Premiul Carol cel Mare, acordat rabinului Pinchas Goldschmidt

Data:

spot_img

Premiul Carol cel Mare, acordat de oraşul Aachen, este una din cele mai importante distincții europene și se acordă anual persoanelor sau instituțiilor care au contribuit semnificativ la unitatea europeană. Din 1950, cu acest premiu au fost distinse personalităţile care au pus bazele Europei comune – regi, prim-miniștrii, președinți, Papa, opoziția din Belarus sau poporul ucrainean. Pe 9 mai 2024, distincția îi revine în premieră unui rabin.

Pinchas Goldschmidt este de aproape 13 ani președinte al Conferinței Rabinilor Europeni (CER), din care fac parte aproximativ 800 de rabini evrei ortodocși. Bărbatul de 60 de ani este cel mai cunoscut rabin din Europa. „Directoratul Premiului Carol cel Mare vrea să transmită un semnal prin acest premiu – și anume că viața evreiască este, în mod firesc, parte integrantă a Europei, iar în Europa nu există loc pentru antisemitism”, se precizează în motivarea acordării premiului.

Citește și: Rejudecarea dosarului asasinării disidentului Gheorghe Ursu, respinsă de Curtea de Apel București

„O explozie de antisemitism”

„Realitatea este, din păcate, complet alta”, a spus Goldschmidt pentru Deutsche Welle. „Din 7 octombrie ne confruntăm cu o explozie de antisemitism.” Teroarea organizației islamiste Hamas împotriva Israelului a provocat cea mai mare crimă în masă împotriva evreilor de la Holocaust încoace. 1200 de persoane au fost ucise, alte mii rănite, aproximativ 240 luate ostatice în Fâșia Gaza. Israelul a reacționat prin cea mai mare ofensivă militară în Gaza.

De atunci, ura față de evrei a crescut în multe regiuni ale lumii. Părinții evrei, spune Goldschmidt, se tem să-și mai trimită copiii la școală. Bărbații evrei, tinerii și copiii se tem să poarte kippa pe cap în timp ce merg pe stradă. Viața evreiască are adesea nevoie de protecția poliției.

Continuarea, în Deutsche Welle

Citește și: Ce caută președintele chinez în Europa. Ștefan Popescu, analist de politică externă: „China are nevoie să nu existe un Occident unit”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Conference of European Rabbis / Facebook)

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Primăria Timişoara începe să cumpere clădiri strategice, prin exercitarea dreptului de preempţiune

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a declarat, miercuri, că municipalitatea...

Marcel Ciolacu spune despre Geoană că nu poate fi considerat un candidat de dreapta

Marcel Ciolacu a criticat propunerea ca Mircea Geoană să...