Primarii din România, conduși de un colaborator dovedit al Securității | DOCUMENT

Data:

Primarii din România sunt conduși, în cadrul Asociației Comunelor, de un președinte care a fost dovedit în instanță, definitiv, drept colaborator al Securității.


Sebastian Oancea, Răzvan Chiruță


Emil Drăghici este președintele Asociația Comunelor din România (ACOR) încă de la înființare, din 1997. Totodată este primarul comunei Vulcana Băi, din județul Dâmbovița, din 1992.

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor fostei Securități i-a constatat lui Emil Drăghici calitatea de colaborator al fostului aparat represiv din perioada comunistă de dinainte de 1989, iar instanța a stabilit că acesta a colaborat cu Securitatea.

Documentul poate fi consultat aici.

A semnat angajament cu Securitatea cu numele real

CNSAS a descoperit că președintele ACOR a întocmit și semnat, cu nume real, în iunie 1982, un angajament cu Securitatea, „din cuprinsul căruia reiesele numele conspirativ preluat, respectiv Dinu”.

Emil Drăghici, pe atunci casier la Consiliul Popular din comuna unde astăzi este primar, a activat ca informator în perioada 1982-1987.

„Pe parcursul colaborării cu Securitatea, acesta a furnizat informații prin care se denunțau activități potrivnice regimului totalitar comunist, precum: ascultarea și colportarea știrilor transmise de posturile de radio interzise – nota informativă din 25.07-1984; comentarii negative la adresa conducerii de partid și de stat din țara noastră, sub regimul comunist – nota informativă din 16.06.1982.

Analizând informațiile furnizate de către pârât, apreciază că aceastea vizează îngrădirea dreptului la viață privată și a dreptului la libertatea cuvântului”, arată CNSAS în plângerea împotriva lui Emil Drăghici.

Sentința judecătorească privindu-l pe Emil Drăghici
Sentința judecătorească privindu-l pe Emil Drăghici

„Pe de altă parte, furnizarea de către pârât a acestor informații nu a rămas fără urmări, Curtea constatând, din studierea înscrisurilor la dosar, că pe baza informațiilor furnizate, ofițerul de legătură din cadrul fostei Securități a dispus următoarele:

  • Sarcini: informatorul a primit sarcină să supravegheze în continuare pe suspect și să caute să poarte discuții cu acesta când mai sunt și alte persoane de față. (…)
  • P.I., membru PNL, lucrat cu prioritate, fost avertizat, internat medical prin organele de miliție, bolnav psihic. Vom întreprinde măsuri de internare medicală prin organele de miliție.

Din aceste considerente, constatând că sunt îndeplinite condițiile cumulative prevăzute de art. 2, lit. b din OUG nr. 24/2008, cu modificările și completările ulterioare, Curtea va admite acțiunea și va constata calitatea de colaborator al Securității în ceea ce privește pe pârâtul Emil Drăghici”, se arată în sentința, din 2019, a Curții de Apel București.

Anul trecut, decizia judecătorilor a rămas definitivă.

Citește și: Marele „noroc” al ministrul Agriculturii, sărac în declarația de avere: părinții pensionari

Cum se justifică Emil Drăghici: Nu mă simt vinovat

Președintele ACOR a recunoscut, pentru PRESShub, că are o decizie definitivă de colaborator al Securității, dar nu consideră că reprezintă o problemă pentru activitatea sa politică.

„Este o sentință și nu mă interesează de nici un fel”, a declarat Emil Drăghici. Primarul nu consideră că este in incompatibilitate cu funcția de președinte al Asociației Comunelor din România.

Întrebat dacă incompatibilitatea nu este cel puțin morală, Emil Drăghici a răspuns: „Eu nu mă știu cu așa ceva, și gata. Nu mă simt vinovat”. Apoi a închis telefonul.

