are loc în anul 2000, nu cu George H. W. Bush, ci cu fiul acestuia, George W. Bush. Acesta își păstrează funcția și după alegerile din 2004.

Citește și: Hillary Clinton anunță oficial că o susține pe Kamala Harris în cursa pentru Casa Albă

Obama versus Clinton în cursa internă pentru nominalizare

Alegerile din 2008 au modificat într-un fel modelul politic stabilit în anii `90 și 2000. Concret, în lupta electorală pentru funcția de președinte nu au figurat numele Clinton sau Bush pe buletinul de vot. Însă asta nu înseamnă că nu a existat un Clinton care să dorească să candideze.

Cursa electorală s-a desfășurat mai degrabă pe plan intern în Partidul Democrat pentru obținerea oficială a nominalizării pentru drept candidat. Lupta internă s-a dus între Barack Obama și Hillary Clinton, Obama câștigând.

Chiar și așa, Joe Biden a candidat, alături de Barack Obama, la alegerile din 2008 și 2012 pe care le-au și câștigat.

Alegerile sub semnul lui Trump

Hillary Clinton s-a luptat cu Donald Trump în campania electorală din 2016. Clinton a câștigat, la alegeri, inclusiv votul popular, însă nu a obținut și sprijinul Colegiului Electoral care a decis să îi ofere mandatul lui Donald Trump.

În 2020, nu a candidat niciun Clinton sau Bush, ci Joe Biden care reușește să îl învingă pe Trump.

Ruperea modelului politic

Modelul politic Bush-Clinton-Biden a fost rupt odată ce Joe Biden a decis să se retragă din cursa electorală pe 21 iulie. Se poate spune că familiile Bush și Clinton sunt „dinastii prezidențiale,” relatează The Washington Post.

Nu se poate vorbi, însă, de o dinastie prezidențială în ceea ce îl privește pe Joe Biden deoarece, spre deosebire de familiile Bush și Clinton, acesta este singurul membru al familiei Joe Biden care a candidat inițial pentru funcția de președinte, iar mai apoi de președinte al SUA.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Octavian Șerbănescu
Octavian Șerbănescu
Student în anul II la master la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost implicat în numeroase activități de voluntariat și a redactat două cercetări pe teme istorice. Este pasionat de politică, în mod special de relații internaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

“Noul” regim migratoriu de la Berlin și victoria AfD din Est | Știri din Diaspora

“Noul” regim migratoriu de la Berlin și victoria AfD...

Alfred Bulai a fost dus din arest la spital

Alfred Bulai a făcut infarct chiar în ziua în...

Vizita ministrului de Externe al Ungariei la Chișinău, deserviciu pentru Moldova | Deutsche Welle

Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a acuzat...