Primăria Tușnad a preluat ostil o afacere privată. Șicane, întârzieri, expropieri

Data:

Primăria Tușnad a preluat ostil o afacere privată, care se desfășura pe un teren privat. După ce a sabotat activitatea firmei, Consiliul Local a expropriat terenul cu totul. Afacerea va fi preluată de o societate a Primăriei Tușnad.

Primăria Tușnad a preluat ostil o afacere privată

După ce a făcut practic imposibilă redarea în circuitul turistic a lacului Ciucaș de către societatea care închiriase terenul tocmai în acest scop, Primăria Băile Tușnad (județul Harghita) a decis recent să expropieze terenul, pentru că „proprietarul nu a reabilitat lacul și nu a dezvoltat zona”.

După 1989, lacul Ciucaș din stațiunea Băile Tușnad, cu terenul aferent, a ajuns în proprietatea unei persoane fizice din Târgu-Mureș, care l-a închiriat unei firme din Săcele, județul Brașov. Aceasta plănuise redarea în circuitul turistic a lacului.

Planurile mele includeau reabilitarea restaurantului Stânca Șoimului, curățirea lacului și a zonei adiacente, achiziția unor hidrobiciclete care urmau să fie închiriate publicului, modernizarea pontonului, achiziția unor căsuțe de lemn, specifice zonei, cu destinația spații de cazare și încă alte câteva asemenea investiții specifice unei activități de turism.

Speram ca investiția mea, cifrată deocamdată la aproape 2 milioane de euro, să fie benefică și pentru mine, și pentru comunitatea locală”, a declarat pentru PRESShub Ovidiu Salomia, proprietarul firmei în discuție, Alba Traders SRL Săcele.

Citește și: Adina Florea va fi cercetată după ce instanța supremă a anulat clasarea plângerii procurorului Negulescu

Socoteala de la Săcele nu s-a potrivit cu cea de la Băile Tușnad

„Ca urmare a efectuării unor lucrări de către Primăria Băile Tușnad de reabilitare a drumului, în urma tasării cu utilaje, s-a distrus zidul de protecție a lacului.

Am fost nevoit de urgență să efectuez reparații pentru refacerea și impermeabilizarea întregului zid de pe partea dreapta a lacului, pentru a evita o catastrofă, mai ales că pe acolo trece și calea ferată.

Practic, a trebuit să repar pe banii mei ce a distrus Primăria”, ne-a mai explicat Ovidiu Salomia.

Lacul Tușnad, de la care a plecat conflictul
Lacul Tușnad, de la care a plecat conflictul

Omul de afaceri a mai reclamat faptul că, din 2022 încoace, de când a închiriat terenul respectiv, care include lacul Ciucaș, Primăria Băile Tușnad i-a sabotat cu perseverență orice fel de demersuri, prin refuzul de a i se elibera documentele necesare continuării investițiilor planificate.

„Am început demersurile să efectuez reparația podului de acces la restaurantul Octogon de pe lac, pentru a porni și acolo activitatea, prin întocmirea documentației pentru autorizare și a expertizei tehnice (proiect, expertiză topografică, expertiză geologică) și toate actele necesare în vederea reparației podului-cale de acces la restaurantul din mijlocul lacului…

Primarul Zsolt Butyka și secretara Primăriei, Hajnalka Bănică, au tergiversat și împiedicat în mod constant posibilitatea folosirii imobilului și menținerea lui în stare de folosință, ducând la degradarea constantă pentru a-i scădea valoarea”, mai spune Ovidiu Salomia.

Practic, vreme de doi ani, acesta din urmă a fost pus în imposibilitatea de a investi în terenul pe care îl închiriase pentru 10 ani.

Citește și: Procurorul general cere cercetarea judecătorilor care au decis eliberarea din arest a criminalilor de la Padina

Expropriere cu cântec

Edilii din Băile Tușnad n-au pus întâmplător bețe în roate firmei brașovene. Planul de expropriere fusese gândit încă de acum vreo doi ani. Primăria a dispus chiar efectuarea unui studiu de fezabilitate pentru „reintroducerea în folosul comunității a lacului Ciucaș”.

Asta deși lacul, unul antropic, ce datează de la finele secolului al XIX-lea, n-a fost niciodată al comunității, ci proprietate privată. Mai puțin, desigur, în perioada comunistă.

