Primăria București nu a restaurat nici o clădire istorică în ultimii 4 ani

Data:

spot_img

Primăria București nu a restaurat nicio clădire monument istoric în ultimii patru ani. PRESShub a încercat să afle câte clădiri de patrimoniu are în administrare instituția, câte au nevoie urgentă de restaurare și câte au fost consolidate în mandatul primarului Nicușor Dan.

Primăria Generală a Capitalei a explicat că a depus cereri pentru finanțare europeană în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență pentru mai multe clădiri, în valoare de 50 de milioane de euro, dar sunt în așteptare. Banii din bugetul local nu au folosiți deloc pentru salvarea clădirilor de patrimoniu.

Program municipal de restaurare

Din cauza faptului că procesul de restaurare a clădirilor de patrimoniu din București nu a avut ca suport o strategie integrată cu scopul ca aceste clădiri să fie salvate cât mai rapid, PRESShub a adresat câteva întrebări Primăriei București pentru a lămuri câte astfel de clădiri sunt restaurate anua

  1. Câte clădiri de patrimoniu are Primăria Municipiului București în administrare?
  2. Câte dintre ele necesită un proces de restaurare?
  3. Câte clădiri de patrimoniu a restaurat Primăria Capitalei în ultimii patru ani? Dar în ultimii doi ani?
  4. În ce stadiu al restaurării se află Hotelul Concordia?

Primăria București a evitat să răspundă punctual la întrebările PRESShub, dar a explicat demersurile pe care le-a întreprins în perioada mandatului lui Nicușor Dan. Astfel, instituția a precizat că a definitivat în anul 2021 un program municipal de restaurare (PMR), care a fost aprobat în Consiliul General al Municipiului București (HCGMB nr. 249/28.04.2022).

Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) a încheiat un acord cadru pentru expertizarea tehnică a:

  • 160 de clădiri monumente și din zone protejate, cu o suprafață construită desfășurată de aproximativ 350.000 mp.;
  • 40 de clădiri fără valoare patrimonială, cu o suprafață desfășurată de aproximativ 150.00 mp.

16 clădiri așteaptă fonduri europene din PNRR

„Primăria Municipiului București, prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), a depus proiecte încă din prima zi a apelului de proiecte din cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru a obţine finanţare europeană pentru consolidare seismică și renovarea energetică moderată (PNRR/2022/C5) pentru 13 clădiri rezidențiale multifamiliale și pentru 3 clădiri publice, monumente istorice.

Proiectele depuse pentru obținere de fonduri sunt în valoare totală de aproximativ 50 de milioane de euro”, a explicat Primăria București, la solicitarea PRESShub.

Pentru clădirile publice situate în str. Lipscani nr.18-20, sector 3 (Pinacoteca) și str. Domnița Anastasia nr.7, sector 5 (Casa Gheorghe Tattarescu) au fost emise Autorizațiile de construire, iar Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic efectuează demersuri privind actualizarea detaliilor de execuție și reaprobarea indicatorilor tehnico–economici, conform cerințelor Planului Național de Redresare și Reziliență și Ordonanța de Urgență nr. 47 din 14 aprilie 2022 cu privire la ajustarea prețurilor contractelor de achiziție publică/contractelor sectoriale/contractelor de concesiune/acordurilor-cadru, mai precizează Primăria Capitalei.

Imobilele situate în Str. Lipscani nr.18-20, sector 3 ( Pinacoteca), Bd. Schitu Măgureanu nr.1, sector 5, str. Domnița Anastasia nr.7, sector 5 ( Casa Gheorghe Tattarescu ), Calea Victoriei nr.22-24, sector 3, Bd. Regina Elisabeta nr.32 (fost nr.12), sector 5 – Centrul Cultural Lumina au fost cuprinse în Anexa nr.1 la H.C.G.M.B. nr.171/2022 privind participarea și depunerea cererilor de finanțare de către Municipiul București prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic în cadrul apelului de proiecte de renovare integrată a clădirilor publice PNRR/2022/C5/2/B.1/1, iar pentru clădirile publice situate în str. Lipscani nr.18-20, sector 3 ( Pinacoteca ) și str. Domnița Anastasia nr.7, sector 5 (Casa Gheorghe Tattarescu ) au fost depuse cererile privind finanțarea în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență în 01.04.2022.

Abandonatul Hotel Concordia, proprietate privată

La întrebarea în ce stadiu se află Hotelul Concordia, una dintre clădirilor istorice simbol din Centru Vechi al Bucureștiului, Primăria București nu a putut oferi multe detalii, întrucât clădirea este proprietate privată.

„Imobilul din str. Smârdan nr.39, sector 3, cunoscut şi sub denumirea de Hotel Concordia, nu este în proprietatea Primăriei Municipiului Bucureşti, ci este proprietate privată. Acest imobil este monument istoric şi este înscris pe Lista Monumentelor Istorice a Municipiului Bucureşti, la pozitia 2048, iar din punct de vedere urbanistic este situat, conform PUZ – Zone Protejate ale Municipiului Bucureşti, aprobat prin HCGMB nr. 279/2000 în cadrul Zonei protejate nr. 26a-Lipscani”, a răspuns Primăria București.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan este un jurnalist cu peste 17 ani de experiență în presă. A publicat anchete, reportaje, interviuri, analize sau opinii în Libertatea, Newsweek România, Vice România, Eastern Focus Quarterly, Dilema Veche, România Liberă, Digi24 și Jurnalul Național.
1 COMENTARIU
  1. […] Din cauza faptului că procesul de restaurare a clădirilor de patrimoniu din București nu a avut ca suport o strategie integrată cu scopul ca aceste clădiri să fie salvate cât mai rapid, PRESShub a adresat câteva întrebări Primăriei București pentru a lămuri câte astfel de clădiri sunt restaurate anual, scrie PressHub […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related