Presiuni tot mai mari ca profesorii să iasă din grevă. Inspectori, directori de școală, lideri de sindicat lucrează pentru a opri protestul

Data:

spot_img

UPDATE: „Greva se suspendă”, au anunțat cele două federații sindicale care au declanșat protestul.

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație SPIRU HARET, în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale, condiționată de instituirea, în ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în ședința de Guvern de astăzi, prin articol distinct, a:

– principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public;

–   acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.

În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată”, se arată în comunicatul celor două federații sindicale.


Greva din Educație continuă, în ciuda presiunilor tot mai mari făcute de șefii de inspectorate și de directorii de școală numiți politic, potrivit informațiilor deținute de PRESShub. În paralel, Ministerul Educației a trimis un tabel tututror școlilor și grădinițelor, pentru a fi afla câți profesori vor fi luni în grevă.

Doar că tabelul nu este unul securizat, orice persoană putând interveni pe orice cifră dorește. În plus, potrivit declarațiilor mai multor profesori care doresc să-și păstreze anonimatul, ar fi început să se facă mari presiuni pentru a înceta protestul inclusiv dinspre liderii de sindicat de la București.

Creșe cu zero nemulțumiți, școli cu toți profesorii în grevă

Cifrele prezentate în acest moment sunt unele provizorii, dar chiar și așa reflectă care este situația în educație, după trei săptămâni de grevă.

De pildă, la școla gimnazială „Nicoale Grigorescu”, doar un singur profesor era în grevă la primele ore ale dimineții, în timp ce mai multe grădinițe susțin că nu există niciun educator care să mai continuie protestul.

Există și situații în care toți profesorii au rămas în grevă, ca de pildă școala gimnazială „Elena Văcărescu”, unde 57 de profesori continuă protestul, sau școala gimnazială „Alexandru Costescu”, unde toți cei 40 de profesori rămân în grevă.

Sindicatele ar fi trebuit să se consulte cu colegii lor pentru a trimite răspunsul guvernului în această dimineață. Sunt însă profesori care susțin că nu au fost consultați, potrivit datelor PRESShub.

„Noi suntem în FSE Spiru Haret în majoritate. FSLI a lansat o consultare între membrii săi, începând de ieri: «Continuați sau nu grevă începând de marți?» FSE nu a mai cerut consulări, dar pe grupul liderilor de sindicat din București se raportează cine rămâne și mâine în grevă”, spune un profesor.

Citește și: ZI DECISIVĂ Se așteaptă răspunsul sindicatelor din Educație și demisia premierului Ciucă

Presiuni în școli pentru încetarea grevei

Profesorii care sunt în Federația Sindicatelor din Educație spun că celelalte sindicate au discutat pe marginea textului de ordonanță de urgență propus de Guvern și pe baza grilelor anexă ale ordinului propus ieri. Dar ei nu au avut aceste consultări..

Pe de altă parte, din ce în ce mai mulți profesori susțin, sub protecția anonimatului, că au început să se facă presiuni pentru încetarea grevei, presiuni din partea directorilor de școli numiți politic sau a inspectorilor școlari.

Prezentăm declarațiile profesorilor sosite la redacția PRESShub, care arată mari frământări în sistem. De asemenea, părinții sunt la rândul lor revoltați deoarece nu mai vor să finanțeze sistemul în locul statului, refuză să mai vină cu bani de acasă.

Una dintre profesoare spune că nici ei, nici părinții nu mai trebuie să plătească din banii lor nimic, e obligația guvernului și primăriilor:

„Din septembrie

– NU voi mai scoate planificarile pe suport de hârtie din banii mei.

– NU voi mai corecta lucrari, decat daca voi primi pixuri rosii.

– NU voi mai recomanda copiilor si părinților sa achiziționeze auxiliare, voi lucra DOAR  cu ce trimite ministerul educatiei…si, CE ZICETI de asta, NU voi începe să predau până NU voi avea suport de curs, adica manual. Vine manualul in decembrie….atunci voi începe predarea.

– NU voi avea gratuitate pe CFR, cand plec cu clasa, grup organizat, nu mai merg cu trenul.

– ministerul nu oferă autocare gratuite pentru excursii, NU mai plec niciunde. 

– Săptămâna ALTFEL si Săptămâna verde vor fi pline de activități pe măsura finanțării STATului.

– NU….sunt sigură, ca vor fi multe negatii in activitatea mea profesională. 

Am învățat din 22.05.2023 până azi, ca se poate zice dur si constant „NU SE POATE, SE DESTABILIZEAZA STATUL”, fără ca nimic si nimic să îi tragă pe incompetenții la răspundere,  fără ca societatea civilă să reacționeze. 

După 35 de ani de muncă, dedicată învățământului și educației, am reușit in sfârșit să înțeleg cum merge ‘treaba’

…cred ca am fost cam ‘grea de cap’…

Din anul viitor școlar, mă voi gândi cu RESPONSABILITATE, la familia MEA si atât.”

Un alt profesor ne-a transmis că FSE „Spiru Haret” a început sa ceară motivele continuării grevei noastre, după ora 10.00, luni.

„Adică, s-a comunicat că noi rămânem ca școală în grevă, iar ei au intrebat: «care este motivul pentru care rămâneți în grevă?»”, a transmis acesta.

Urmărește PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu este jurnalist din 1991. A debutat Dreptatea, ca reporter. A mai lucrat la România liberă, Ziua, Academia Cațavencu, BBC. A fost redactor-Sef la emisiunea „Chestiunea Zilei”, șef sectie Politic la PRO TV, redactor-șef adjunct la Evenimentul Zilei și Cotidianul. Realizator și analist la Realitatea TV și Antena 3. Director la Expres Magazin · A activat pe funcția de consilier la Institutul Diplomatic Român și presedinte la Societatea pentru Presă Liberă.
2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related