Premiile Europene pentru Patrimoniu. Biserica Săsească din Alma Vii, marea câştigătoare a ediției din acest an: un Grand Prix şi Premiul Publicului 2024

Data:

spot_img

Premiile Europene pentru Patrimoniu. Proiectul de reabilitare Biserica Săsească din Alma Vii – România este marele câştigător al anului 2024 al Premiilor Europene pentru Patrimoniu, fiind recompensat atât cu un Grand Prix, cât şi cu Premiul Publicului.

Premiile au fost decernate, luni seară, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Ateneul Român.

Biserica Săsească din Alma Vii a obţinut cel mai mare număr de voturi, exprimate printr-un sondaj online la care au participat aproximativ 10.000 de cetăţeni din întreaga Europă. Proiectul Bisericii Săsești din Alma Vii a fost desemnat câştigător Grand Prix al categoriei Conservare şi Reutilizare Adaptivă.

Acest proiect a restaurat un reper cultural care reprezintă secole de istorie şi meşteşug în pitoreasca localitate Alma Vii din Transilvania. Restaurarea cuprinzătoare nu doar că a păstrat integritatea arhitecturală şi istorică a bisericii, dar a şi consolidat comunitatea locală şi a promovat dezvoltarea turismului sustenabil. Proiectul, susţinut de Fondul Ambasadorilor SUA pentru Conservarea Culturii şi Granturi EEA, a fost coordonat de Fundaţia Mihai Eminescu.

Câştigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra 2024, cea mai înaltă distincţie acordată pentru patrimoniu din Europa, au fost celebraţi luni seară printr-un eveniment de profil înalt desfăşurat în clădirea iconică a Ateneului Român din Bucureşti. Ceremonia de Decernare a Premiilor pentru Patrimoniu din acest an a fost co-găzduită de Iliana Ivanova, Comisar European pentru Inovaţie, Cercetare, Cultură, Educaţie şi Tineret, şi de prof. dr. Hermann Parzinger, Preşedinte Executiv al Europa Nostra.

Ceremonia a reunit aproximativ 800 de profesionişti în domeniul patrimoniului, voluntari, entuziaşti şi susţinători din întreaga Europă. Printre oaspeţii de onoare s-au numărat prof. dr. Sergiu Nistor, consilier prezidenţial, Raluca Turcan, ministrul Culturii, şi Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei. Ceremonia Premiilor a fost cel mai mare eveniment din cadrul Summit-ului European al Patrimoniului Cultural 2024, care se desfăşoară la Bucureşti între 6 şi 8 octombrie. Summit-ul este organizat de Europa Nostra şi co-finanţat de Programul Europa Creativă din cadrul Uniunii Europene, având loc sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.

În cadrul Ceremoniei de acordare a premiilor, au fost anunţaţi cei cinci laureaţi ai Grand Prix-ului şi câştigătorul Premiului Publicului 2024, fiecare primind un premiu în valoare de 10.000 de euro. Câştigătorii Grand Prix-ului au fost selectaţi din rândul celor 26 de câştigători din acest an, din 18 ţări europene, de către Consiliul Europa Nostra, pe baza recomandării unui juriu independent de experţi.

Cei cinci laureaţi ai Grand Prix-ului 2024 sunt:

Mina Istorică Ignacy, Rybnik, POLONIA

Câştigător Grand Prix al categoriei Conservare şi Reutilizare Adaptivă

Acesta este un proiect de renovare unic pe locul unei foste mine de cărbune, una dintre cele mai vechi din Polonia, fondată în 1792 şi care a fost în funcţiune timp de peste 200 de ani. Prin eforturile foştilor mineri, ale oraşului Rybnik, statului polonez şi fondurilor UE, complexul a fost salvat şi adaptat pentru noi scopuri, ca centru cultural şi recreativ.

Biserica Saxonă din Alma Vii, ROMANIA

Câştigător Grand Prix al categoriei Conservare şi Reutilizare Adaptivă

Acest proiect a restaurat un reper cultural care reprezintă secole de istorie şi meşteşug în pitoreasca localitate Alma Vii din Transilvania. Restaurarea cuprinzătoare nu doar că a păstrat integritatea arhitecturală şi istorică a bisericii, dar a şi consolidat comunitatea locală şi a promovat dezvoltarea turismului sustenabil. Proiectul, susţinut de Fondul Ambasadorilor SUA pentru Conservarea Culturii şi Granturi EEA, a fost coordonat de Fundaţia Mihai Eminescu.

