Prim ministrul Indiei a vizitat Rusia, Polonia și Ucraina. Cum explică analiștii implicațiile acestui tur diplomatic

Data:

spot_img

Narendra Modi, prim-ministrul Indiei, a deprins vizite oficiale în Rusia, Polonia și Ucraina. Vizitele au stârnit reacții privind implicarea Indiei în Europa și poziția sa strategică de nou actor pe scena globală.

În timpul vizitei lui Modi în Polonia — prima vizită a unui lider indian în 45 de ani — ambele țări și-au ridicat relațiile diplomatice la nivelul unui parteneriat strategic. După vizita în Polonia, prim-ministrul indian a mai călătorit la Kiev, unde a purtat discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la doar câteva săptămâni după ce Modi a avut discuții cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova, conform Notes from Poland.

Vizita lui Modi în Ucraina are loc într-un moment crucial al conflictului, Ucraina lansând o ofensivă majoră pe teritoriul rus, în Kursk. Această vizită urmează după recenta sa călătorie în Rusia, care a coincis și cu atacurile rusești asupra orașelor ucrainene și a unui spital de copii. Remarcile lui Modi în timpul acestor vizite au fost remarcabil de critice față de atacuri și război în sine, potrivit CNN.

Ce este în joc pentru Polonia

În timpul discuțiilor dintre Modi și Donald Tusk, prim-ministrul Poloniei, aceștia au explorat diverse domenii de colaborare, inclusiv apărare, agricultură și comerț. Polonia, care și-a crescut cheltuielile militare la 4,12% din PIB — cel mai mare procent din NATO — vede un potențial semnificativ pentru eforturi comune în apărare cu India.

Sursa foto: FACEBOOK/ NARENDRA MODI

Modi a exprimat recunoștință pentru ajutorul Poloniei acordat studenților indieni, blocați în Ucraina în 2022. Vizita a evidențiat, de asemenea, întărirea relațiilor dintre India și Polonia, ambele state angajându-se să extindă cooperarea în energie regenerabilă, inteligență artificială și dezvoltare urbană.

Modi a subliniat, totodată, leadership-ul Poloniei în procesarea alimentelor și și-a exprimat interesul de a include companii poloneze în noile bănci de alimente din India. Tusk a remarcat, pe această cale, implicarea companiilor și oamenilor de știință polonezi în India.

În plus, indienii reprezintă o parte semnificativă a forței de muncă din Polonia, fiind al patrulea cel mai mare grup de lucrători străini din Polonia (20.549 înregistrați în 2023). Se remarcă o creștere notabilă în ultimii ani, comparativ cu alte țări precum Belarus sau Ucraina, mai relatează Notes from Poland.

Cum se raportează India la situația din Ucraina

Aceasta a fost prima vizită în Ucraina a unui prim-ministru indian.

După vizite, ministrul indian de externe, Subrahmanyam Jaishankar, a confirmat că liderii Ucrainei și Indiei au semnat patru acorduri care acoperă proiecte de dezvoltare comunitară, standarde de control al drogurilor, schimburi culturale și agricultură.

De-a lungul războiului, Ucraina a încercat să convingă țările care mențin relații strânse cu Rusia — cum ar fi India și China — să-l împingă pe Putin spre termenii de pace ai Kievului, precizează CNN.

Astfel, New Delhi a cerut în mod repetat un armistițiu în Ucraina, dar s-a abținut să condamne atacul Rusiei, deoarece încearcă să mențină relațiile cu Moscova — un partener de lungă durată pe care îl consideră esențial pentru a echilibra o relație tensionată cu China. De exemplu, India s-a abținut de la toate rezoluțiile Națiunilor Unite care cereau retragerea Rusiei și condamnau acțiunile acesteia.

Citește și: Ofensiva Ucraineană în Kursk: Avansări Strategice în Rusia

Puternic dependentă de Kremlin pentru echipamentele sale militare, India și-a intensificat achizițiile de petrol rusesc la preț redus de la începutul războiului, oferindu-i lui Putin o linie financiară de salvare în fața sancțiunilor occidentale.

Dar, țările majore din Sudul Global, inclusiv India, China și Brazilia, au încercat din ce în ce mai mult să se poziționeze ca potențiali mediatori de pace — solicitând de obicei implicarea ambelor părți în dialog pentru condiții de pace.

Astfel, India a participat la un summit internațional de pace susținut de Ucraina în Elveția, în iunie. Dar, la fel ca alte economii majore din Sudul Global, India nu a susținut un comunicat comun la sfârșitul întâlnirii, mai adaugă CNN.

Sursa foto: FACEBOOK/ NARENDRA MODI

Totuși, luna trecută India a depășit China, devenind cel mai mare importator de petrol rusesc din lume.

„India este un mare consumator de petrol, este un mare importator de petrol, pentru că nu avem petrol. Nu este ca și cum ar exista o strategie politică pentru a cumpăra petrol, există doar o strategie de piață pentru a cumpăra petrol”, a declarat ministrul indian de externe, Subrahmanyam Jaishankar, conform CNN.

Cum comentează analiștii politici vizitele lui Modi

Într-un eveniment online, găzduit de Foreign Policy Council „Ukrainian Prism”, diverși analiști politici, economici și militari din India, Polonia și Ucraina și-au afirmat opiniile, privind vizitele istorice și strategice ale prim-ministrului indian Modi.

Jagannath Panda, directorul Stockholm Center for South Asian and Indo-Pacific Affairs, subliniază că activitățile diplomatice recente ale lui Narendra Modi, marchează schimbarea semnificativă față de trecutul colonial al Indiei.

