Prima stație inteligentă de biciclete din Focșani a ruginit. Investiția, nefolosită

Data:

spot_img

Prima stație inteligentă de biciclete din Focșani, care îți propusese să îi determine pe localnici să renunțe la autovehiculele cu combustibili fosili și să folosească mijloace de transport ecologige, a ruginit. .

Cristi Misăilă inaugura cu mândrie, în primul său mandat de primar, și prima stație inteligentă de biciclete din oraș, în Cartierul Sud.

Multe planuri, promisiuni și demonstrații de progres la vremea respectivă, cu edilul șef în prim-plan, pe bicicletă.

Investiția cuprindea (doar) 5 biciclete cu GPS, ce ar fi putut fi folosite gratis de către focșăneni. Însă, surpriză: puținii oameni care s-au încumetat să se plimbe cu o bicicletă au avut parte de obstacole.

Primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă

Prima stație inteligentă de biciclete, multe probleme reclamate

„Sunt un posesor de card Velo, anul trecut nu am reușit să închiriez o bicicletă, am încercat de peste 5 ori și din aplicație spune că nu sunt disponibile în stația de andocare.”, a scris un focșăneană pe Facebook. 

„Ce s-a ales de prima stație inteligentă de biciclete din Focșani? Răspunsul la întrebare este simplu de dat: praful.

În afară de primarul Misăilă, care s-a suit pe o bicicletă la inaugurare, pentru fotografii de campanie, focșănenii nu s-au arătat deloc interesați de acest mijloc de transport alternativ, oferit chiar gratis în baza unor carduri de utilizare.

Motiv pentru care bicicletele au ruginit de la stat permanent în soare și ploaie, fiind retrase acum într-un depozit, pentru că așa-i la Focșani, mașinăriile inteligente sunt trecute pe linie moartă, în depozite”, susține viceprimărița municipiului Focșani, Alexandra Tătaru.

Citește și Toți prosumatorii vor plăti pentru întărirea rețelei. Asociația Prosumatorilor critică declarațiile șefului Distribuție Oltenia

VeloPark-ul din Cartierul Sud s-a realizat cu bani de la bugetul local. În vecinătatea acestui VeloPark a fost amplasată o nouă stație pentru închirierea bicicletelor, care vor fi aduse printr-un proiect pe fonduri europene. Acestea vor putea fi închiriate de focșăneni, însă contracost.

Proiectul Vinerea Verde inițiat în contrapartidă

Prima stație inteligentă de biciclete din Focșani a avut și un rival. În contrapartidă la proiectului primarului PSD, doi consilieri PNL au avut și ei o inițiativă verde, denumită  „Vinerea Verde – Stop! Mașina stă pe loc”.

Proiectul, care a demarat la începutul lunii mai 2023, a avut ca principală țintă diminuarea poluării chimice și fonice, decongestionarea traficului, stimularea publicului călător în direcția renunțării la deplasări cu autoturismele proprii și utilizarea transportului public și reducerea blocajelor în trafic din cauza numărului din ce în ce mai mare de autovehicule.

Vreme de 7 luni, focșănenii au putut utiliza mijloacele de transport în comun, călătorii beneficiind de gratuitate (în fiecare zi de vineri) pe toate rutele operate de Transport Public Focșani, excepție făcând traseele care includ ieșirea din oraș.

„Proiectul a fost un succes, motiv pentru care îl vom reiniția în cadrul Legislativului focșănean și în 2024, cu un mai bun control asupra subvenției pe care Consiliul Local o plătește în locul gratuității transportului”, a declarat unul dintre inițiatori, consilierul local PNL Gheoca Corneliu Dumitru.

Am încercat să îl contactăm și pe primarul Cristi Misăilă, pentru un punct de vedere, dar acesta nu a răspuns până acum.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!


Sprijinit cu un grant din partea Islandei, Liechtenstein și Norvegiei, prin granturile SEE 2014-2021, în cadrul proiectului “Energy literacy for an efficient and sustainable Romania. Transversal knowledge transfer and awareness raising between Romania and Norway. (ELES)”

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Românii și nostalgia comunismului. De ce îl consideră un trecut „mai sigur și mai bun”

Marea majoritate a populației recunoaște o serie de aspecte...

Psihologul Mircea Miclea: Nemulțumirea socială, nu TikTok, a decis rezultatul alegerilor

Într-un podcast realizat de publicația locală Cluj24, profesorul universitar...

SRI anunță că a dejucat o operațiune de sabotaj instrumentată de Rusia pe teritoriul României

România a fost vizată, în intervalul iulie-august 2024, de...