Presa e defectă. Unde sunt depanatorii din facultățile de jurnalism?

Data:

spot_img

Presa e defectă. Universitarii din domeniul jurnalismului au datoria de a face educație media, de a explica ce s-a întâmplat cu jurnalismul zilelor noastre, ce antidot există la știrile false și la manipulare.

Anul 2024 va fi un an dificil și pentru România, an politic cu multiple alegeri, cu crize anunțate dar escamotate de guvern, cu neliniști justificate de situația internațională.

Starea mass-media, ca mijlocitor în relația dintre lume și cetățeni, este evaluată ca fiind mai proastă ca oricând, într-o perioadă când tranziția către formatul online și folosirea noilor tehnologii încă nu sunt depline, când piața este grav distorsionată de finanțări dubioase, de cumpărătorii de tăcere din politică – evident pe bani publici.

Se adaugă multitudinea de site-uri și podcasturi anume apărute peste noapte pentru a servi agende politice sau patronale și, odată cu acestea, vine sporirea numărului de indivizi care, dacă au un site minuscul, se erijează în jurnaliști și sunt în stare de orice pentru o ciorbă.

Încrederea românilor (cel puțin după unele audiențe) în televiziuni de joasă speță, în false emisiuni de investigație, în figuri cu discurs mitocănesc nu ajută la educarea publicului, iar excesul de divertisment aburește gândirea.

Rețelele sociale au funcționat în anii din urmă ca niște cutii de rezonanță pentru vacarmul vocilor de tot felul, pentru fake news, dând frâu liber inclusiv opiniilor fără argumente, frustrărilor, conspirațiilor, injuriei. Rețelele au întunecat imaginea și au crescut confuzia între ce ar trebui să fie presa și ce este „small talk” sau bârfa.

Citește și: Ar trebui elevii să intre pe la profesori? O dezbatere despre integrare

Vine, deci, un an greu și pentru presa de informație, care a făcut doar în mică măsură efortul de a câștiga încrederea de care se bucura cândva.

Într-un sondaj IRES efectuat în perioada 12-19 decembrie 2023 pe un eșention relevant de 1.075 de adulți, în topul încrederii, din 15 profesii respondenții i-au plasat pe jurnaliști pe ultimele locuri cu 44% procente de încredere, după judecători (47%), dar înaintea polițiștilor (41%) și a politicienilor (10%).

Știm că jurnaliștilor nu le e ușor să țină cârma profesiei, adesea redacțiile locale neavând decât doi-trei jurnaliști, când piața de publicitate e strâmtă și debalansată, iar veniturile sunt mici. S-a terminat etapa când jurnaliștii se profesionalizau în străinătate pe proiecte internaționale. Acum proiectele pe media sunt puține, orientate și birocratice.

Este surprinzător că, în contextul descris, nu se aude public vocea universitarilor din facultățile de jurnalism, destule în țară, dacă raportăm la numărul de jurnaliști care ies din universități.

Se publică în fiecare an cărți originale pe teme mediatice și studii, profesorii și studenții participă la conferințe, fac proiecte europene.

Continuarea, în Revista22.ro


Citește și: Noua casă a primarului din Sinaia, între lipsa avizelor și acuzații de șicanare

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Brîndușa Armanca
Brîndușa Armanca
Ziaristă, scriitoare şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. Realizează rubrica Media culpa în revista „22” și continuă corespondențele la Radio Europa liberă. În afara sutelor de articole de presă, interviuri, emisiuni de radio şi televiziune care fac parte din viaţa unui jurnalist activ, a publicat volume de media și a realizat filme documentare recompensate cu premii naționale și internaționale, iar activitatea culturală cu Distincția Academiei Române și cu o înaltă distincție culturală a din partea ministrului culturii ungar pentru diplomație culturală. Este membră a Uniunii Scriitorilor și a numeroase organizații ca GDS, Societatea Timișoara, AZIR/AEJ, ECREA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Omul rețelelor

Începe o nouă etapă în istoria și mai ales...

Turul 2 care n-a fost

„Anul Nou care n-a fost” („The New Year That...

Suspendarea lui Iohannis, un joc împotriva României?

Rămânând la Cotroceni, Iohannis strânge ura și nemulțumirile oamenilor,...

O strategie îndoielnică

Ce vedem acum este o clasă politică amorțită, parcă...