Prețul gigacaloriei se dublează la Iași. Populația va resimți o creștere de până la 45% | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Prețul gigacaloriei se dublează la Iași începând cu luna iulie, ajungând la un procent de scumpire de 45%. Primăria avea în plan o astfel de creștere încă din anul 2023, dar decizia a fost amânată până în prezent.

Proiectul de hotărâre va fi supus aprobării plenului Consiliului Local (CL) în ședința ordinară din 31 iulie și vizează aprobarea prețului pentru livrarea de apă fierbinte începând cu luna iulie. Astfel, ieșenii racordați la sistemul centralizat de termoficare vor plăti facturi mai mari începând cu luna august.

Ultima creștere de tarif în cazul gigacaloriei datează din anul 2019. Între timp, operatorul privat care gestiona sistemul (Veolia) a plecat din Iași (invocând pierderile financiare), iar Primăria înregistrează de trei ani cheltuieli semnificative la buget în urma administrării acestei activități. În prezent, este în derulare o licitație pentru o nouă concesionare a serviciului, ofertele fiind așteptate pe 22 august.

Citește și: Emil Boc, membru în consiliul Convenției globale a primarilor pentru climă și energie | Monitorul de Cluj

Comparativ, prețul local al gigacaloriei livrate populației va crește de la 324 lei la 739 lei, respectiv cu aproape 130%. Însă, mare parte din sumă este subvenționată de la bugetul local, astfel că populația va plăti circa 300 lei/Gcal față de 206 lei în prezent, majorarea fiind de 45%.

Pentru a acoperi o parte din creșteri, primăria va aloca fonduri mai mari de la bugetul local

Primăria va suporta 439 lei din prețul gigacaloriei, o sumă de aproape patru ori mai mare față de cea din prezent (117 lei), iar impactul bugetar anual va fi de circa 44,5 milioane lei (inclusiv TVA). În cazul clienților noncasnici, municipalitatea nu acordă subvenții, astfel că acești utilizatori (care consumă anual cu 6% mai multe gigacalorii decât populația) vor achita prețul integral.

Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro

Citește și: Drumuri județene modernizate pentru legătura la autostrada Curtea de Argeș-Râmnicu-Vâlcea | Argeșul Online

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: Pixabay.com)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related