Presa scrisă din Transilvania protestează împotriva majorării preţurilor practicate de Poşta Română

Data:

spot_img

Mai multe publicaţii din presa scrisă din regiunea Transilvaniei protestează împotriva majorării tarifelor practicate de Poşta Română, majorare care, susţin semnatarii protestului, va duce la dispariţia presei scrise, informează Agerpres.

„Atentat la presa scrisă. Editorii de presă scrisă din România atrag atenţia că majorarea de către Poşta Română a comisionului pentru distribuirea abonamentelor la cotidiane la cel puţin 1,5 lei pentru fiecare exemplar distribuit în fiecare zi de apariţie va duce la dispariţia de pe piaţă a celei mai credibile surse de informare pentru cetăţeni – PRESA SCRISĂ. Practicarea unui asemenea tarif înseamnă un cost de distribuţie de cel puţin 30 de lei lunar la publicaţiile care apar cinci zile din şapte iar pentru cele cu şase apariţii pe săptămână preţul va fi şi mai mare. Ţinem să precizăm că pe fondul dispariţiei reţelei de distribuţie a presei prin intermediul chioşcurilor private, Poşta Română este singura care, în prezent, poate mijloci accesul publicului la presa tipărită. Or, impunerea unor tarife în mod arbitrar pentru acest domeniu atât de important pune sub semnul întrebării continuitatea apariţiei presei tipărite”, se arată într-un comunicat trimis, luni, de cotidianul Făclia de Cluj.

Citește și: Românii au votat masiv anti-sistem. Vine criza? | Analiză Deutsche Welle

Potrivit sursei citate, în prezent, pentru publicaţiile tipărite-cotidiane, comisionul este de aproximativ 30 la sută din preţul de vânzare al ziarului. Majorarea acestei taxe la 1,5 lei pentru fiecare exemplar distribuit va duce la creşterea preţului la cotidiane, ceea ce va determina, în prima fază, scăderea vânzărilor, şi apoi, în mod evident, încetarea apariţiilor ediţiilor tipărite. „Or, acest lucru va afecta grav accesul cetăţenilor la informaţii de interes public verificate şi documentate într-o perioadă în care mediul online este asaltat de conţinut fals şi dezinformare. Ca dovadă în acest sens avem efectul asupra primului tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale”.

„În toate societăţile democratice, presa scrisă este considerată garanţia informaţiei corecte. Produsele media locale în format tipărit sunt esenţiale pentru informarea corectă şi consecventă a cetăţenilor, pentru bunul mers al comunităţilor noastre. Datorită rolului pe care îl are în societate, peste tot în lumea civilizată, presa tipărită este sprijinită de stat prin diverse măsuri. În România, publicaţiile tipărite nu beneficiază de nicio facilitate. Apariţia lor se datorează eforturilor unor echipe de jurnalişti care cred în misiunea lor nobilă şi care fac eforturi disperate pentru a rezista în faţa preţurilor mari la hârtia de tipar, la energie, impozite şi taxe mari, dar şi la multe alte obstacole. Existenţa publicaţiilor tipărite este o condiţie necesară pentru conservarea democraţiei şi asigurarea pluralităţii opiniilor”, se mai arată în comunicat.

Conform sursei citate, majorarea comisioanelor pentru distribuirea abonamentelor va însemna un aport infim la bugetul Poştei Române, dar va duce inevitabil la închiderea a zeci de redacţii şi dispariţia a mii de locuri de muncă.

Citește și: Rezultate alegeri parlamentare, peste 99% dintre secții: PSD – 22%, AUR – 18%, PNL – 13/14%, USR – 12%. Șapte partide în Parlament

„Şi aici vorbim de redactorii şi reporterii publicaţiilor tipărite, de tehnoredactorii care paginează aceste publicaţii, de angajaţii firmelor de difuzare din toată ţara, precum şi de salariaţii tipografiilor. Astfel, va înceta să existe o întreagă ramură economică, una care contribuie la bugetul ţării prin impozitele aferente salariilor angajaţilor din acest sector, dar şi prin taxele şi impozitele pe care le plătesc societăţile care editează aceste publicaţii. Totodată, Poşta Română va pierde un partener de peste 150 de ani. Peste toate acestea, cel mai grav este faptul că va dispărea cea mai credibilă sursă de informare-presa tipărită, ceea ce înseamnă un atentat la valorile democraţiei. O generaţie întreagă care are încredere mare în presa scrisă, prin entităţi media ce respectă cutumele presei tradiţionale – vechi de sute de ani, va fi privată de dreptul de a fi informată. E vorba de drepturi şi libertăţi ale cetăţeanului recâştigate cu sânge la Revoluţie!”, se mai arată în comunicat.

Semnatarii protestului solicită prim-ministrului României, ministrului Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi directorului general al Poştei Române „să nu trateze presa scrisă ca pe operatorii de energie şi alte utilităţi şi să stabilească un comision pentru abonamentul la ziar astfel încât cât mai mulţi români să aibă acces la informaţie certă, corectă şi de calitate prin intermediul cotidianelor”.

Protestul este semnat de publicaţiile Ziarul Unirea-Alba, Tribuna-Sibiu, Zi de Zi-Mureş, Mesagerul-Deva, Graiul Sălajului-Zalău, Graiul Maramureşului-Baia Mare, Szabadsag, Făclia de Cluj, Mesagerul de Sibiu, Monitorul de Mediaş, Monitorul de Cluj, Transilvania Business, Gazeta de Nord-Vest, Magazin Sălăjean, Jurnal de Caraş-Severin, Crişana, Bihoreanul.

Citește și: Rezultate alegeri parlamentare în diaspora, 94% dintre secții – AUR a obținut cele mai multe voturi, urmat de USR

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: AGERPRES / CRISTIAN NISTOR)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

A devenit România veriga slabă în NATO și UE? | Analiză

Pe termen scurt, România n-ar putea să-și crească bugetul...

Ce spune SRI despre desființarea înainte de alegeri a Direcției Apărarea Constituției | HotNews

Direcția Apărarea Constituției a fost structura SRI care s-a...

Protest al polițiștilor din Constanța împotriva „Ordonanței trenuleț”

Protest al polițiștilor din Constanța. Aproximativ o sută de...