Primarii din Vaslui fac coadă la banii europeni pentru tratamentul și hrana bătrânilor abandonați

Data:

spot_img

Primăriile comunităților rurale din județul Vaslui au început să construiască din bani europeni cămine pentru bătrâni. Fondurile UE sunt singura sursă importantă de finanțare, cu care edilii încearcă să îi ajute pe bătrânii singuri și bolnavi. Pe lângă cămine sociale, sunt organizate unități de îngrijire la domiciliu și cantine sociale. Primarii susțin că satele sunt pline de sute de vârstnici neputincioși, care așteaptă cu nerăbdare deschiderea acestor cămine. Problema va fi, susțin reprezentanții persoanelor în vârstă, cu funcționarea pe termen lung a respectivelor stabilimente sociale, pentru că trebuie angajați medici, infirmieri, asistente medicale, bucătari etc.

Tot mai multe administrații publice locale de la nivelul județului Vaslui au început să absoarbă fonduri europene pentru înființarea de centre sociale pentru bătrâni și acordarea de servicii sociale persoanelor în vârstă. Cum serviciile acordate de instituțiile specializate ale statului în asistența socială nu fac față cererii tot mai mari din partea populației, primarii au înțeles că finanțarea de la bugetul Uniunii Europene poate ajuta persoanele sărace și bolnave.

În comuna Tutova din județul Vaslui este în construcție cel mai mare centru social de la nivelul Regiunii Nord Est, care are o suprafață construită de 1.000 metri pătrați. Ion Corciovă, primarul comunei Tutova, a precizat că, la această dată, proiectul este implementat în proporție de 80% și este în pregătire documentația pentru dotarea stabilimentului social.

„Proiectul este foarte așteptat de populație. Un procent de 40% din populația comunei este reprezentat de persoane vârstnice. Mulți oameni au venituri mici și au nevoie de asistență socială. În prezent, avem peste o sută de persoane din cele șase sate ale comunei, care vor beneficia de serviciile acordate prin acest proiect. Noi facem anchete sociale, cunoaștem bine structura populației, știm pe zone care sunt necesitățile medico-sociale. Va fi un centru social foarte frumos, pe care sperăm să îl deschidem în luna august sau septembrie a acestui an”, a spus Ion Corciovă.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 și are o valoare totală de 4.289.554 lei, din care suma de 4.195.878 lei reprezintă finanțarea europeană nerambursabilă. Investițiile vizează creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale destinate grupului vulnerabil „persoane vârstnice” și îmbunătățirea calității acestor servicii, ca urmare a dezvoltării infrastructurii de servicii sociale. Contractul de finanțare al proiectului a fost semnat la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est din Piatra Neamț, în data de 21 septembrie 2018 și cuprinde înființarea unui centru de zi, cantină socială și o unitate de îngrijire la domiciliu. 

În centrul de zi, vârstnicii vor primi diferite servicii medicale: consiliere psihologică, recuperare medicală etc., iar la cantina socială persoanele în vârstă vor lua o masă caldă în fiecare zi. De asemenea, finanțarea proiectului acoperă și îngrijirea la domiciliu a bătrânilor care nu se pot deplasa la centrul de zi.

Ajutor pentru 150 de bătrâni din Berezeni

Și în comuna Berezeni va fi inaugurat în acest an un centru social pentru persoanele vârstnice. Investiția este extrem de importantă pentru autoritățile locale, în condițiile în care foarte multe persoane în vârstă au rămas singure și nu are cine să le îngrijească.

Obiectivul proiectului este creșterea calității vieții pentru 150 de persoane de peste 65 ani aflate în situații de risc. Investiția din comuna Berezeni se derulează prin POR 2014-2020 și are o valoare totală de  de 4.758.656 lei, din care finanțarea UE este de 4.083.012 lei.

Toader Dima, primarul comunei Berezeni a spus că lucrările la proiect au demarat din toamna anului trecut, iar în vara acestui an centrul social va fi dat în funcțiune.

”La acest centru social se va servi o masă caldă, pentru cei care se pot deplasa. Pentru cei care nu se pot deplasa, noi am comandat două mașini, una pentru transport persoane și alta pentru transportul mesei calde. În aceste cazuri, asistentele se vor deplasa la domiciliul persoanelor vârstnice pentru a le da masa și îngrijirea de care au nevoie. Cei care vin la centru au la dispoziție medici, asistente, infirmiere și vor putea beneficia de tratament, de ședințe de fizioterapie etc. Bătrânii așteaptă cu nerăbdare deschiderea centrului. Din nefericire, în perioada această cu pandemia de coronavirus e foarte greu cu deplasarea”, a mai spus Toader Dima.

