PressOne: Directorul SIE, Gabriel Vlase, a plagiat zeci de pagini din doctoratul susținut la Academia SRI

Data:

spot_img

O investigație publicată marți de jurnalista Emilia Șercan în PressOne arată că doctoratul șefului SIE, Gabriel Vlase, include cel puțin 66 de pagini de conținut plagiat, în multiple secvențe de pagini copiate bloc, din teza fostului ministru al Apărării Sorin Frunzăverde.

Peste 60 de pagini din teza de doctorat a lui Gabriel Vlase, directorul Serviciului de Informații Externe (SIE), sunt plagiate cuvânt cu cuvânt după o altă teză de doctorat. Cea mai lungă secvență de conținut plagiat numără 16 pagini consecutive.

Lucrarea, care i-a adus titlul științific de doctor șefului spionilor din România, a fost susținută în 2010 la Academia SRI, numele sub care este cunoscută Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” a Serviciului Român de Informații (SRI).

Potrivit PressOne, conținutul plagiat identificat în lucrarea lui Vlase provine dintr-o singură sursă: o altă teză de doctorat, susținută în 2004 la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), aflată în subordinea Ministerului Apărării Naționale.

Este vorba despre doctoratul lui Sorin Frunzăverde, fost ministru al Apărării în guvernele Mugur Isărescu (2000) și Călin Popescu Tăriceanu (2006 – 2007).

Citește și: Inculpat în două dosare, Irinel Popescu vrea să fie ales și numit „academician”

Gabriel Vlase s-a înscris la doctorat în 2007 la Academia SRI, informația fiind menționată într-un CV mai vechi al acestuia.

La acel moment era deputat de Bacău din partea PSD, poziție pe care o deținea și trei ani mai târziu, la momentul susținerii publice a tezei.

Potrivit PressOne, Gabriel Vlase a făcut parte din prima promoție de doctoranzi înmatriculați la Academia SRI în chiar anul înființării Școlii doctorale în Științe militare și informații, care în primul său deceniu de existență a livrat pe piața academică generație după generație de doctori-plagiatori.

Gabriel Vlase l-a avut coordonator pe Constantin Onișor, la acel moment decanul celei mai importante facultăți din cadrul Academiei SRI, cea de Informații. 

Lucrarea pentru care actualul director SIE a obținut titlul științific de doctor are titlul Studiu cu privire la o strategie de securitate modernă pentru Europa de Sud-Est.

Comisia de trei referenți, care a evaluat și decis să îi acorde lui Vlase titlul de doctor, a fost formată din Luca Iamandi (profesor la Academia de Poliție), Constantin Țenu (profesor la Universitatea Națională de Apărare) și Gheorghe Toma (profesor la Academia SRI). 

Citiți investigația integrală, în Pressone.ro

Citește și: Cocaină ascunsă în 15 tone de pulpă de fructe congelată provenită din Ecuador, descoperită în Portul Constanţa

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cocaină ascunsă în 15 tone de pulpă de fructe congelată provenită din Ecuador, descoperită în Portul Constanţa

Doi bărbaţi au fost reţinuţi marţi pentru trafic internaţional...

Grevă japoneză la Direcția de Asistență Socială Harghita. Protestarii susţin că nu îşi vor primi salariile

Membrii Sindicatului ACORD din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă...

Cum a scăpat Goleac de dosarul în care era anchetat pentru falsificarea diplomei de BAC

Judecătorii nu au apucat să stabilească dacă diploma esta...