Românii nu știu despre bolile endocrine, arată președinta asociației de profil | Oltenia LIVE

Data:

spot_img

Românii nu știu mare lucru despre bolile endocrine, arată președinta asociației de profil, Adriana Turea.

Aceasta este jurnalistă și președinta Asociației ENDO Pacienți-Asociația Pacienților cu Boli Endocrine. Aceasta a povestit, în cadrul unui interviu, ce înseamnă să fii parte dintr-o astfel de structură, ce înseamnă să ai o asttfel de afecțiune și cum să te împrietenești cu ea pentru a-ți fi bine.

Totodată, Adriana Turea a vorbit și despre relația medic-pacient, element fundamental în gestionarea eficientă a problemelor, comunicarea transparentă și deschisă contribuind la conturarea unui mediu de încredere, esențial pentru monitorizarea și adaptarea tratamentelor pe termen lung.

Românii nu știu mare lucru despre bolile endocrine

Oltenia LIVE: Adriana, încep cu o întrebare standard. De unde ideea acestei asociații și cum ai pus bazele ei?

Adriana Turea: Ideea Asociaţiei ENDO Pacienţi a încolţit în momentul în care am devenit pacient cu afecţiune endocrină, adică de la finalul anului 2018, cand tiroida mea a trebuit scoasă.

Însă la acea vreme am spus că nu pot fi jurnalist şi în acelaşi timp să înfiinţez o asociaţie. Probabil nu eram pregătită pentru o astfel de provocare.

În urmă cu un an, într-o discuţie cu una dintre fondatoarele ONG-ului, Alexandra Mănăilă, m-am hotărât să încep demersurile de înfiinţare a ENDO Pacienţi. Le-am cooptat pe Alexandra Mănăilă şi pe Dana Lascu.

Toate trei avem experienţă în domeniul medical prin prisma meseriei noastre, toate suntem jurnaliste, iar eu şi Alexandra avem, din păcate, şi experienţa unor afecţiuni care se încadrează în categoria bolilor endocrine. 

Citește și: Ce angajați din IT au motive să se teamă de inteligența artificială (AI)?

La cât timp după înființare au apărut primele provocări?

Provocările au început încă din timpul procesului de înfiinţare a ENDO Pacienţi. Însă cele în legătură cu pacienţii au apărut imediat ce am dat drumul la înscrieri în asociaţie.

La început pacienţii erau dornici să afle cum îi putem ajuta, ne scriau pe mail, au sunat. Pe lângă serviciul pe care îl avem, încercam să facem faţă.

Au fost şi nişte provocări personale care, pe mine, m-au făcut să încetinesc ritmul. Nu am mai reușit să răspund la mesajele care veneau pe mail sau social media.

După o perioadă am reuşit să mai reglez situaţia. Apropo de ajutorul pe care îl putem oferi.

Vreau să spun că, în acest moment, Asociaţia poate oferi informaţii despre traseul pacienţilor endocrini şi despre afecţiunile endocrine.

Toate acestea sunt stabilite cu ajutorul medicilor.

Interviul integral, în Oltenia live.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Oltenia Live
Oltenia Live
Oltenia Live este echipa care și-a propus să vă aducă, zilnic, știrile care contează. Publicație exclusive online, Oltenia Live acoperă cele mai importante domenii de interes, de la administrație, social, cultură sau economie, la sănătate - însemnând sfaturi medicale și interviuri cu medici și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți. În proiectele derulate de noi am inclus și pacienții, mai exact poveștile celor care sunt un exemplu atât pentru cei care se confruntă cu o problemă asemănătoare lor, cât și pentru cei din comunitate, de ce nu?! Reușim să acoperim județele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinți și Vâlcea. Dacă nouă ne scapă ceva, dați-ne un mesaj și verificăm știrea propusă de voi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Conferința Zinergy: De la „sărăcia energetică” la energia geotermală

Mai mulți specialiști în energie au discutat, miercuri, în...

Ce medicamente conțin substanțe cu efecte psihoactive ce pot afecta conducătorii auto

Specialiști ai Ministerului Sănătății și Agenției Naționale a Medicamentelor...