Până la sfârșitul anului 2021, Municipalitatea va instala 15 stații de încărcare a autoturismelor electrice. Marți a fost lansată procedura de achiziție.
Anunțul privind achiziția și amplasarea a 15 stații de încărcare pentru mașini electrice a fost publicat marți de Primăria Brașov. Valoarea estimată a acestui proiect, finanțat de Administraţia Fondului pentru Mediu în cadrul „Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic – staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiile reşedinţe de judeţ“, este de 2,56 milioane de lei, la care se adaugă TVA.
,,Continuăm programul nostru de trecere la un transport prietenos cu mediul, prin promovarea soluțiilor de transport ecologic. Ne preocupă nu numai înlocuirea parcului auto al operatorului de transport cu autobuze electrice și troleibuze, ci și asigurarea infrastructurii necesare pentru proprietarii de mașini electrice. Astăzi am lansat licitația pentru 15 stații de încărcare a autoturismelor electrice, pe care le vom amplasa la intrările în oraș și în parcările publice administrate de Municipalitate.
În acest fel reușim să le asigurăm braşovenilor şi turiştilor posesori de astfel de maşini un acces facil la sistemul de încărcare. În paralel, lucrăm la studiul de fezabilitate pentru alte 15 stații de încărcare, pentru care sperăm să obținem finanțare fie prin AFM, fie prin PNRR”, a precizat primarul Allen Coliban, într-un comunicat de presă.
Interes pentru transportul ecologic
Potrivit edilului, numărul celor care iau în calcul utilizarea acestui sistem de transport ecologic (fie 100% electric, fie hibrid plug-in) este în creștere.
Cea mai bună dovadă este numărul de autoturisme electrice înmatriculate în Brașov, care a crescut de la 9 autoturisme, acum câțiva ani, la 316 astăzi.
„Inclusiv proporția deținătorilor de mașini electrice s-a schimbat în favoarea persoanelor fizice: dacă la sfârșitul anului 2018, dintre cele 19 mașini electrice, 12 aparțineau persoanelor juridice; în prezent, din din cele 316 autovehicule, 168 aparțin persoanelor fizice. În plus, în Brașov sunt înmatriculate și aproape 2.500 de autoturisme hibrid, care contribuie la creșterea calității aerului din oraș”, mai spune primarul Allen Coliban, într-un comunicat de presă.
Potrivit caietului de sarcini, municipalitatea va achiziționa și monta 15 stații de încărcare cu câte două puncte de încărcare fiecare, ce vor permite încărcarea multistandard (un punct de reîncărcare la curent continuu, cu o putere de 50 kW/100kW, și un punct de reîncărcare la curent alternativ, cu o putere de 22 kW.
Platforma software de management al stațiilor de încărcare trebuie să îndeplinească o serie de cerințe, printre care:
– efectuarea plății utilizând cardul bancar;
– vizualizarea pe hartă a stațiilor, cu informații în timp real privind disponibilitatea;
– posibilitatea de a naviga către stația de încărcare;
– posibilitatea de a rezerva o stație de încărcare;
– posibilitatea de a începe o încărcare folosind dispozitivul mobil;
– căutare stații de încărcare în funcție de distanță.
Număr staţii de încărcare: 15, fiecare cu câte două puncte de alimentare
Unde vor fi montate
Au fost stabilite 6 locuri de amplasare:
– Parcare Poiana Mica – o stație de încărcare cu două puncte de alimentare;
– Parcare Regina Maria – 4 stații de încărcare cu câte două puncte de alimentare;
– Terminal Poienelor – 2 stații de încărcare cu câte două puncte de alimentare;
– Parcare gara Brașov – 2 stații de încărcare cu câte două puncte de alimentare;
– Parcare zona Stadion Municipal – 3 stații de încărcare cu câte două puncte de alimentare;
– str. 13 Decembrie nr. 131D – 3 stații de încărcare cu câte două puncte de alimentare.
Detalii licitație ,,Amplasare stații de încărcare pentru mașini electrice„
- Data limită pentru depunerea ofertelor: 15 martie 2022, ora 15.00
Termenul de realizare a contractului este de 9 luni de la data semnării acestuia;
- Valoarea maximă a achiziției: 2.560.160 lei + TVA,
- Criterii de atribuire: cel mai bun raport calitate preț, în care componenta financiară reprezintă 90%, iar perioada de garanție 10% din punctaj.