Premierul susține că în România se va introduce salariul minim la nivel european, ceea ce presupune ca pentru aceeași muncă să fie plata egală. Marcel Ciolacu a mai spus că termenul pentru implementarea acestei măsuri este 15 noiembrie.
Marcel Ciolacu a fost întrebat, vineri, în Maramureş, ce se întâmplă cu angajaţii din construcţii şi agricultură care au salarii diferenţiate, în cazul în care săptămâna viitoare este majorat salariul minim.
„Acelaşi lucru l-am avut cu toţi partenerii. Acolo nu a fost solicitarea de creştere, ştiţi că acolo este mult mai mare. Avem la 4500. Urmează pe urmă să vină fiecare. A fost o abordare din partea patronatelor în primul rând, pe urmă au venit şi sindicatele, ambii parteneri sociali ai Guvernului României şi au venit cu o propunere de modificare a salariului minim în funcţie de ramuri şi de categorii”, a explicat premierul, potrivit News.ro.
Salariul minim european- aplicat din 15 noiembrie
În cadrul aceleași conferințe, premierul a mai anunțat că din toamna acestui an, România va aplica salariul minim european.
Citește și: Donald Trump condamnat. Primul președinte american găsit vinovat într-un proces
„Între timp, la nivel european, familia social-democrată, S&D, prin comisarul Schmidt, social-democrat, comisarul pe muncă, au venit şi avem de aplicat salariul minim european. Deci, cu alte cuvinte, o viziune la nivel european. Părerea mea, să nu mai inventăm noi iarăşi apa caldă şi să mergem pe o viziune europeană, a Uniunii Europeane, care pentru aceeaşi muncă să fie plată egală şi avem termen de implementare, mi se pare, pe 15 noiembrie”, a spus Marcel Ciolacu.
În urma Consiliului Tripartit de săptămâna trecută, Marcel Ciolacu a declarat că de la 1 iulie salariul minim brut va fi de 3700 de lei.
Scutiri de taxe
Nicolae Ciucă, președintele PNL, a anunțat marți că decizia pentru creșterile salariale a fost luată, dar și că o parte din bani nu sunt supuși taxelor, ca formă de sprijin pentru mediul privat.
”S-a stabilit ca această mărire să fie de 400 de lei, cu menţiunea că nu doar 200 de lei, ci 300 de lei să rămână ca fiind sumă neimpozabilă”, a explicat acesta.
Nicolae Ciucă a mai adăugat că trebuie găsit un mecanism între Guvern și mediul de afaceri, iar salariul minim să crească pe o bază clară și onestă.
”Din discuţiile cu toţi aceşti actori, în momentul de faţă, există un angajament la nivelul coaliţiei, la nivelul Guvernului, ca după această decizie de mărire a salariului minim, de acum înainte, să se stabilează şi să se agreeze mecanismul în funcţie cu cele agreate şi la nivelul Uniunii Europene. Încă o dată, mecanismul între Guvern, sindicate şi patronate, ca salariul minim să fie crescut pe baze clare, principiale, oneste, între toţi actorii din acest segment”, a afirmat Nicolae Ciucă.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Altceva nu a mai promis.