Averea lui Drăghici, impresionantă

Averea președintelui ACOR este impresionantă, potrivit site-ului Agenției Naționale de Integritate. Acesta deține, împreună cu soția, terenuri intravilane, păduri, două mașini, mai multe credite în bănci, fonduri de investiții, încasează venituri din pensie dar și din drepturi de proprietate intelectuală, din activități didactice, din dividende, dar și de la Ministerul Finanțelor, unde este membru în Comisia de Autorizare a Împrumuturilor.

Citește și: Ce am învățat de la Navalnîi. Să nu uităm

Primarii din România, conduși de un simpatizant AUR

La ultima întrunire a ACOR, Emil Drăghici a avut ca invitați mai mulți cunoscuți ca pro-ruși sau dacopați, printre care actorii Dan Puric și Doru Vișan.

G4 Media a scris că Sergiu Mihalcea, pro-rus, invitat frecvent la Ambasada Rusiei și în conducerea partidului extremist AUR, a ținut discurs la întâlnirea primarilor de comune, în fața premierului și miniștrilor.

Sergiu Mihalcea, care coordonează Comisia pentru apărarea identității naționale din partidul extremist AUR, a fost invitat d să țină un discurs la întâlnirea care a avut loc în 11-14 februarie, în calitate de „jurnalist”.

La deschiderea evenimentului ACoR, asociația care reunește oficial toți primarii din mediul rural din România, au participat și premierul Marcel Ciolacu alături de miniștri din cabinetul său.

Sergiu Mihalcea a ținut un discurs în 12 februarie și s-a plâns de lipsa interesului și absența primarilor în timpul discursului său.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.
4 COMENTARII
  1. Nu comentez chestiunea cu președintele asociației, dacă a fost colaborator să-și tragă păcatele! Mă deranjează însă – și acest lucru este o boală a (aproape) întregii „prese” din România, și anume ușurința cu care se pun etichete (ca să nu mai vorbim că rolul presei nu este acela de a pune etichete, verdicte ci de a informa, cel puțin așa știam eu pe vremea cînd am învățat jurnalism… astăzi informația lipsește, punctele de vedere lipsesc, propaganda să trăiască!): „cunoscuți ca pro-ruși sau dacopați” (ce termen peiorativ pentru niște oameni cărora autorul articolului nu la va ajunge nici la șireturi vreodată!) – cunoscuți de cine? Cunoscuți de ce? „Partidul extremist AUR” – ar putea stimatul autor să argumenteze (este greu să argumentezi, afirmații poate să facă orice Gâguță) de ce este AUR „extremist”? Știe măcar stimabilul ce înseamnă extremist? Pentru cine știe puțintică istorie, articolele de felul acesta seamănă perfect cu demascările din „Scînteia” anilor 1950! Iar abordarea celor de la G4 media, cum că Mihalcea este de condamnat că merge la ambasada Rusiei îmi aduce aminte de anii 80 când Securitatea scria în rapoartele informative despre Dinescu (de exemplu) că acesta este cunoscut ca frecventând Ambasada… SUA! Măi băieți, ce nu ați înțeles? S-a schimbat stăpânul, o.k., slavă SUA/UE/Ucraina în loc de slavă Reich (că unii au pupat și acolo clanțele, abia apoi au trecut la „Mărețul Stalin”)/URSSdar de ce n-ați învățat nimic și continuați să vă înjosiți și să înjosiți meseria?! Măcar din simplul motiv că astăzi, totuși, nu vă pune nimeni pistolul în ceafă dacă refuzați să fiți lingăi…

