Primarul Botoșaniului, Cosmin Andrei, a fost în fața judecătorului, joi, la primul termen al procesului său de corupție. Acuzat de procurorii DNA de fraudarea unui concurs, Cosmin Andrei a respins acuzațiile, explicând că acțiunile sale au fost motivate de circumstanțe care nu țin de intenția de a comite o infracțiune.
O primă mișcare surprinzătoare a fost solicitarea edilului ca procesul să se desfășoare cu ușile închise, invocând prejudicii aduse imaginii sale prin mediatizarea excesivă a cazului. Cererea a fost însă respinsă de președintele completului de judecată, care a argumentat că principiul publicității proceselor este fundamental în justiție.
„Procesul are nu doar o funcție punitivă, ci și una educativă, jucând rolul de exemplu, iar declararea ședinței ca fiind secretă ar submina acest rol”, a explicat judecătorul.
Potrivit procurorilor, în vara anului 2021, primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei ar fi oferit subiectele unui concurs de angajare organizat de Direcția de Impozite și Taxe unei persoane apropiate, pentru a facilita câștigarea acestuia.
Primarul a refuzat să facă declarații presei, dar în fața instanței a respins vehement acuzațiile
La intrarea în sala de judecată, edilul a refuzat să facă declarații presei, dar în fața instanței a respins vehement acuzațiile: „Nu am solicitat niciodată întrebări și răspunsuri”, a susținut Cosmin Andrei.
De altfel, surprizele s-au ținut lanț pentru că primarul a întors-o „ca la Ploiești”. În primul rând, el a refuzat să accepte judecarea în formulă simplificată, chiar dacă procedura îi garanta o reducere cu o treime a unei eventuale pedepse sau reducerea cu 1/4 a unei eventuale amenzi.
Decizia l-a surprins oarecum pe președintele completului de judecată în condițiile în care în luna aprilie a.c. primarul a încercat să încheie un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii, acord care a fost respins. Încercând să explice situația, Cosmin Andrei a dat vina mai întâi pe contextul socio-politic din acea perioadă, întrucât ancheta survenise chiar în perioada în care abia fusese desemnat candidat din partea PSD. Prin urmare, atunci când anchetatorii i-ar fi propus să recunoască faptele, el a dat curs propunerii întrucât un astfel de acord se putea solda și cu amânarea aplicării pedepsei, ceea ce i-ar fi permis să-și continue activitatea politică.
Continuarea, în Monitorulbt.ro
Citește și: Deputații și senatorii din noul Parlament care au legături cu Securitatea
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Monitorul de Botoșani)