Prima și ultima zi în care Bojdeuca lui Ion Creangă poate fi vizitată gratuit. Încep lucrări de restaurare

Data:

spot_img

Este vorba de ziua de astăzi, 4 ianuarie 2022. Iar intrarea va fi gratuită. Muzeul lui Ion Creangă intră într-un amplu proces de restaurare și va fi închis publicului pe durata lucrărilor. Adică un an și jumătate. Bojdeuca lui Ion Creangă este cel mai vizitat obiectiv al Muzeului Național al Literaturii Române Iași, anual trecându-i pragul peste 50.000 de vizitatori.

„Hai mînjilor! Voinic tănăr, cal bătrîn, greu se îngăduie la drum” – vă mai amintiți replica din Amintirile din copilărie? Și e doar un exemplu care ne face să rîdem, să ne amintim de iernile în care mergeam la colindat și de zîmbetele aduse de Bădia Creangă.

Valentin Talpalaru este muzeograf la Bojdeuca lui Ion Creangă și spune că „ Bojdeuca este locul din care a plecat către noi mesajul copilăriei. Este firesc să ne întoarcem acolo și să ne recuperăm o copilărie de care ne este din ce în ce mai mult dor. Așa cum era ea curată și nevinovată, cum spunea Ion Creangă.

„Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași este primul muzeu literar din România, inaugurat la 15 aprilie 1918. Căsuța cu trei odăi, coperită cu stuh și în ogradă fântână l-a găzduit pe Ion Creangă din vara anului 1872, când a fost răspopit și nevoit să părăsească locuința din incinta Mănăstirii Golia, până la moarte.

Poveștile și Amintirile din copilărie au fost scrise în căsuța botezată de scriitor bojdeucă.

În vara și toamna anului 1876, a locuit aici și Mihai Eminescu, găzduit de bunul său prieten. Vă mai amintiți nu? „Nu știu alții cum sunt! Dar eu cînd mă gîndesc la locul nașterii mele, la casa părintească din Humlești, la stâlpul hornului unde lega mama o sfoară cu motocei….”

Marți 4 ianuarie este prima zi și ultima zi în care bojdeuca poate fi vizitată gratis. Pentru că apoi se închide pentru reparații capitale. Muzeograf Valentin Talpalaru explică : “Ne pregătim să facem oleacă de orînduială între lucrurile de acolo. Și coana Tinca și-a sumes poalele și mai face curățenie prin bucătărie, prin camera de curat. Ea de acolo. Din lumea de dincolo. Noi de aici intrăm într-un proiect de restaurare generală pe fonduri europene cînd vom drege ce e de dres. Sunt foarte multe lucuri de reparat. Este cel mai important gest care s-a făcut în ultima vreme pentru un muzeu“.

Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe spune că valoarea proiectului este de 1,7 milioane de euro din, care 1,5 reprezintă o finanțare nerambursabilă. Lucrările fac parte dintr-un proiect transfontalier cu raionul Fălești din Republica Moldova. Lucrările vor începe pe 10 ianuarie.

Articolul complet poate fi citit pe site-ul RADIO FRANCE INTERNATIONAL.

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related