Ce poate și ce nu poate să facă președintele României? Răspunsul la această întrebare nu e cunoscut de o mare parte a populației. Fantoma lui Ion Iliescu, omul-stat, mai bântuie și acum mințile multor români.
Mai ales în primele mandate, președintele Iliescu a deținut toată puterea politică și pe cea judecătorească. Parlamentele și guvernele au fost la picioarele lui iar Justiția a fost în cea mai mare parte politizată, fabricând dosare doar adversarilor politici ai FSN-FDSN-PDSR, strămoșii PSD de azi.
Mulți români, mai ales din România profundă, cred în continuare în președintele-tătuc, în omul-stat care are puterea de decizie în toate domeniile. Lipsa de cultură politică își spune cuvântul, în condițiile în care prerogativele președintelui conferite de Constituție nu sunt cunoscute. Nu se știe că România are un regim semi-prezidențial și că șeful statului are atribuții limitate, cea mai importantă fiind aceea de mediator între puterile statului și între stat și societate. Președintele conduce Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) și este comandantul suprem al forțelor armate, desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru și numește Guvernul pe baza votului de încredere al Parlamentului, încheie tratate bilaterale cu alte state cu aprobarea Parlamentului, trasează liniile directoare ale politicii externe, numește șefii principalelor parchete și președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Am enumerat doar câteva din prerogativele cele mai importante pe care le are președintele României. Dar populismul din programele electorale ale celor mai mulți candidați la alegerile prezidențiale care se vor desfășura peste două săptămâni întrece cu mult rolul președintelui.
„Planul Simion”, un amalgam de promisiuni fantasmagorice
Candidații au introdus în programele lor electorale atribuții care țin strict de Guvern și Parlament privind politica economică, atragerea de investiții străine, mărirea pensiilor și salariilor și nu numai.
Candidatul AUR George Simion și-a prezentat în urmă cu patru luni programul electoral în care la loc de cinste se află așa-numitul „Plan Simion“. O păcăleală prin care Simion promite construirea în cei cinci ani de mandat a unui milion de apartamente, fiecare costând doar 35.000 de euro, cu mult sub prețul pieței – este vorba de apartamente cu două camere.
Continuarea, în Deutsche Welle
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)
Au trecut vremurile in care un popor slab credea in steaua unui lider care le stie si le poate pe toate. Exista un segment de populatie relativ restrans care mai viseaza la un astfel de lider. O mare parte a societatii are o viziune diferita despre ce inseamna cu adevarat democratia si conducerea ei. Educatia solida, cunoasterea realitatilor sociale , demnitatea, puterea de a lua decizii corecte pentru tara, dar mai ales verticalitatea si cinstea. Acestea sunt principalele calitati pe care romanii le doresc de la un lider. Astazi nu se poate afirma ca avem astfel de lideri in politica romaneasca. Cei care se prezinta in fata romanilor sunt total nepregatiti. Nu pot realiza un discurs coerent ,civilizat,autentic care sa convinga. Despre conducerea unei tari nici nu.poate fi vorba. Romanii se tem ca daca acesti domni nu pot fi exemple nici in propria familie , cum pot reprezenta o tara ? Cat despre cei care promit case si dreptate ca pe ,,Vremea lui Tepes,, bunii romani trateaza totul ca pe o demagogie de proasta calitate. Este foarte sigur oamenii nu mai vor lideri care nu stiu sa faca nimic, care au intrat in politica pe usa din spate, care au un trecut murdar, care privesc cu lacomie la sacii de bani, care una spun si alta fac, care mint,fura si hotesc. Oamenii nu va doresc domnilor politicieni, va detesta si va intorc spatele.