Fosta șefă a Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților Crinuța Dumitrean a scăpat de condamnarea la 7 ani de închisoare, primită în primă instanță, ca urmare a prescrierii faptelor.
Crinuța Dumitrean, fosta protejată a politicianului PDL Ioan Oltean, a fost condamnată inițial pentru despăgubirile supraevaluate pe care le-a avizat, din postura de director al ANRP, în 2011, pentru un afacerist.
Condamnarea în primă instanța data din 2018. Crinuta Dumitrean a fost reținută de procurorii anticorupție în 2014, pentru abuz în serviciu în dosarul despăgubirilor ilegale acordate controversatului om de afaceri Gheorghe Stelian, zis Stelu, în valoare de 150 de milioane de euro.
SUSȚINE PRESShub. Donează sau redirecționează o parte din impozitul pe venit/profit
Dosarul nu s-a încheiat de judecat nici până în 2022. După deciziile CCR și ale Înaltei Curți de Casație și Justiție privind prescripția, atât Crinuța Dumitrean, cât și Gheorghe Stelian au scăpat de condamnări.
Crinuța Dumitrean nu scapă însă și de răspunderea civilă, Curtea Supremă hotărând ca aceasta să plătească, în solidar, cu ceilalți inculpați din dosar suma de 218 milioane de lei, tu titlu de despăgubiri civile, notează Bistrițeanul.
Fostul președinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, Crinuța Dumitrean a mai fost condamnată în 2020 într-un dosar, la 6 ani și 3 luni de închisoare. Aceasta a fost trimisă în judecată după ce ar fi retrocedat ilegal un teren în municipiul Constanța, pentru care ar fi primit o mită de 400.000 de euro. Nici decizia în cauză nu este una definitivă.
Prescrierea, din vina politicienilor și a tărăgănării dosarelor
Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis că hotărârea Curții Constituționale a României (CCR) din mai privind termenul de prescripție trebuie interpretată ca o lege mai favorabilă. Consecința imediată a acestei decizii este că toate instanțele din țară trebuie să respecte decizia și mii de dosare aflate în anchetă sau trimise în judecată deja se vor închide pe motiv că faptele s-au prescris.
CCR menționează, în decizia sa, că între 2014 – mai 2022 nu ar fi existat cauze de întrerupere a prescripției deoarece un articol din codul penal a fost declarat neconstituțional și Parlamentul nu a făcut nimic în acest timp pentru a îndrepta situația.
Urmăriți PressHUB și pe Google News