Președintele CJ Călărași către un procuror: „Dacă mă trimiţi în judecată rămâi pe cap cu mine pentru toată viaţa!”

Data:

spot_img

Doi dintre procurorii demisionari ai DNA Constanța, printre care și fostul șef al structurii, Adrian Bodean, au făcut, joi, percheziții la Consiliul Județean Călărași. Indiciile dosarului duc către șeful instituției, președintele CJ Călărași, Vasile Iliuță.

Din experiențele anterioare ale lui Iliuță cu procurorii, politicianul ales pe listele PNL, exclus din partid și apoi trecut la PSD, nu reacționează tocmai bine când este pus sub acuzare.

Trimis în judecată în 2019 într-un dosar pentru abuz în serviciu și șantaj la un procuror, Iliuță s-a dezlănțuit în biroul anchetatorului, neștiind că este înregistrat.

Din datele dosarului care se află în prezent la Curtea de Apel București rezultă că Iliuță l-a amenințat pe anchetator că „dacă mă trimiţi în judecată rămâi pe cap cu mine pentru toată viaţa!”.

Potrivit DNA, Vasile Iliuță, la data de 20.12.2019, a exercitat constrângeri asupra persoanei vătămate procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria (…), pentru a o determina să nu dispună trimiterea sa în judecată într-o cauză penală în care avea calitatea de inculpat.

Președintele CJ Călărași către un procuror: Tu nu vrei să trăieşti în pace?

Redăm mai jos o parte din dialogul purtat în 2019 de președintele CJ Călărași cu un procuror de pe lângă o judecătorie, după ce a refuzat să se prezinte la audieri de mai multe ori, sub diferite pretexte.

Vasile Iliuță: „Dacă mă trimiţi în judecată rămâi pe cap cu mine pentru toată viaţa! Ascultă-mă ce-ţi spun! Nu ştiu cine voi fi mâine. Dar rămâi pe cap cu mine pentru toată viaţa!

Vasile Iliuță: Auzi, mă? Tu nu vrei să trăieşti în pace?

Procuror: Ce spuneţi?

Vasile Iliuță: Tu nu vrei să trăieşti în pace?

Procuror: Eu vreau să trăiesc în pace dar …

Vasile Iliuță: Eh…bine.

Procuror: De ce, ce vreţi să ziceţi?

……………………………………………………………………………

Vasile Iliuță: Bă, eu sunt un complicat în care am plecat şi am dorit să fac lucruri pe care să funcţioneze. Poate am şi greşit, păcatele mele. Nu trebuie să nu recunosc că nu am păcate mele dar să nu-mi faceţi voi păcate mai mari decât am eu. Dumneavoastră ca procuror nu-mi faceţi păcate mai mari decât le am eu. Bă, le am pe toate, şi beţiv şi curvar şi nenorocit, de toate! Le am pe toate, să moară mama dacă nu le am!

Bă, dar în loc să le avem comune vreţi să mă scoateţi numai pe mine nevinovat. Lăsaţi-mă dracului să mă ia că le avem comune, toţi! Păi ce, şi tu eşti bărbat şi eu sunt bărbat şi toţi suntem bărbaţi, şi toată lumea nu e bine”.

Tot atunci, Vasile Iliuță i-a comunicat procurorului faptul că a formulat o plângere împotriva sa la DNA şi o sesizare la Inspecţia Judiciară.

Stenograma apare în motivarea Tribunalului București care l-a achitat pe politician.

Citește și: De ce nu îl reevaluează ucrainenii pe Alexei Navalnîi. ANALIZĂ PRESShub

Concedieri abuzive

În acest prin caz, Iliuță a concediat zece funcționari sub pretextul reorganizării și eficientizării activității CJ. Angajații au atacat în instanță hotărârile de consiliu prin care s-a stabilit desființarea posturilor și au obținut suspendarea hotărârilor CJ.

Angajații au continuat să vină la muncă, dar nu au fost pontați după ce Iliuță a dispus să să le fie dezactivate cartelele de acces. Ulterior, le-a interzis accesul în instituție, numele lor fiind trecute pe o listă la portar.

Iliuță a apelat la o firmă de avocatură pentru a face „reorganizarea” CJ deși instituția avea numeroși juriști angajați.

Achitarea de la tribunal

În noiembrie 2023, Iliuță a fost achitat de Tribunalul București pe motiv că președintele CJ nu a încălcat o lege, ci doar acte inferioare, deci nu poate fi vorba de abuz în serviciu, asta după ce Curtea Constituțională a stabilit că doar încălcarea unei legi este abuz, actele normative inferioare fiind de competența instanțelor civile care stabilesc dacă s-a produs sau nu un abuz de către un funcționar public.

Iliuță a fost achitat și de acuzația de șantaj după ce a amenințat procurorul care urma să-l pună sub urmărire penală în alt dosar.

Tribunalul București a considerat că această înregistrare făcută de anchetator în propriul birou în timpul audierii șefului CJ Călărași nu reprezintă o amenințare, deci nu poate fi vorba de șantaj din moment ce nu i-a produs procurorului o stare de teamă autentică.

Decizia tribunalului nu este definitivă, cauza fiind pe rolul Curții de Apel București.

Președintele CJ Călărași către un procuror. Ce zice Iliuță

Revenind la perchezițiile din cel de-al doilea dosar, Vasile Iliuță dă vina din nou pe procurori și susține că acțiunea are legătură cu campania electorală.

El a scris pe Facebook că acțiunea are loc ca urmare a anunțului de a candida din nou. „Am încredere în justiție. Am avut mereu.

În 2019, cu șase luni înainte de alegerile programate din 2020, am fost făcut inculpat de către procurorul șef al unei unități de parchet. Patru ani de zile acesta a fost subiectul tuturor. Iliuță va fi arestat (…).

Acum două zile mi-am anunțat candidatura pentru un nou mandat de președinte al Consiliului Județean Călărași. Ieri au fost percheziții la Călărași. Într-un alt dosar”, a scris Vasile Iliuță pe Facebook.

Citește și: Jandarmeria refuză să facă public un contract de 13 milioane de lei, încheiat cu soțul unei angajate a Ministerului de Interne

Vasile Iliuță deține 460 de hectare de teren agricol în localitatea Vâlcelele, județul Călărași, două apartamente în Călărași, unul în București, două case de locuit, trei spații comerciale din care unul în Italia.

Președintele CJ Călărași susține că nu deține niciun cont bancar, deși anul trecut a încasat dividende de milioane de lei.

Asociat în șase societăți comerciale, familia Iliuță a încasat anul trecut aproximativ 900.000 de lei din arendă, dividende în valoare de 7,6 milioane de lei de la o firmă, la care se adaugă alte dividende în valoare de 3,1 milioane de lei încasate de copiii acestuia.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional pentru analiza legislaţiei privind infracţiunile de ură

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional...

Judecătorul – avocat pentru Guvern, în procesul Danileț contra România

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM ),...