Conform acestuia, relațiile puternice ale țării cu Franța și Germania și legăturile în extindere cu Suedia, statele baltice și țările nordice, subliniază eforturile strategice ale Indiei de a aborda lacunele din politica sa externă, pe fondul influenței în creștere a Chinei.

Gulshan Sachdeva, profesor în Studii Europene la Jawaharlal Nehru University, subliniază natura complexă a războiului în curs din Ucraina, care afectează piețele globale și mută atenția Occidentului de la China către alți potențiali actori. Potrivit profesorului, această strategie permite Indiei să se implice mai mult în proiecte europene și globale, în ciuda poziției sale istorice pro-Rusia.

Sachdeva menționează cum, din 2000, India a menținut legături strânse cu Rusia în summit-urile anuale, dar războiul recent a perturbat această tradiție. Cu toate acestea, profesorul susține că pe măsură ce Europa se distanțează de Rusia în ceea ce privește industria energetică, India devine cel mai mare importator de petrol al Rusiei.

Estimările analiștilor economici pentru anul 2023-24 dezvăluie cum guvernul indian a alocat 6.541,79 crore ₹ (aproximativ $7.85 bilioane) pentru ajutorarea guvernelor străine, mai adaugă profesorul Sachdeva.

Patryk Kugiel, cercetător în cadrul Asia-Pacific Program, Polish Institute of International Affairs, reliefează cum India a manifestat puțin interes pentru Europa Centrală și de Est, realizând doar vizite ocazionale (cum ar fi una în Ungaria acum câțiva ani).

Potrivit lui Kugiel, în ianuarie, Republica Cehă a semnat un acord cheie cu India, urmat de un acord similar cu Grecia. Aceasta poate fi considerată o primă implicare majoră a Indiei în Europa Centrală, de la Războiul Rece și de la extinderea UE din 2004.

Deși Europa Centrală reprezintă doar 11% din comerțul UE cu India, regiunea oferă un nou punct de intrare strategic pentru India, în special prin Inițiativa celor Trei Mări (implicând țări precum Bulgaria și România), mai adaugă Patryk Kugiel.

Cercetătorul institutului polonez subliniază importanța vizetelor lui Modi, India câștigând teren și încredere în Europa prin manevre diplomatice excelente : guvernul de la New Delhi nu își schimbă poziția față de războiul din Ucraina, dar nici nu critică Rusia.

Sursa foto: AGERPRESS/ ALEXANDER NEMENOV POOL

Kugiel mai adaugă faptul că, India poate să nu susțină pe deplin planul de pace al lui Zelenski, dar ar putea juca un rol vital în facilitarea păcii. Astfel, India ar putea să-și valorifice relațiile sale cu numeroase țări pentru a găzdui un summit de pace.

Totuși, cercetătorul polonez indică importanța intereselor naționale ale Indiei. Conform acestuia, Modi, acum ales pentru un al treilea mandat, întreține vizite la Moscova pentru a menține legăturile puternice și pentru a preveni ca Rusia să se apropie de China.

Citește și: Președinții statelor baltice: „Susținem integrarea europeană a Republicii Moldova”

Cu privire la cooperarea în Europa, invitatul polonez menționează potențialul Indiei în implicarea în domenii cheie precum apărarea, IT-ul, spațiul și tranziția verde.

Natalia Plaksienko-Butyrska, Associate Expert of Global Outreach Program, Ukrainian Prism, invocă rolul cheie al Indiei în dezvoltarea unui acord high-tech și importanța acordurilor între India și Ucraina pentru întreținerea relațiilor dintre Europa și Asia.

Potrivit Nataliei, spre deosebire de China, India nu încearcă să submineze eforturile de pace în Ucraina. În timp ce China propune adesea inițiative alternative de pace care servesc propriilor sale interese ca putere globală, India a adoptat o abordare diferită, adaugă experta.

Inițiativele de pace sprijinite de India pot fi cruciale, experiențele diplomatice fiind deja observate de la implicarea în planul Zaporizhzhia până la returnarea prizonierilor din timpul războiului din Coreea (1953). Astfel, India ar putea contribui la eforturi similare în Ucraina, mai adaugă Natalia Butyrska.

Armi Channa, președinte Camerei de Comerț și Industrie Indo-Ucrainene, concluzionează conferința prin ajutorul ce va trebui acordat refacerii Ucrainei, după război.

Ucraina are nevoie de 400.000 de oameni pentru eforturile de reconstrucție și, prin urmare, necesită sprijinul lucrătorilor internaționali. În timp ce China, strâns legată de Rusia, poate să nu fie un partener ideal, India este văzută ca o alternativă promițătoare pentru a oferi asistența necesară, remarcă președintele Camerei de Comerț și Industrie Indo-Ucrainene.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursa foto: FACEBOOK/ NARENDRA MODI

spot_imgspot_img
Carmen Prodan
Carmen Prodan
Studentă în ultimul an la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost asistent manager pentru numeroase evenimente culturale și a contribuit la diferite publicații atât în liceu, cât și în facultate. Între 2022-2023, a fost studentă Erasmus la Sciences Po Bordeaux.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Viktor Orban: „Oricine susține că românii trăiesc mai bine decât noi ar trebui să se mute acolo” | Aktual24

Viktor Orban: „Oricine susține că românii trăiesc mai bine...

Raport US Helsinki Commission. Acțiunile țărilor din Europa de Est și Asia Centrală în fața influenței Rusiei

Rusia încurajează Beijingul și Teheranul să încalce normele internaționale,...

Ciolacu, acest Maradona în pantofi cu talpă roșie

Prin anii 2000, imediat după deceniul pierdut din cauza...

Cum votează românii și care sunt prioritățile lor la urne

Cum votează românii și care sunt prioritățile lor la...