Primăria Oradea, corecții financiare de peste 80 milioane lei la nouă proiecte pe fonduri europene

Data:

spot_img

Recunoscută la nivel național pentru atragerea de bani europeni, Primăria Oradea se confruntă cu o situație fără precedent: Autoritatea de Management de pe lângă Ministerul Dezvoltării a găsit nereguli în nouă proiecte derulate cu fonduri europene, solicitând corecții financiare de peste 80 milioane lei din 333 milioane lei, valoarea totală a proiectelor. Corecțiile au fost contestate în instanță.

”Cele nouă proiecte, cu o valoare totală de puțin peste 333 de milioane de lei au primit corecții totale în valoare de 81,5 milioane de lei. La ora actuală, patru contracte de achiziție, cu corecții de 10%, sunt pe rol în instanță, la fel ca alte 5, cu corecții de 25%”, potrivit informațiilor obținute de Presshub.ro. Proiectele unde s-au propus corecții financiare sunt: pasajul pe sub Bulevardul Magheru, refacerea străzii Vasile Alecsandri, amenajare și pavare pe str. Aurel Lazăr, reabilitarea Şcolii Gimnaziale 11, amenajarea coridorului verde Barcăului, construirea grădiniţei din Parcul Industrial I, reabilitarea şcolii Dacia, izolarea termică a Liceului Teoretic Onisifor Ghibu şi a Grădiniţei 20.

În cazul contractului de lucrări „Amenajare și pavare pe str. Aurel Lazăr, în vederea transformării acesteia în zonă pietonală”, care nu a fost publicat în JOUE, instanța a respins acțiunea de eliminare a corecției, ceea ce înseamnă că Primăria va restitui 25% din unul dintre contractele de lucrări, adică puțin peste 1,15 milioane de lei.  Valoarea totală a proiectului este de 70,43 milioane. Tot pe rolul instanței se află și litigiul privind  „Construirea Creșei și Grădiniței din parcul Industrial 1” unde primăria are o corecție de peste 62 de mii de lei din 6,8 milioane, cât este valoare lucrării.

În cazul „Reabilitării fațadei și a interiorului Școlii Gimnaziale Nr.11, unde există o corecție de 100% pentru proiectare (procedură de achiziție greșită) și 25% pentru lucrări (nepublicare în JOUE), Direcția juridică a Primăriei urmează să transmită contestații către Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA).

În cazul „Coridorului Verde din str. Barcaului”, cu o corecție de 25% pentru nepublicarea în JOUE, Ministerul a respins contestația făcută de Direcția Juridică a Primăriei, aceasta urmând a declanșa acțiune în instanță. Cea mai dură corecție, de 100% din valoarea lucrării, este cea de la proiectul de construire a noii linii de tramvai din Calea Aradului. Aici, Autoritatea de Management de pe lângă Ministerul Dezvoltării susține că ar exista un conflict de interese întrucât firma care a făcut studiul de fezabilitate a participat apoi la licitație, câștigând-o ca parte a unei asocieri de firme. „În general, un proiectant care face SF-ul unei lucrări participă apoi şi la licitaţia pentru execuţie în cadrul unei asocieri. Nu este nimic ilegal în asta”, susţinea, în februarie, primarul Florin Birta.

Reprezentanții Primăriei au explicat că de vină ar fi un funcționar care a uitat să bifeze căsuţa care făcea ca licitaţia să fie anunţată online în JOUE. Asta pentru că, înainte de modernizarea Sistemului Electronic de Achiziţii Publice, aceasta se bifa automat.Primăria Oradea are în derulare 67 de proiecte pe fonduri europene.

„Aici nu avem parte de găinari sau cine știe ce infractori mărunți!”

Problema corecțiilor a fost pusă în discuție recent, la conferința „Ce face România cu banii de la UE”, desfășurată la București, în cadrul proiectului „Cohesion Policy Booster in România: Closer to Citizens”.

„Această încălcare a regulii de procedură cu privire la nepublicarea anunțului de modificare a condițiilor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene este o neregulă administrativă, nu este o fraudă în sensul legii penale. Sancțiunea este 25% din valoarea totală a contractului. Este adevărat că pot contesta în instanță. În general, instanțele au menținut aceste sancțiuni pentru că ei consideră că dacă legea o prevede ca neregulă iar sancțiunea de 25% este prevăzută expres, atunci nu poți face altceva decât să respingi acțiunea și să lași actul de control întocmit să-și urmeze calea. Există întotdeauna o justificare pentru o anumită neregulă. Acum, ei pot invoca tot felul de motive, că nu au bifat nu știu ce căsuță, dar asta nu are nicio relevanță. Efectele sunt importante, și anume că acel anunț nu a fost publicat și în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene”, a spus Eugenia Marin, fost Judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, Secţia contencios administrativ şi fiscal.

Pe același subiect, expertul în achiziții Cosmin Florea a explicat că Primăria Oradea, dacă dorea să fie transparentă, ar fi putut să-și facă cont pe Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și să anunțe licitația.

În ceea ce privește proiectul noii linii de tramvai, cel care ar putea avea o corecție record, de 100% din valoarea lucrării, Cosmin Florea a spus: „nu cred că a primit amenda pentru acest lucru. Probabil că cel care a făcut SF-ul și-a asigurat un avantaj apoi la licitație, ceea ce mă face să cred că acolo este vorba despre premeditare. Sau că cei care au analizat această speță au ajuns la această concluzie în baza unor dovezi. Trebuie să înțelegem că aici, în managementul proiectelor europene în general, nu avem parte de găinari sau cine știe ce infractori mărunți. Aici e vorba de case de avocatură, specialiști, experți care cunosc în detaliu toate aceste lucruri. De obicei, corecțiile nu rămân cele care se dau la început. Unele sunt reduse, altele dispar și nu pentru că nu ar fi meritate ci pentru că există tot felul de presiuni”.

Marius Moș, șeful DMPFI din cadrul Primăriei Oradea spune că „e un volum mare de muncă și un context dinamic, cu ghiduri noi, cu schimbări multiple și pe foarte multe paliere, nu ai cum să nu greșești. Cât despre proiectul noii linii de tramvai, nu am primit încă de la Ministerul Dezvoltării nicio hârtie care să certifice corecția. Dacă o vom primi, o vom contesta administrativ și, dacă va fi cazul, vom merge cu ea în instanță”. 

Funcționarii din instituțiile publice locale susțin că o mare parte dintre cei care verifică legalitatea și criteriile proiectelor nu au scris în viața lor un proiect european, astfel că nu știu exact ce presupune această muncă și care sunt provocările cu care se confruntă cei aflați de cealaltă parte a baricadei.

La Oradea, la fel ca în alte primării din țară, instituțiile abilitate vor trebui să stabilească mai întâi dacă la mijloc sunt simple greșeli sau este vorba despre fraudă.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Crișana în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania – Closer to Citizens”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Vasilică Ichim
Vasilică Ichimhttps://www.crisana.ro/
Vasilică Ichim are o vastă experiență jurnalistică, fiind în această branșă de peste 20 de ani. Publică pentru Crișana din anul 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Terapie prin teatru senzorial pentru copiii cu autism – un proiect unic în ţară

Copiii cu Tulburări de Spectru Autist (TSA) din şcolile...

Ambasadorul României în SUA: Călin Georgescu nu a fost invitat la învestirea lui Donald Trump

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a declarat că...

Trei profesoare din Brăila, trimise în judecată de DNA pentru falsificare de documente

Trei profesoare din judeţul Brăila au fost trimise în...