Primăria Băile Tușnad a plătit studiul de fezabilitate menționat încă înainte de a emite hotărârea de expropriere. Suma: aproape 51.000 de euro.

Primăria Tușnad a preluat ostil o afacere privată. Primarul Zsolt Butyka nu a vrut să răspundă
Primăria Tușnad a preluat ostil o afacere privată. Primarul Zsolt Butyka nu a vrut să răspundă

Totul, prin achiziție directă, de la o firmă din Satu-Mare (Barbamuz SRL), la care lucrează soția unui fost secretar de stat UDMR la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Zsolt Matuz.

Recent, Consiliul Local Băile Tușnad a inițiat o hotărâre prin care, pur și simplu, terenul cu lacul Ciucaș este expropriat. Motivul: „proprietarul nu a reabilitat lacul și nu a dezvoltat zona”.

Dacă exproprierea va fi pusă în practică, atunci de reabilitarea lacului și de dezvoltarea zonei urmează să se ocupe firma Wellness Tușnad SRL, unde asociat unic este Primăria Tușnad, prin Consiliul Local, și care are ca obiect „activități de întreținere corporală”.

Suma oferită ca despăgubire proprietarului este ridicolă: mai puțin de 30.000 de euro, potrivit evaluării făcute de o firmă de casă. În condițiile în care terenul fusese achiziționat cu 270.000 de euro, plus TVA.

Primăria Tușnad a preluat ostil o afacere privată. Șicane, întârzieri, expropieri. A fost sesizată DNA Târgu-Mureș

Fostul secretar de stat UDMR Zsolt Matuz cunoaște situația, dar a declarat pentru PRESShub că nu poate fi vorba de niciun conflict de interese în ce îl privește. „Da, soția mea lucrează la firma Barbamuz SRL Satu-Mare, dar asta nu are nicio legătură cu mine. Nu mai sunt secretar de stat din iunie 2023”, a răspuns Zsolt Matuz.

Cu primarul din Băile Tușnad, Zsolt Butyka, n-am putut discuta. Telefonul dânsului e veșnic ocupat. Am trimis o solicitare scrisă Primăriei, la care, deocamdată, nu am primit răspuns.

În ce-l privește pe proprietarul firmei din Săcele, care s-a trezit că terenul pe care l-a închiriat e acum expropriat de Primărie, acesta s-a adresat cu o plângere penală la DNA, Serviciul Teritorial Târgu-Mureș.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

surse foto: Facebook/Lacul Ciucaș, Ovidiu Salomia, ArgeșulOnline.ro

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
Sorin Simion
Sorin Simion
A debutat în 1990 la ziarul România Liberă şi de peste 28 de ani lucrează în presă scrisă: ziarele Adevărul şi Gardianul, dar şi pentru publicaţii locale din judeţele Argeş, Mureş şi Harghita. Din 1998 colaborează cu o revistă cu profil social şi cultural din Goteborg, Suedia, iar din toamna lui 2018 este co-fondator al site-ului de ştiri locale www.argesulonline.ro
1 COMENTARIU
  1. Aparent( dupa descrierea situatiei), proprietarul de drept ( chiar daca doar cu chirie), este victima unui abuz si NU poate face mare lucru, pentru ca chiar daca va castiga dreptul sa poata continua dezvoltarea propusa, ESTE clar ca intreaga primarie il va sabota in continuare, in special de cand au si o proptea VIP, chiar daca el zice ca nu mai este in functie, totusi pilele, relatiile si interesele raman si sunt formate de ani de zile…Cel mai bun lucru de facut este -in pas rapid- trimitirea in judecata a primariei si cererea de daune monetare care sa acopere absolut toate cheltuielile efectuate( inclusiv investitia initiala), si ceva procente peste, pentru a se acoperi si o mica parte din presupusul profit, daca cetateanul ar fi fost lasat sa-si continue actiunea….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Trei femei și-au anunțat intrarea în cursa pentru Cotroceni

Trei femei și-au anunțat intrarea în cursa pentru Cotroceni....

Cum controlează statul directoratul instituțiilor publice

Cum controlează statul directoratul instituțiilor publice. Consiliul de Supraveghere...

Ce ascunde Planul Simion cu locuințe de 35.000 de euro

Ce ascunde Planul Simion. Liderul AUR promite, printre altele,...