Primăria Iași pierde milioane de euro anual din cauza parcărilor fără bariere. Singura parcare publică dotată cu bariere de acces, situată pe A. Panu, generează venituri de 4,5 ori mai mari decât media celorlalte parcări din oraș. Bugetul local colectează anual 660.000 de euro din 1.500 de locuri de parcare, însă cu sisteme de bariere similare celor private, ar putea încasa până 3 milioane de euro, bani ce ar putea fi folosiți pentru investiții în oraș.
Primăriei i se cere din 2018 montarea sistemelor cu barieră la toate parcările cu taxă din oraș. Toate parcările private au acest sistem și sunt eficiente, au cheltuieli de întreținere mici, asigură 100% plata serviciului elimină factorul uman. De 6 ani, a fost montată o singură barieră, însoțită de două aparate de plată, la Casa de Pensii. În numai câteva luni, s-a dovedit un instrument potrivit pentru a strânge bani mai mulți la bugetul local. Cele 66 de locuri din parcare generează de 4,5 ori mai mulți bani decât media celorlalte parcări cu taxă ale orașului.
Parcarea de la Casa de Pensii, cea mai profitabilă din oraș
La Casa de Pensii, vizavi de Hala Centrală, Serviciul de Parcări al Primăriei a montat un sistem cu bariere, la finalul anului trecut. A costat 420.000 de lei (cu TVA), pentru acoperirea a 66 de locuri de parcare, cu două bariere (intrare-ieșire), monitorizare video, două tonomate de plată (cash și card).
După instalarea echipamentelor, parcarea a devenit cea mai rentabilă dintre cele deținute de Municipalitate. Surse din cadrul Primăriei au precizat că media lunară a încasărilor este de 50.000 de lei pentru cele 66 de locuri de parcare. Rezultă încasări de 757 de lei lunar, la 6 lei/oră, pentru fiecare loc de parcare.
Încasări de 10.000 de euro intră lunar în bugetul local
Este o medie de 126 de ore de închiriere lunar, la 21 de zile lucrătoare – adică locul este ocupat peste 6 ore din cele 8 lucrătoare. O precizare: prețul include și tarifele încasate pentru abonamente de parcare de reședință. Între orele 16.00 și 8.00, parcarea este pentru riverani, dar grosul încasărilor provine din plata cu ora, pentru că prețul abonamentelor este simbolic.
„Datorită sistemului montat acolo, încasările sunt extraordinare. Sunt 10.000 de euro care intră lunar în bugetul local. Nu poate fi eliminat total factorul uman, tot va fi câte un angajat la fiecare parcare în caz că se blochează ceva, dar încasările mari justifică un salariu”, a precizat șeful Biroului de Parcări.
Prețul sistemului de bariere este deja amortizat. El a costat 420.000 de lei, iar la încasări de 50.000 lunar a fost acoperit în 8 luni. Sistemul de bariere e funcțional din octombrie.
Continuarea, în Reporteris.ro
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: ReporterIS)