Prima galerie de artă permanentă din Cetatea Sighişoara, amenajată într-o casă din 1601

Data:

spot_img

Subsolul unei case din 1601, una dintre puţinele construcţii cu zidul exterior curbat din Cetatea Medievală Sighişoara, situată pe cea mai colorată străduţă, a fost amenajat ca galerie de artă de către pictorul Rareş Kerekes, proprietarul imobilului, fiind prima expoziţie de artă permanentă care funcţionează în acest burg.

„Suntem pe strada Tâmplarilor numărul 5, este una dintre cele mai colorate străduţe din cetate, care e foarte vizitată în fiecare perioadă a anului, pentru că fiecare anotimp are cromatica şi spiritul lui. Norocul face să locuiesc chiar pe această stradă, în această casă construită în 1601, una dintre cele trei case din cetate care au zidul exterior curbat. Sunt doar trei astfel de construcţii în Cetate, aceasta, Casa cu Cerb şi Casa Vlad Dracul. Este un stil folosit în perioada barocă (…). Un vis împlinit chiar acum, de sărbători, este finalizarea restaurării subsolului casei mele. Acum am propria galerie de artă, după 15 ani petrecuţi la Casa cu Cerb, în care am avut o expoziţie permanentă, la Centrul Cultural Româno-German, care şi-a schimbat proprietarul între timp. Aici am am propriul spaţiu de expunere a picturilor mele, în această casă monument istoric UNESCO. Este singura galerie de artă permanentă din Cetatea Medievală”, a declarat pentru Agerpres, miercuri, pictorul Rareş Kerekes.

Expoziţia lui Rareş Kerekes se numeşte Art Coloris Transilvaniae, întrucât majoritatea lucrărilor reprezintă Transilvania, peisaje transilvane şi, în special, străduţe din Sighişoara, peisaje şi diferite biserici fortificate.

„Încerc să redau prin culoare, prin viziunea mea şi o altă imagine asupra Transilvaniei faţă de ceea ce se vede. Într-adevăr, sunt o persoană mai optimistă. Am fost recent într-o tabără internaţională de pictură şi un vizitator care a văzut expoziţia de final al taberei a spus că a identificat lucrările mele fără a se uita la semnătură, după zâmbet şi culorile folosite. Mă bucur că mă pot exprima astfel şi pot să mă identific cu ceea ce sunt eu, pentru asta este pictura, nu?. Cel mai important lucru este să te identifici cu sufletul şi cu ceea ce eşti”, a susţinut pictorul.

Citește și: BREAKING Alegerile prezidențiale vor avea loc în 4 și 18 mai. Decizie în coaliția de guvernare. Crin Antonescu rămâne candidatul comun

Rareş Kerekes a spus că prin deschiderea propriei galerii de artă se poate considera „o persoană împlinită”, iar prin faptul că are şansa de a locui în Cetatea Medievală din Sighişoara, care are un aer aparte, se simte „mult mai colorat pe interior”.

„De multe ori simt că şi zidurile astea vorbesc şi atunci fericirea o văd aşa, iar eu o transmit în culoare şi pictura mă face fericit. La toţi oamenii care au vizitat până acum galeria am observat o schimbare a fizionomiei, pur şi simplu faţa li se schimbă, zâmbesc, se bucură, se bucură că intră în lumea culorilor. Eu aşa îi întâmpin: ‘bun venit în lumea culorilor sufletului meu!’. Ei chiar văd culoare şi se bucură şi pleacă din galeria mea cu zâmbetul pe buze, după ce simt căldura culorilor. Accesul în galeria mea este cu intrare liberă”, a afirmat Rareş Kerekes.

Pictorul susţine că nu pune presiune pe el pentru a vinde lucrările sale, fiindcă ştie că fiecare tablou îşi găseşte, în cele din urmă, stăpânul.

„Mă simt onorat pentru fiecare casă în care o parte din sufletul meu se află. Am cumpărători şi din România, dar majoritatea sunt străini şi mă bucur că am lucrări în ţări precum Germania, Franţa, SUA, Canada. Spre exemplu, în Canada, în acest an, am făcut parte dintr-o expoziţie în care am fost selectat din peste 300 de artişti, fiind selectate 88 de lucrări”, a subliniat pictorul.

Citește și: A devenit România veriga slabă în NATO și UE? | Analiză

Rareş Kerekes a spus că în noua sa galerie de artă va reîncepe în curând cursurile pentru copii, pe care le organizează de mai bine de doi ani.

Pictorul sighişorean este absolvent al Universităţii de Arte şi Design din Cluj-Napoca, este câştigătorul a numeroase premii naţionale şi internaţionale şi este organizatorul a trei tabere naţionale de pictură, unele cu participare internaţională, însă visul său este iniţierea unui festival al artelor.

„Vreau să organizez o tabără mare de pictură care să devină o tradiţie pentru Sighişoara, un fel de festival al artelor, să organizez tabăra internaţională în care pot să-mi aduc prietenii artişti pe care i-am cunoscut de-a lungul timpului, nişte artişti foarte valoroşi, iar în timp să facem şi un muzeu de artă contemporană. Pentru că Sighişoara merită să aibă şi un muzeu de artă contemporană”, a spus Rareş Kerekes.

Cât despre nou sa galerie de artă, pictorul ne-a dezvăluit câteva secrete: subsolul construit cu tavan pe grinzi de stejar şi acoperit cu lemn, era considerat „de lux” în perioada medievală, fiindcă în majoritatea caselor tavanele pivniţelor erau din piatră şi cărămidă.

„Într-adevăr tavanul este din lemn masiv de stejar, sunt nişte bârne care datează de 400 de ani, eu am reuşit să le recondiţionez în aşa fel încât să arate foarte bine estetic şi să se păstreze atmosfera veche, medievală. După cum se vede, pe pereţi sunt câteva pietre lăsate, să se vadă că de fapt casa este din piatră masivă, iar pe partea dreaptă se vede o boltă. Se spune că acolo a fost o intrare foarte, foarte mică, prin care se comunica cu exteriorul. Prin bolta mai mare, acoperită între timp, se comunica cu celelalte case printr-o serie de galerii. Pur şi simplu era o poartă prin care se trecea în următoarea casă, iar de acolo în următoarea casă în caz că erau atacaţi de turci. Oamenii nu ieşeau afară, ci comunicau prin acest galerii pentru a fi protejaţi”, a precizat Rareş Kerekes.

Citește și: Românii vor putea călători în SUA fără vize. Intrarea României în programul Visa Waiver, oficializată la Washington

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Rareş Kerekes / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

A murit pictorul Neculai Iorga

Pictorul Neculai Iorga a murit la vârsta de 91...

Opera Națională Română din Iași deschide anul 2025 cu „Bărbierul din Sevilla”

Opera Națională Română din Iași anunță că pe 9...