  2. „… 1992…1997…”___–-___ e ceva care „nu se leaga”, practic 3 aspecte: daca este presedintele acestei asociatii de peste 25 ani, acesti primari nu stiu cine le este sef? Raspunsul nu poate fi decat ca stiu f. bine, insa nu le pasa(un fel de a zice), f. multi primari actuali sunt ei insasi afiliati cumva ca vechea securitate sau cu actuala, sau, pur-si-simplu sunt condusi bine si totul este in ordine…2- daca este primar de 30 ani, asta inseamna ca este mereu reales, nu cred ca cetatenii respectivei localitati nu stiu cine este primarul lor, si de aici, ori este un primar bun, aspectul 3), populatia respectiiva traieste in teroare si alegerile sunt falsificate, sau mardeiasii primarului sunt intotdeauna la datorie, astfel ca el castiga permanent…Si ca sa mergem la alt nivel, mi se pare mult mai interesant de stiut de ce populatia Romaniei nu are dorinta de a spune odata-pentru-totdeauna, lucrurilor pe nume, este normal si evident ca fiecare securist, a avut copii, vecini cunostinte, etc., si -probabil- multi inca locuiesc in aceiasi vecinatate (cunoscuti de „toata lumea”), deci ce se intampla , chiar nimeni nu are curajus sa spuna aceste lucruri, despre marii si mai”micii” fosti lucratori ai securitatii, deobicei se aduce sub lumina reflectoarelor cate un acar Paun, si se canalizeaza atentia pe acesta, in timp ce marii rechini fac milioane prin afaceri cu statul, adica continua sa imparta bugetul tarii intre ei, lucru posibil doar ca un securist (nelegitimat) a ajuns stapanul tarii, iohanis este prin definitie , prin mentalitate, un securist care s-a infiltrat perfect in noile structuri, care oricum, sunt pline de asa infiltrati, singura comparatie realista este cea facuta cu armata, care -se stie- a absorbit mii si mii de securisti, tocmai pentru a li se pierde urma si a fi exonerati de responsabilitati, iar aceasta situatie se va perpetua la nesfarsit, chiar si dupa moartea ultimului securist care avea varsta de 20 ani, la 1989( adica in aprox. 30 ani- astia , deobicei- traiesc peste 75 ani), tocmai pentru ca sunt zeci de mii de romani care au aceiasi mentalitate si vor continua „munca” acestora, cel mai de crezut, condusi de copiii si nepotii securistilor…Iar cum natia romana se lasa jefuita intr-un mod atat de barbar,* spune ca istoria o va inregistra ca o natie irosita, care s-a aruncat singura la canalizarea istoriei…(* nu exista si nu a existat -in orice epoca- o natie care sa-si pensioneze o parte din cetateni-„elitele”!- la sub 50 de ani, cetateni care nici nu au cotizat pentru pensie si care sunt pensionati cu renumitele pensii speciale, de 10 ori- cel putin- mai mari decat pensia minima, poate chiar medie…)

  3. aur nu este numai un partid extremist , ci mai ales este un partid de analfabeti care odata validati intr-un guvern ar distruge tot ce a mai ramas bun in aceasta tara si va promova deasemenea numai analfabeti. Ce poate sa faca Simion pentru tara cind el nu stie bine nici sa-si faca semnatura?. Ce stie Simion despre economie si despre relatii economice si politice internationale? Ce oameni va aduce linga el pentru a forma un guvern ,cind el nici nu stie ce este un guvern si ce trebuie sa faca?. Ce pot face Simion si Sosoaca ,cind ei nu participa la nici o dezbatere in Parlament pentru ca nu inteleg ce se discuta>?SAMD…SAMD….

  4. Legea îi permite sa mai rămână în funcție? Pentru declarațiile false,repetate,ca nu a fost colaborator de ce nu i se întocmește dosar penal ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un fost ministru al Transporturilor apare în dosarul șpăgii de 70.000 euro. Interceptări DNA | Aktual24

Un fost ministru al Transporturilor apare în dosarul șpăgii...

Discursul Ambasadoarei Kathleen Kavalec la marcarea a 248 de ani de independență pentru SUA

Statele Unite ale Americii împlinesc astăzi 248 de ani...

S-a stabilit calendarul electoral pentru alegerile prezidențiale și parlamentare

S-a stabilit calendarul electoral pentru alegerile prezidențiale și parlamentare....

Ziua Independenței, sărbătorită la Ambasada SUA din București. Mesajul lui Klaus Iohannis

Ziua Independenței, sărbătorită la Ambasada SUA din București. Mesajul...