Schema clădirilor agricole tradiţionale, IRLANDA

Câştigător Grand Prix al categoriei Educaţie, Formare şi Competenţe

Principalul obiectiv al acestui proiect naţional este de a ajuta fermierii să recunoască valoarea culturală a clădirilor agricole tradiţionale. Participanţii sunt sprijiniţi în dobândirea abilităţilor necesare pentru a efectua reparaţii menite să readucă clădirile la funcţionalitate. De la înfiinţarea proiectului, în 2008, peste 1000 de clădiri au fost reparate. Acesta a fost iniţiat de Consiliul Patrimoniului în parteneriat cu Departamentul Agricultură, Alimentaţie şi Marină al Guvernului Irlandez, fiind co-finanţat de Guvernul Irlandez şi Uniunea Europeană prin Programul de Dezvoltare Rurală al Irlandei.

Reabilitarea Cetăţii Tsiskarauli de către Cetăţeni, Akhieli, GEORGIA

Câştigător Grand Prix al categoriei Implicarea şi Conştientizarea Cetăţenilor

Pe parcursul a trei ani, 46 de cetăţeni georgieni şi internaţionali au lucrat alături de experţi tehnici şi meşteşugari tradiţionali pentru a restaura Cetatea Tsiskarauli. Proiectul a crescut nivelul de conştientizare a valorii patrimoniului georgian în cadrul patrimoniului european. Organizaţia Internaţională a Fondurilor Naţionale (INTO) a fost partenerul principal, colaborând strâns cu Organizaţia Fondurilor Naţionale a Georgiei, REMPART (Franţa) şi Fundaţia Castelului Chudow (Polonia). Proiectul a fost susţinut printr-un grant acordat de ALIPH – Alianţa internaţională pentru protecţia patrimoniului în zone de conflict.

Societatea Prietenilor Antichităţilor din Dubrovnik, CROAŢIA

Câştigător Grand Prix al categoriei Campioni ai Patrimoniului

Această asociaţie a societăţii civile a finanţat şi finalizat proiecte de cercetare şi conservare a monumentelor din Dubrovnik, inclusiv zidurile oraşului, încă din 1952. Societatea a fost implicată activ în includerea Centrului Vechi din Dubrovnik pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1979. De atunci, a jucat un rol esenţial în asigurarea protecţiei şi îmbunătăţirii acestui loc excepţional.

„Patrimoniul cultural este fundamentul identităţii şi diversităţii Europei. Felicit călduros câştigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra 2024 pentru realizările lor extraordinare. Acestea sunt o dovadă a puterii patrimoniului de a inspira inovaţia, de a promova implicarea comunităţii şi de a sprijini dezvoltarea sustenabilă pe continentul nostru. Aceste proiecte evidenţiază importanţa protejării moştenirii noastre culturale comune, adaptând-o în acelaşi timp la provocările viitorului, în beneficiul generaţiilor viitoare.”, a declarat Iliana Ivanova, comisar european pentru Inovaţie, Cercetare, Cultură, Educaţie şi Tineret.

„Sunt încântat să fiu la Bucureşti pentru această seară de celebrare a celor mai bune proiecte de patrimoniu şi a celor mai inspiraţi campioni ai patrimoniului – atât persoane, cât şi organizaţii – din întreaga Europă. Câştigătorii Premiilor Europene ale Patrimoniului / Premiile Europa Nostra 2024 evidenţiază valorile multiple ale patrimoniului pentru societatea, mediul şi economia Europei. Patrimoniul cultural este o resursă preţioasă care trebuie gestionată cu atenţie, astfel încât să putem beneficia de numeroasele sale avantaje, atât pentru generaţiile prezente, cât şi pentru cele viitoare. Felicit din toată inima toţi câştigătorii, în special laureaţii Grand Prix şi câştigătorul Premiului Publicului”, a spus prof. dr. Hermann Parzinger, preşedinte executiv al Europa Nostra.

