Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a ajuns la Moscova, într-o „misiune de pace”

Data:

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a ajuns vineri la Moscova unde se întâlnește cu Vladimir Putin. El și-a atras critici din partea liderilor Uniunii Europene, care l-au avertizat că nu se află acolo în numele UE.

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin. Înainte de vizita în Rusia, Orbán și-a atras criticile liderilor UE, care l-au avertizat că nu se află într-o vizită în numele UE, relatează Reuters şi MTI.


Premierul Ungariei, Viktor Orbán, la Moscova într-o „misiune de pace”

Viktor Orbán se află la Moscova într-o „misiune de pace”, potrivit agenției maghiare MTI. Sursa citată a precizat că în cadrul vizitei, premierul ungar se va întâlni cu Vladimir Putin. Informația a fost confirmată de Bertalan Havasi, purtătorul de cuvânt al liderului maghiar.


Citește și Cea mai slabă performanță din istorie a Partidului Conservator. Premierul a demisionat


Ungaria a preluat luni preşedinţia semestrială a blocului comunitar. În prima săptămână de la preluarea mandatului, Victor Orbán a făcut o vizită în Ucraina şi s-a întâlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski la Kiev.

La Bruxelles el a format alianţa politică „Patrioţi pentru Europa”, împreună cu alţi naţionalişti de dreapta.
Vizita lui Orbán la Moscova vine cu câteva zile înainte de summitul NATO de la Washington.


„Cu o astfel de întâlnire preşedinţia ungară se încheie înainte să înceapă cu adevărat”, a declarat un diplomat UE, citat de Agerpres. „Ungaria nu pare să-şi înţeleagă rolul… Scepticismul statelor membre UE a fost din nefericire justificat; totul este despre promovarea intereselor Budapestei”, a mai spus sursa citată.


Orbán, criticat de Ursula și Borrell


Totodată, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a denunţat vineri vizita premierului ungar la Moscova, criticând tentaţia „concilierii”, care „nu îl va opri” pe preşedintele rus.


Tentaţia „concilierii nu îl va opri pe Putin. Numai unitatea şi determinarea vor deschide calea către o pace completă, justă şi durabilă în Ucraina”, a scris ea pe X, potrivit Agerpres.


Josep Borrell, şeful diplomaţiei UE, a subliniat că Viktor Orbán „nu a primit niciun mandat” din partea Celor 27 și a subliniat că el „nu reprezintă UE sub nicio formă”.

Citește și Rusia și-a pierdut poziția în topul celor mai mari zece economii ale lumii. Italia își consolidează poziția în top | Aktual24


Premierul finlandez Petteri Orpo consideră vizita lui Orbán la Moscova drept foarte deranjantă. „Vizita sa arată dispreţ faţă de îndatoririle preşedinţiei UE şi subminează interesele UE”, a postat el pe Twitter.


De asemenea, cancelarul german Olaf Scholz a promis că susţinerea UE faţă de Ucraina nu va slăbi în pofida călătoriei controversate a lui Viktor Orbán la Moscova de vineri.


Cancelarul german:„Ucraina poate conta pe solidaritatea noastră”


„Mesajul clar al Uniunii este că Ucraina poate conta pe solidaritatea noastră”, a declarat Scholz.

Vladimir Putin „nu trebuie să se aştepte ca această solidaritate şi susţinere să se diminueze, fie din cauza problemelor bugetare în anumite ţări, fie a faptului că voinţa politică nu este poate peste tot la fel”, a Scholz, potrivit AFP.


Orbán subminează poziția UE


Pavel Havlicek, cercetător la Asociaţia pentru afaceri internaţionale, a declarat că vizita lui Orbán este un abuz pe fondul vidului de putere de la Bruxelles şi o subminare periculoasă a poziţiei europene comune.


Premierul Orbán a recunoscut că nu are mandat să negocieze în numele UE, dar a adăugat că pacea nu se poate face „stând pe scaun la Bruxelles”. „Nu putem să stăm şi să aşteptăm ca războiul să se încheie miraculos”, a scris el pe X.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Facebook/Orbán Viktor)

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Nicio formațiune politică nu a obținut o majoritate absolută în Franța

Premierul francez Gabriel Attal și-a înaintat demisia, în urma...

Planul Rusiei împotriva dronelor ucrainene: o rețea de baloane pentru „baraj” | Aktual24

Planul Rusiei împotriva dronelor ucrainene. Guvernul rus intenționează să...

Instabilitatea politică din Franța produce îngrijorare în rândul afaceriștilor

Instabilitatea politică din Franța produce îngrijorare în rândul afaceriștilor....