Inspecția Judiciară cere suspendarea judecătoarei din dosarul „2 Mai”, la presiunea opiniei publice

Data:

spot_img

Inspecția Judiciară cere suspendarea judecătoarei din dosarul „2 Mai”. La presiunea opiniei publice, instituția a transmis Secției pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) propunerea de suspendare din funcție a Ioanei Ancuța Popoviciu de la Judecătoriei Mangalia.

Suspendarea din funcție ar opera până la finalizarea procedurilor disciplinare. Potrivit unui comunicat de presă, „inspectorii judiciari au apreciat că exercitarea în continuare a funcţiei de către judecător ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare și ar fi de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei”.

Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM a anunțat, imediat, că va lua în discuție propunerea inspecției judiciare de suspendare a judecătoarei în ședința din 17 aprilie.

Citește și: Inspecția Judiciară s-a sesizat în cazul judecătoarei care a întrebat dacă victima lui Vlad Pascu este în sală

Inspecția Judiciară cere suspendarea judecătoarei din dosarul „2 Mai”

În februarie anul acesta, Ioana Popoviciu a întrebat în timpul procesului de la Mangalia dacă victimele ucise în accidentul de la 2 Mai sunt în sală. Ea a mai fost sancționată de judecătorii din CSM, anul trecut, pentru exercitarea funcției cu rea-credință sau neglijență gravă.

Vlad Pascu, autorul accidentului, a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului și conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive.

Cerere respinsă

La termenul din 4 aprilie 2024, Judecătoria Mangalia a respins cererea de schimbare a încadrării juridice în omor calificat. Părinții victimelor acuză comportamentul judecătoarei Popoviciu, iar Inspecția Judiciară s-a sesizat în cazul ei după ce a constatat că habar nu are ce judecă.

Judecătoarea accidentul din 2 Mai în care Vlad Pascu a ucis doi adolescenți a întrebat dacă victima e în sală și a cerut buletinul băiatului mort, susține tatăl acestuia care a făcut declarații pentru presa locală, după ce a ieșit plângând din Judecătoria Mangalia, transmite Info Sud-Est.

Atunci s-a autosesizat Inspecția Judiciară, dar fără să ceară suspendarea din funcție pe durata cercetărilor.

În cazuri mult mai puțin scandaloase, IJ a cerut imediat suspendarea din funcție a magistraților cercetați.

Citește și: Ministrul Justiției despre judecătoarea care a întrebat dacă victima decedată este în sală

„Justiție, nu corupție”

În urmă cu 3 zile, aproape 1.000 de persoane s-au adunat în Piața Victoriei din București pentru a protesta împotriva modului în care este gestionat dosarul crimei de la „2 Mai”.

În accidentul din august 2023, doi tineri, Roberta Marina Dragomir și Sebastian Andrei Olariu, au fost uciși, iar alți trei au fost răniți, după ce Vlad Pascu a intrat cu mașina în grupul de tineri care mergeau pe marginea drumului.

Protestatarii au cerut „justiție egală pentru toată lumea”, acuzând corupția și incompetența din sistemul judiciar. „Justiție pentru Sebastian și Roberta”, „Cerem o judecată obiectivă”, ”Jos mâinile de pe justiție”, Măriți sentințele”, „Pascu judecat și condamnat”, „Justiție, nu corupție” au scandat protestatarii.

Judecătoarea Popoviciu a fost consilier juridic la SC Framicol SRL (2007-2009), apoi avocat stagiar (ianuarie-octombrie 2009) în Baroul Bihor, iar apoi judecător stagiar și definitiv la Judecătoria Ineu (iulie 2011-februarie 2013, respectiv februarie 2013-martie 2015, când s-a transferat la Judecătoria Mangalia).

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
2 COMENTARII
  1. „..Ea a mai fost sancționată de judecătorii din CSM, anul trecut, pentru exercitarea funcției cu rea-credință sau neglijență gravă…”__–__daca este adevarat, atunci suspendarea este justificata si necesara, altfel pentru primul motiv invocat( identificarea victimelor), este doar o chestie de emotii,
    care altfel este parte a procedurilor, chiar daca nu neaparat obligatorie…

  2. CSM a amânat decizia privind suspendarea judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai. Următorul termen în cazul Vlad Pascu ar putea fi ultimulC (Ziare.com)(…)__–___s-ar parea ca acest ce-se-me are dubii despre „gravitatea” faptelor savarsite INAINTE, iar faptul ca a recurs la aceasta masura(eventuala) nu este chiar de bun-augur, adica -la o adica- oricine inculpat, daca apartine unui neam(clan) mare si cu multi prieteni, poate forta cursul justitiei prin „petitii populare”…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Lasconi, un fel de Reagan mioritic? | Deutsche Welle

Elena Lasconi, 52 de ani, se arată foarte sigură...

Fostul ministru Raluca Prună despre presiunile făcute de Iohannis pentru numirea Procurorului General

Fost ministru al Justiției în guvernul tehnocrat Cioloș, Raluca...

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...