Viktor Orbán judecat la Iași. De ce este acuzat | Ziarul de Iaşi

Data:

Viktor Orbán judecat la Iași. Liderul maghiar a fost chemat în instanță de liderul liberal ieșean Alexandru Muraru. Deocamdată, procesuș a fost suspendat pentru că reclamantul nu a depus actele necesare traduse în limba maghiară.

Liberalul ieșean nu s-a grăbit prea mult să soluționeze problema, dar dosarul a fost redeschis luni.

iktor Orbán judecat la Iași. Care sunt acuzațiile

Prezent în România în iulie 2022, premierul maghiar a făcut în cadrul unui discurs ținut la Băile Tușnad declarații controversate. Atacând problema imigrației, Orbán a apreciat că migrația ar fi transformat unele state europene în „conglomerate de popoare”, iar Occidentul ar fi fost divizat.

Citește și: Peste 3.500 de spectatori, la Gala de Deschidere a TIFF

„Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă, motiv pentru care am luptat la Nándorfehérvár (numele maghiar al Belgradului; Orbán făcea referire la asediul turc din 1456, înfrânt prin intervenția lui Iancu de Hunedoara, n.r.), de aceea i-am oprit pe turci la Viena (capitala austriacă a fost asediată în două rânduri de turci, în 1529 și 1683, Ungaria neavând niciun rol, n.r.) și, dacă nu mă înșel, de aceea francezii i-au oprit pe arabi la Poitiers (în 732, n.r.) în trecut”, a spus Orbán.

Muraru a cerut amenda maximă

Discursul premierului maghiar a fost criticat inclusiv de ministrul român de atunci al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, și a atras o plângere depusă de Alexandru Muraru la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Plângerea a fost respinsă, CNCD invocând imunitatea de juristicție a lui Viktor Orbán. Ca premier al altui stat, el nu putea fi supus legii românești.

Citește și: România–Ucraina 3–0, în cel mai bun meci al Naționalei din istoria EURO

Viktor Orbán judecat la Iași. Decizia CNCD a fost contestată de Muraru în fața Curții ieșene de Apel, deputatul cerând anularea acesteia și sancționarea lui Viktor Orbán cu amenda maximă pentru acte de discriminare, respectiv 100.000 lei.

„Discursul persoanei reclamate reprezintă o instigare publică la ură, vădit discriminatorie și fără justificare prin îndemnarea explicită la restrângerea libertății de circulație a unei categorii de persoane imigrante exclusiv pe criteriul naționalității și/sau al rasei.

Viktor Orbán instigă la un experiment social de factură eugenică”, se menționa în acțiunea lui Muraru.

Articolul integral, în Ziarul de Iaşi


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: ZDI

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un expert în Științele Educației explică rezultatele de la Evaluarea Națională | Express de Banat

Un expert în Științele Educației explică rezultatele de la...

A început Festivalul „Căluşul Românesc” | Reporter24

A început Festivalul „Căluşul Românesc”, ediția cu numărul 24....

Terminalul T4 al Aeroportului Iași are spațiile comerciale goale. Care este motivul | Ziarul de Iași

Terminalul T4 al Aeroportului Iași are spațiile comerciale goale....