Premiul Nobel pentru Economie, câștigat de 3 profesori. Studiile lor arată că „democrația înseamnă creștere economică”

Data:

spot_img

Premiul Nobel pentru Economie, câștigat de 3 profesori: Daron Acemoglu, Simon Jonhson şi James Robinson. Studiile lor privesc „modul în care instituţiile sunt formate şi afectează prosperitatea”, a anunţat luni Academia Regală Suedeză de Ştiinţe (Kungliga Vetenskapsakademien) din Stockholm, informează agerpres.

Daron Acemoglu și Simon Johnson sunt profesori la Massachusetts Institute of Technology, iar James A. Robinson este profesor Universitatea din Chicago.

Creșterea economică este strâns legată de democrație

Citește și: Livia Grama Medilanski (Düsseldorf): „Avem nevoie de un institut cultural «Carol I al României» pentru miile de români care sunt aici și pentru cultivarea relațiilor cu germanii”

„Reducerea diferenţelor mari de venituri între ţări este una din cele mai mari provocări ale timpului nostru. Laureaţii au demonstrat importanţa instituţiilor sociale în atingerea acestui obiectiv”, a declarat Jakob Svensson, preşedintele Comitetului Nobel pentru Economie, potrivit agerpres.

Studiile realizate de profesori demonstrează că „democrația înseamnă creștere economică”, arată CNN. Mai mult, Daron Acemoglu și James A. Robinson, în cartea „Why Nations Fail” (De ce eșuează națiunile), au reușit să dovedească faptul că creșterea economică sustenabilă a unei națiuni este determinată de regimul politic al unui stat. Astfel, China, din cauza lipsei instituțiilor inclusive, nu va putea avea o creștere economică constantă:

  • „Argumentul nostru a fost că acest tip de creștere autoritară este mai instabilă și, în general, nu duce la inovații foarte rapide și originale (…) aceste regimuri autoritare, dintr-o varietate de motive, vor avea o perioadă mai dificilă în a obține rezultate durabile și pe termen lung în materie de inovare”, a declarat Daron Acemoglu într-un interviu telefonic în timpul ceremoniei de anunț, potrivit CNN.

În cadrul interviului, Daron Acemoglu a afirmat că „munca pe care am făcut-o favorizează democrația”, conform CNN.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: agerpres.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rise Project: Afaceri cu fotovoltaice

Zeci de hectare de pământ fertil de pe malul...

Aer poluat în orașele europene | Deutsche Welle 

Aer poluat în orașele europene. Poluarea cu dioxid de...