Ceremonia Premiilor Europene pentru Patrimoniu a inclus momente muzicale în interpretarea ansamblului simfonic românesc Violoncellissimo, condus de prof. Marin Cazacu.

Ceremonia are loc anual în cadrul Summit-ului European al Patrimoniului Cultural. Co-finanţat de Uniunea Europeană, Summit-ul de la Bucureşti este organizat de Europa Nostra în colaborare strânsă cu Ministerul Culturii din România, Primăria Bucureşti, Ordinul Arhitecţilor din România, Fundaţia Pro Patrimonio, Asociaţia Monumentum, Asociaţia ARA – Arhitectură. Restaurare. Arheologie, Asociația ARCHÉ şi alte organizaţii şi parteneri din domeniul patrimoniului cultural, atât publici, cât şi privaţi.

Apelul de înscrieri pentru ediţia din 2025 a Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra este deschis. Aplicaţiile pot fi depuse online via www.europeanheritageawards.eu până la 20 noiembrie 2024.


Cei cinci laureaţi ai Grand Prix-ului 2024 au fost selectaţi dintre laureaţii Premiilor Europene pentru Patrimoniu.

Aceştia sunt:

Conservare & Reutilizare Adaptivă

Clădirea Royale Belge, Bruxelles, BELGIA

Conacul Schulenburg, Gera, GERMANIA

Mina Istorică Ignacy, Rybnik, POLONIA

Biserica Săsească din Alma Vii, ROMÂNIA

Biserica Sfântului Mihail, Cluj-Napoca, ROMÂNIA

Snow Wells, Sierra Espuña, SPANIA

Cercetare

NewsEye: Un investigator digital pentru ziare istorice, AUSTRIA/FINLANDA/FRANȚA/GERMANIA

Educație, Formare & Aptitudini

Centrul Cultural Teryan – Sprijinirea refugiaților armeni din Nagorno-Karabakh, Yerevan, ARMENIA

Boulouki – Atelier itinerant privind clădirile tradiționale, GRECIA

Programul de finanțare a clădirilor agricole tradiționale, IRLANDA

Modelul de revitalizare a meșteșugurilor Serfenta, Cieszyn, POLONIA

Școala de tâmplărie albă, Narros del Castillo, SPANIA

Implicarea cetățenilor şi creşterea gradului de conştientizare

The Square Kilometre, Ghent, BELGIA

Tăcerea care a dărâmat monumentul, Kamenska, CROAȚIA

Păstrarea sălilor comunitare pentru activitățile societății civile locale, FINLANDA

Castelele fortificate ale Asociației Alsace, FRANȚA

Reabilitarea de către cetățeni a Turnului Tsiskarauli, Akhieli, GEORGIA

Festivalul Internațional de Teatru Clasic pentru Tineret, Siracuza, ITALIA

Fundația pentru conservarea domeniului istoric Ockenburgh, Haga, ȚĂRILE DE JOS

Campionii patrimoniului

Societatea Prietenilor Antichităților din Dubrovnik, CROAȚIA

Else „Sprossa” Rønnevig, Lillesand, NORVEGIA

Piotr Gerber PhD, Wrocław, POLONIA

Premiile Europa Nostra 2024 pentru proiecte remarcabile din Marea Britanie

Patru dintre câștigătorii din acest an provin din Marea Britanie, țara cu cel mai mare număr de premii, în 2024. Având în vedere că Regatul Unit nu este semnatar al programului Europa Creativă al Uniunii Europene, acești câștigători vor primi premiile Europa Nostra. Acest lucru reflectă importanța și excelența în domeniul patrimoniului, din Regatul Unit, precum și angajamentul Europa Nostra de a recunoaște excelența în toate țările membre ale Consiliului Europei.