Proiect întârziat

Și comuna Fălciu derulează un proiect social finanțat din bani europeni, care are un grup țintă format din 250 de bătrâni din localitate. Contractul de finanțare al proiectului a fost semnat, iar valoarea totală a investiției prin POR 2014-2020 este de 3.161.592 lei, din care finanțare nerambursabilă de 3.096.779 lei.

Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu, a precizat că proiectul urmărește facilitarea accesului populației la servicii sociale de calitate, prin creșterea capacității de acoperire cu servicii sociale, destinate persoanelor vârstnice. La această dată, proiectul este în procedurile legale și este în așteptare avizul de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU).

„Noi am avut avizul ISU o dată și am scos proiectul la licitație, însă câștigătorul nu s-a apucat de treabă și am reziliat contractul. Ulterior, am depus iar proiectul la ADR Nord-Est, pentru că au fost solicitate unele modificări. Acum proiectanții lucrează la respectivele schimbări, după care trebuie să obținem din nou avizul ISU pentru acele modificări. În final, vom scoate la licitație din nou proiectul. Implementarea acestuia a fost prelungită până în anul 2022, deci avem timp să finalizăm toate investițiile prevăzute”, a spus Neculai Moraru.

La fel ca și în alte zone ale județului Vaslui, și în comuna Fălciu populația este îmbătrânită, iar multe persoane nu mai au aparținători care să le poarte de grijă.

„Proiectul va cuprinde o componentă de îngrijire la domiciliu, adică o masă caldă, menajul zilnic, spălat lenjerie, curățenie și altele. În cadrul proiectului vom construi și un cămin de bătrâni în care se vor acorda diverse tratamente de fizioterapie și kinetoterapie. Bătrânii vor avea unde veni la o discuție și vor putea socializa între ei. Prin acest proiect asigurăm 23 locuri de muncă, pentru îngrijitori, medici și infirmieri”, a adăugat Neculai Moraru.

Tot pentru ajutorarea populației defavorizate, Primăria Fălciu derulează  în paralel un proiect prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, în valoare totală de un milion de euro. Grupul țintă al proiectului este format din 250 de persoane defavorizate, adulți și copii. Cu banii europeni sunt plătite pentru beneficiari un set de analize medicale, se acordă gratuit ochelari, analiză psihologică și sunt organizate cursuri de calificare profesională recunoscute la nivel european.

Părinți abandonați

Ioan Stamate, președintele Comitetului Județean pentru Persoanele Vârstnice Vaslui, a spus că inițiativa primarilor de a face cămine pentru bătrâni este foarte bună, însă asigurarea funcționării acestor stabilimente va fi mult mai greu de asigurat.

„Primarii sunt entuziaști și vor să atragă fonduri europene. Este o intenție bună pe care o salut, dar urmarea e complicată. Se gândesc primarii la viitor, pentru că trebuie să angajeze medici, infirmieri, asistente medicale, bucătari etc. Clădirea nu este greu de făcut, dar asigurarea funcționării centrului este dificilă. Eu aici văd o problemă, cu asigurarea personalului de îngrijire în aceste centre”, a explicat Stamate.

Cât privește situația demografică din comunitățile locale, la această dată sunt foarte mulți bătrâni singuri din diferite motive. Unii nu au avut copii, alți aparținători sunt plecați în străinătate, alții copii sunt pur și simplu neglijenți și își abandonează părinții.

„Pe mulți copii nu îi interesează de vârstnici. Cei bătrâni se descurcă cu mâncare, pentru că nu sunt pretențioși. Problema este cu îngrijirea medicală. Pensionarii trebuie duși la o rază (radiografie – n.r.) în oraș, la un medic specialist și cineva trebuie să vină cu ei. Ce face cel de la Fălciu, care are peste 100 de kilometri până la Vaslui?”, a mai spus Stamate.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Vrancea24 în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania – Closer to Citizens”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Guvernul dezvăluie motivul interdicției lui George Simion în Ucraina | The Epoch Times

Guvernul dezvăluie motivul interdicției lui George Simion în Ucraina:...

Marcel Ciolacu: „Nu plec din funcție până nu intrăm în Schengen”

Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Ploiești, că nu...

Mai aproape de UE, dar tot cu tizicul în sobe | Reportaj Deutsche Welle

Deși Moldova avansează rapid spre integrarea în Uniunea Europeană,...