Primăria Pitești a refuzat fonduri europene pentru acoperirea unui bazin olimpic

Data:

spot_img

Primăria Pitești a preferat să dea bani de la bugetul local, în loc să acceseze fonduri europene, pentru a acoperi lucrările suplimentare la bazinul olimpic.


Autori: Livius Grigorescu, Sorin Simion


Primăria Pitești a preferat să dea bani de la bugetul local, în loc să acceseze fonduri europene pentru a acoperi lucrările suplimentare la bazinul olimpic, unde a accesat finanțare nerambursabilă pentru modernizare și eficientizare energetică.

Lucrările au o întârziere de un an, termenul inițial de finalizare fiind noiembrie 2021. Pe parcurs au fost descoperite mai multe greșeli de proiectare, iar Primăria a decis că nu poate face doar eficientizare energetică, deoarece clădirea era degradată.

Reprezentanții instituției promit că bazinul va fi gata în februarie anul viitor, iar multiplul campion Robert Glinţă se va putea antrena acasă, alături de colegii săi.

Proiectul, intitulat „Modernizare, montare sistem panouri solare și eficientizare energetică a Bazinului Olimpic din Pitești”, a demarat pe 30 mai 2019, în vremea fostului primar Cornel Ionică.

Se montează gresia la bazinul exterior

Valoarea totală a contractului a fost de 16,1 milioane lei, contribuția Uniunii Europene, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 (Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiții 3.1 – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile) fiind în valoare de 11,6 milioane lei.

Lucrările ar fi trebuit să fie gata luna trecută, însă, nici vorbă de așa ceva. Imediat după începerea lucrărilor, constructorul și reprezentanții Primăriei au descoperit că proiectul tehnic conţine o mulţime de erori.

Spre exemplu, nu a fost „prinsă” în proiect înlocuirea caloriferelor de fontă şi a ţevilor de apă de la subsol, toate vechi de decenii, gurile de aerisire figurau în altă parte decât erau în realitate şi multe altele.

Mai mult, reprezentanţii Primăriei Piteşti au conchis, împreună cu constructorul, că structura Bazinului Olimpic este una foarte învechită şi că nu se poate face doar eficientizare energetică fără reparaţii majore.

Proiectantul acuzat de edilii piteşteni de proastă întocmire a documentelor (firma Avensa Consulting SRL Iaşi) n-a dorit să comenteze pentru PressHUB acuzele, prevalându-se de confidențialitatea unor clauze contractuale.

Bani în plus de la buget

În iarna anului trecut, noul primar Cristian Gentea a decis că este nevoie de lucrări suplimentare, care nu erau cuprinse în proiectul pentru care s-a obținut finanțarea nerambursabilă și implicit de bani în plus.

Numai că, deși e permisă suplimentarea contractului de finanțare nerambursabilă cu un procent de cel mult 15%, Primăria a ales să aloce diferența de bani din bugetul local, după cum ne-a informat Ionuţ Popa, şeful biroului de Comunicare de la ADR Sud Muntenia.

Mai exact se puteau obține din fonduri europene suplimentar vreo 2 milioane de lei, dar a fost preferată varianta alocării suplimentare (8,4 milioane de lei) de la bugetul local, probabil din considerente legate de timp.

Revenind la proiectul de eficientizare energetică, termenul de finalizare actual este noiembrie 2022.

„Conform ultimei situații de lucrări, prezentată de către constructor, au fost realizate lucrări de construcții și montaj 64,97%; lucrările rămase de executat se referă la: finisaje interioare în sala bazinelor, respectiv montarea de gresie pe plaja celor două bazine și în interiorul acestora; instalații electrice, termice și climatizare și ventilații în sala bazinelor și finisaje exterioare la fațada principală”, ne-au declarat oficiali din cadrul Primăriei Pitești.

Aceste conducte datează din 1984 şi era imperios necesară înlocuirea lor

Lucrările de reabilitare ale Bazinului Olimpic Pitești, inclusiv montarea panourilor solare moderne şi trecerea completă a iluminatului pe lămpi cu LED, vor fi finalizate integral în februarie 2023, spun reprezentanții Primăriei.

Practic, începând cu 1 martie 2023, Bazinul Olimpic Pitești urmează să fie redeschis publicului. La finalizare, conform fişei proiectului, emisiile de carbon ale Bazinului Olimpic vor scădea de aproape 6 ori (de la 670 tone CO2 pe an la doar 121,19), iar consumul de energie, de mai bine de 7 ori, de la 486,28 KWh pe metrul pătrat pe an la numai 66,69 KWh/mp/an.

Izvor de talente

Bazinul Olimpic din Pitești a fost inaugurat în 1984 și de atunci a găzduit zeci de competiții naționale și internaționale.

În ultimele decenii, sute de înotători de top și-au început cariera sau s-au pregătit la Bazinul Olimpic Pitești, cele mai cunoscute exemple fiind cele ale campionului european Robert Glință, multiplu medaliat la Campionatele Europene și Mondiale de juniori şi seniori, și ale vicecampioanei mondiale din 1997, Larisa Lăcustă, pregătită la Piteşti de antrenoarea emerită Gica Deac, cea care a pregătit-o şi pe Ionela Cozma, campioană mondială de tineret în 2006, azi ofiţer de Poliţie.

surse foto: ArgeşulOnline.ro/Bogdan Dumitru, Livius Grigorescu, Primăria Piteşti

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Specialiști: Investițiile străine directe din turism majore nu depășesc milioane de euro

Autor: Raluca Nicolae Lipsa investițiilor străine în turism a survenit...

România, energia verde și microhidrocentralele

România, energia verde și microhidrocentralele. Țara noastră a început...

Milionarii plajelor refăcute de stat cu un miliard de euro

PressHub.ro a avut curiozitatea jurnalistică să verifice și să...