Aceștia sunt cei patru câștigători ai Premiilor Europa Nostra 2024 din Marea Britanie:

• Tapiseriile Gideon, Hardwick Hall (categoria Conservare & Reutilizare Adaptivă)

• Fabrica de malț din Shrewsbury Flaxmill, Shrewsbury (categoria Conservare & Reutilizare Adaptivă)

• Westminster Hall, Londra (categoria Conservare & Reutilizare Adaptivă)

• Marcus Binney CBE, OBE Hon FRIBA FSA (categoria Campionii Patrimoniului)

Câştigătorii au fost selectaţi de Juriul Premiilor, compus din 12 experţi în patrimoniu din întreaga Europă, în urma evaluării cererilor de către Comitetul de Selecţie. În total, 206 candidaturi eligibile au fost depuse pentru premiile din acest an, de către organizaţii şi persoane fizice din 38 de ţări europene.


Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra

Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană în 2002 şi de atunci sunt gestionate de Europa Nostra. Premiile sunt sprijinite de programul Uniunii Europene Europa Creativă. Timp de 22 de ani, Premii au evidenţiat şi diseminat excelenţa în domeniul patrimoniului, dar şi cele mai bune practici în Europa, încurajând schimbul transfrontalier de cunoştinţe şi conectând părţile interesate din domeniul patrimoniului în cadrul unor reţele mai largi. Premiile au adus beneficii majore câştigătorilor, cum ar fi o mai mare expunere (inter)naţională, finanţare suplimentară şi creşterea numărului de vizitatori. În plus, Premiile au promovat o mai mare grijă faţă de patrimoniul nostru comun în rândul cetăţenilor europeni. Premiile au fost, prin urmare, un instrument cheie pentru recunoaşterea şi promovarea multiplelor valori ale patrimoniului pentru societatea, economia şi mediul din Europa. Pentru mai multe detalii şi statistici despre Premii, vă rugăm să vizitaţi website-ul Premiilor.

Europa Nostra

Europa Nostra este vocea europeană a societăţii civile care se angajează să protejeze şi să promoveze patrimoniul cultural şi natural. Este o federaţie pan-europeană de ONG-uri din domeniul patrimoniului, susţinută de o reţea largă de organisme publice, companii private şi persoane fizice, acoperind peste 40 de ţări. Este cea mai mare şi cea mai reprezentativă reţea de patrimoniu din Europa, menţinând relaţii strânse cu Uniunea Europeană, Consiliul Europei, UNESCO şi alte organisme internaţionale. Fondată în 1963, Europa Nostra şi-a sărbătorit anul trecut cea de-a 60-a aniversare.

Europa Nostra militează pentru salvarea monumentelor, siturilor şi peisajelor europene aflate în pericol de dispariţie, în special prin intermediul Programului 7 Most Endangered. Reţeaua celebrează şi diseminează excelenţa prin intermediul Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra. Europa Nostra contribuie, în mod activ, la definirea şi punerea în aplicare a strategiilor şi politicilor europene legate de patrimoniu printr-un dialog participativ cu instituţiile europene şi prin coordonarea Alianţei Europene a Patrimoniului.

Europa Nostra conduce consorţiul european selectat de Comisia Europeană pentru a gestiona proiectul pilot European Heritage Hub (2023-2025). Este, de asemenea, partener oficial al iniţiativei Noul Bauhaus European, dezvoltată de Comisia Europeană şi este unul dintre principalii membri şi susţinători europeni ai Reţelei Patrimoniului Climatic.

Europa Creativă

Europa Creativă este programul UE care sprijină sectoarele culturale şi creative, permiţându-le să îşi sporească contribuţia la societatea, economia şi mediul de viaţă din Europa. Cu un buget de 2,4 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, sprijină organizaţii din domeniile patrimoniului, artelor spectacolului, artelor plastice, artelor interdisciplinare, editurilor, filmului, televiziunii, muzicii şi jocurilor video, precum şi zeci de mii de artişti, profesionişti din domeniul cultural şi audiovizual.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Zilele Cetății Alma Vii / Facebook)

spot_imgspot_img
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai este jurnalist, redactor-șef al publicației Hunedoara mea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rolul Facebook în manipulări electorale cu amintiri nostalgice comuniste

După anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională, Facebook...

Facebook’s Role in Electoral Manipulation Using Nostalgic Communist Memories

After the annulment of the presidential elections by the...

Retragerea PSD de la masa negocierilor. Reacțiile liderilor politici

Retragerea PSD de la masa negocierilor. Reacțiile liderilor politici...