Prescripția CCR îi scapă și pe cei care s-au înfruptat din fonduri UE | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Prescripția CCR îi scapă și pe cei care s-au înfruptat din fonduri UE. Magistrații pasează de la unii la alții responsabilitatea pentru protejarea intereselor Uniunii Europene.

Într-un caz de corupție, procurorii DNA au cerut judecătorilor Tribunalului Iași să nu pună în aplicare decizia Curții Constituționale privitoare la prescripția răspunderii penale, așa cum a recomandat Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Judecătorii au respins propunerea, arătând cu degetul către anchetatorii care au pierdut ani de zile degeaba. Singurii câștigați sunt cei acuzați că au încasat pe nedrept subvenții agricole.

Au obținut pe nedrept de fonduri din bugetul UE

Procurorii DNA i-au trimis în judecată, în septembrie 2021, pe fostul primar al comunei Balș, Constantin Apostol și pe agentul agricol al primăriei, Mihai Florea, pentru infracțiuni legate de obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul UE.

Concret, primăria emisese în favoarea unui fermier trei adeverințe care atestau că asocierea agricolă administrată de acesta figura în registrul agricol al comunei cai, bovine și oi care de fapt nici nu existau.

În baza adeverințelor, fermierul încasase subvenții pentru pășunat în valoare de peste 650.000 lei. Cei doi riscau pedepse cu închisoarea de până la 7 ani.

Faptele nu erau noi, petrecându-se în perioada 2010-2014, ultimii bani fiind încasați în decembrie 2014. Dosarul fusese deschis de procurori încă din 2015.

Prescripția CCR îi scapă

Nici bine nu începuse însă procesul, iar Curtea Constituțională a dat celor doi inculpați o mână de ajutor. În mai 2022, o decizie emisă de CCR a înjumătățit practic termenele referitoare la prescripția răspunderii penale.

Ca urmare, în august, avocații celor doi cereau deja în instanță încetarea procesului. În octombrie, Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat decizia CCR.

Dezbaterile totuși s-au prelungit, pentru că DNA a cerut Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) să precizeze în ce măsură decizia CCR contravine Tratatului privind Funcționarea UE.

Articolul integral, în Ziarul de Iași


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

FOTO ZDI

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related