Prețul gazelor naturale în Europa se prăbușește. S-a încheiat criza energetică? | Aktual24

Data:

spot_img

Prețul gazelor naturale în Europa se prăbușește. Indicele olandez TTF de referință a înregistrat o scădere semnificativă în februarie 2024, coborând sub 25 EUR/megawatt-ora (MWh), atingând niveluri care nu au mai fost observate în timpul verii și marcând o scădere abruptă de peste 50% față de aceeași perioadă a anului trecut, relatează Euronews, citat de Aktual24.

Aceasta tendință descendentă este influențată de o combinație de factori climatici și economici, inclusiv temperaturi mai ridicate decât media în întreaga emisferă nordică și o scădere notabilă a cererii de gaze naturale, atât la nivel industrial, cât și casnic.

O iarna blândă, în special în Franța și Germania, care se confruntă cu a patra cea mai caldă iarnă din ultimii 34 de ani, a contribuit la scăderea cererii de încălzire.

În prezent, nivelurile de stocare a gazelor naturale în Europa se află la noi maxime sezoniere în ultimii cinci ani, rezervele de gaze ale UE fiind de 65,9%, cele ale Germaniei de 71,56%, ale Italiei de 60,3% și ale Frântei de 51,3%, potrivit datelor din inventarul agregat al depozitelor de gaze (AGSI) al Gas Infrastructure Europe (GIE).

Citește și: „Cumințenia pământului” a lui Brâncuși expusă ca într-o capelă, la București

Prețul gazelor naturale în Europa se prăbușește

O încetinire globală a activităților de producție începând cu anul 2022 a avut un impact semnificativ asupra cererii industriale de gaze, în special în Europa.

Un alt factor-cheie în recenta scădere bruscă a prețurilor gazelor naturale în Europa a fost performanța puternică a surselor de energie regenerabilă și a producției de energie nucleară.

Analiștii de la Goldman Sachs, Samantha Dart și Daniel Moreno, și-au redus recent prognoza privind prețul gazelor naturale TTF de la 41 E/MWh la 31 E/MWh, afirmând că excesul de ofertă de gaze la nivel mondial așteptat în această perioadă ar putea fi atât de semnificativ încât Europa ar putea fi nevoită să ofere stimulente pentru a reduce oferta și a preveni congestionarea depozitelor în vara anului viitor.

Continuarea în Aktual24


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related