Președinții statelor baltice: „Susținem integrarea europeană a Republicii Moldova”

Data:

spot_img

Președinții Lituaniei, Letoniei și Estoniei au fost într-o vizită de stat la Chișinău pentru a sărbători Ziua Independenței Republicii Moldova. Evenimentul a avut loc la invitația președintei Republicii Moldova, Maia Sandu.

Cei trei lideri au fost primiți la Guvernul Republicii Moldova de premierul Dorin Recean, în absența președintei Maia Sandu, care nu a putut participa la festivitățile dedicate Zilei Independenței după ce a fost testată pozitiv pentru COVID-19 cu o zi înainte, conform Știri.md.

Premierul Dorin Recean a susținut, alături de Gitanas Nausėda, președintele Lituaniei, Edgars Rinkēvičs, președintele Letoniei și Alar Karis, președintele Estoniei, o conferință de presă unde au vorbit despre importanța parcursului european al Republicii Moldova.

Citește și: Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, testată pozitiv pentru COVID-19

„Pe drumul nostru spre o viață mai bună, nu suntem singuri. Avem alături prieteni adevărați, care ne susțin și ne arată, prin propriul exemplu, că viitorul este în mâinile noastre. Astăzi, sărbătorim nu doar Ziua Independenței, ci și parteneriatele puternice pe care le-am construit cu prietenii noștri din Lituania, Letonia și Estonia,” a susținut prim-ministrul Moldovean la conferința de presă.

Dorin Recean a subliniat faptul că țările baltice sunt un exemplu pentru Republica Moldova în parcursul său european și a indicat faptul că integrarea europeană va duce la îmbunătățirea condițiilor de trai ale moldovenilor din toate punctele de vedere:

„Obiectivul nostru este să ne asigurăm că instituțiile sunt puternice și transparente, că legea este respectată, că în societatea noastră nu este loc pentru corupție și că drepturile fiecărui cetățean sunt protejate. Prietenii noștri baltici ne pot spune că fiecare acest pas merită efortul, iar beneficiile sunt clare și concrete – ele înseamnă locuri de muncă sigure și bine plătite, drumuri  spitale și școli mai bune, sate și orașe moderne.”

Președinții statelor baltice au vorbit și ei despre viitorul european al Republicii Moldova, relatează Radio Moldova.

Gitanas Nausėda, președintele Lituaniei, a spus că „Lituania vă stă alături pentru a vă sprijini pe termen lung. Statele baltice și Moldova sunt unite. Noi vom continua să ne susținem reciproc, pentru că suntem puternici atunci când suntem împreună.”

Și președintele Letoniei a promis că va ajuta Republica Moldova pe drumul integrării europene, susținând că acest proces „durează și e nevoie de decizii politice dure, de curaj și determinare pentru a avansa către UE.”

Președintele Estoniei, Alar Karis, i-a asigurat pe liderii de la Chișinău că Tallinn este alături de Republica Moldova în parcursul său spre UE. Mai mult, acesta i-a îndemnat pe cetățenii moldoveni să voteze pentru aderarea la UE la referendumul ce va avea loc pe 20 octombrie.

Țările baltice susțin integrarea europeană a Republicii Moldova

Liderii celor patru state au semnat la Chișinău o declarație comună prin care țările baltice se angajează să sprijine eforturile Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană.

În textul declarației se arată că țările baltice, care au devenit state membre UE în 2004 și care s-a bucurat de beneficiile apartenenței în Blocul Comunitar, sunt solidare cu Republica Moldova, „o țară care împărtășește valorile noastre.”

Cei trei lideri subliniază în declarația lor că recunosc progresul Republicii Moldova în procesul de reformă democratică, consolidarea statului de drept și protejarea drepturilor omului.

Totodată, țările baltice se angajează „să împărtășească experiența lor și să ofere Moldovei expertiză pentru a sprijini integrarea europeană și reformele, precum și pentru a consolida reziliența Moldovei împotriva amenințărilor hibride și a dezinformării.”

Citește și: De ce este importantă vizita lui Olaf Scholz la Chișinău

Liderii baltici recunosc rolul activ pe care Republica Moldova îl joacă pentru menținerea păcii regionale, a stabilității și securității europene și internaționale prin implicarea sa în mai multe misiuni ale ONU și UE.

Spre finalul declarației, președinții Lituaniei, Letoniei și Estoniei își exprimă dorința de a întări relațiile bilaterale în ceea ce privește schimburile comerciale, securitatea energetică, educația și schimburile culturale dintre cele patru state.

De altfel, declarația arată că țările baltice consideră că „o Moldovă unită, democratică și prosperă este în beneficiul nu doar cetățenilor săi, ci și al întregului continent european. Susținem pe deplin viitoarea aderare a Republicii Moldova la UE.”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursa foto: Guvernul Republicii Moldova

spot_imgspot_img
Octavian Șerbănescu
Octavian Șerbănescu
Student în anul II la master la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost implicat în numeroase activități de voluntariat și a redactat două cercetări pe teme istorice. Este pasionat de politică, în mod special de relații internaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related