- Primăria Brașov a finalizat procedura de recrutare pentru comisia de evaluare a proiectelor de bugetare participativă. Brașovenii mai au timp până în 30 noiembrie să depună ideile de proiecte în cadrul acestui program
Primăria Brașov a finalizat procedura de recrutare pentru experții independenți și reprezentanții societății civile care vor face parte din Comisia pentru Bugetare Participativă.
Potrivit unui comunicat al Primăriei, unul dintre cei doi experți independenți are experiență în programele de bugetare participativă, având și proiecte câștigătoare în cadrul unui astfel de program. Cel de al doilea expert care va face parte din această comisie are experiență în dezvoltarea de soluții smart city și a făcut parte din juriul UrbanizeHub Brașov 2021. Și cei doi reprezentanți ai societății civile sunt persoane cu experiență, implicate în comunitate, care coordonează activitatea a două organizații neguvernamentale.
,,Am finalizat procedura de recrutare pentru reprezentanții societății civile și experții independenți care vor face parte din comisia de bugetare participativă. Ne-am dorit o comisie care să fie cât mai reprezentativă în luarea deciziilor, dar care să conțină și toți factorii interesați și implicați. Avem societatea civilă, avem specialiști în domeniu, avem consilieri locali, cei care vor aproba bugetarea proiectelor propuse de cetățeni, avem specialiști din Primăria Brașov care vor trebui să identifice soluțiile pentru implementarea acestor idei.
După 30 noiembrie, data limită pentru depunerea proiectelor, această comisie va trebui să analizeze fiecare propunere, astfel încât toate proiectele ajunse în etapa de vot să fie realizabile. Zilele următoare vom organiza și un atelier de lucru, pentru ca brașovenii care vor să depună proiecte să afle de la specialiști cum se face acest lucru și pentru a primi răspunsuri la toate întrebările pe care le au despre această procedură. Până în prezent am primit deja 26 de proiecte, cele mai multe, nouă, fiind depuse la categoria «Oraș verde». Vă așteptăm pe toți cei care aveți idei de dezvoltare a orașului să ne comunicați aceste propuneri pe primariabrasovenilor.ro, până în data de 30 noiembrie”, a precizat primarul Allen Coliban.
Reprezentanții societății civile sunt: Gabriela Cercel, director al Societății Române de Cruce Roșie – Filiala Brașov, cu experiență în facilitare comunitară și implicare civică; Bogdan-Claudiu Dimciu, cu experiență de 5 ani în sectorul social, președintele Asociației INSERT și administratorul unei întreprinderi sociale de inserție.
Și cei doi experți independenți sunt persoane cu experiență în relația cu comunitatea. Costel Curcă este reprezentant legal al Asociației de proprietari Subcetate City (400 de proprietari), a luat parte la procesul de bugetare participativă din Sânpetru, cu două proiecte câștigătoare pe lista de implementare și a participat la proiecte comunitare în cartier. Cel de al doilea expert este George Zaharia, care a fost membru în juriul atelierului participativ UrbanizeHub Brașov 2021, centrat pe dezvoltarea urbană, are experiență profesională în domeniul Smart City și a implementat proiecte de tip Smart City în Brașov, Alba-Iulia, Tulcea, Craiova, Galați.
Ce rol are comisia pentru bugetare participativă
Cetățenii pot propune și pot alege, prin programul de bugetare participativă, proiectele pe care Municipalitatea trebuie să le includă în planul de investiții sau de lucrări, începând de anul viitor.
Comisia are rolul de a evalua propunerile făcute de brașoveni, pentru a le identifica pe cele care respectă criteriile stabilite prin regulament și pot fi implementate de Municipalitate.
„Comisia pentru bugetare participativă va analiza fiecare proiect în parte, iar în urma acestei verificări, se va stabili lista proiectelor care sunt eligibile. Comisia va face o analiză tehnică şi juridică a propunerilor, va verifica conformitatea acestora cu standardele Regulamentului şi cu alte reglementări legale în vigoare, fezabilitatea tehnică cât și cea comunitară. Propunerile care îndeplinesc condițiile de eligibilitate pot suferi ajustări tehnice din partea Primăriei Municipiului Brașov, dacă este necesar”, se mai arată în comunicatul instituției.
Comisia va lua în calcul și proiectele cu potențial înalt de eligibilitate dar cu sincope în descriere, transmițându-le răspuns cu privire la sugestiile de îmbunătățire și termenul până la care propunerea poate fi modificată. În cazul în care inițiatorii modifică proiectele astfel încât să țină cont de recomandările Comisiei, acestea vor fi considerate eligibile și vor intra în etapa de vot din partea cetățenilor.
Citește și: Specialist DNA, reținut pentru luare de mită (presshub.ro)