Primarul Chișinăului, primit cu onoruri de politicieni importanți din România, finanțat de Kremlin pentru destabilizarea Moldovei

Data:

spot_img

Partidul lansat de primarul Chișinăului, Ion Ceban, Mișcarea Alternativa Națională (MAN), ar fi finanțat de Kremlin pentru a destabiliza Republica Moldova, arată un raport al Trezoreriei SUA, care a pus pe lista de sancțiuni mai mulți oligarhi de peste Prut.

Ion Ceban ar avea în România legături cu politicieni relevanți, printre care fostul primar al Sectorului 1, Dan Tudorache, astăzi deputat PSD, sau primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.

Într-o vizită pe care a efectuat-o în România la începutul acestui an, edilul Chișinăului a fost primit de către Marcel Ciolacu (președintele PSD și al Camerei Deputaților) și senatorul PSD Paul Stănescu, miniștrii Cseke Attila și Alexandru Rafila, Hubert Thuma (președintele CJ Ilfov), Ionel Arsene (șeful CJ Neamț), Petre Neagu (președintele Consiliului Județean Buzău).

Emil Boc (Cluj), Mihai Chirica (Iași), Radu Mihaiu (Sectorul 2), Robert Negoiță (Sectorul 3), Cristian Piedone (fost primar al Sectorului 5, acum la închisoare), Soós Zoltán (Târgul Mureș), Gabriel Pleșa (Alba Iulia), Tiberiu Iacob-Ridzi (Petroşani), Florin Oancea (Deva) sunt alți primari cu care s-a întâlnit Ion Ceban, potrivit unei liste realizată de G4 Media.

Politicianul moldovean care a făcut carieră inițial în partidul pro-rus condus de Vladimir Voronin și Igor Dodon. La rândul său a avut poziții politice pro-Putin și pro-Moscova.

Una dintre principalele întâlniri ale lui Ion Ceban a fost cu Marcel Ciolacu și Paul Stănescu. După această întrevedere, primarul Chișinăului a scris pe Facebook că printre subiectele discutate s-au numărat „lansarea și perspectivele Mișcării Alternativa Națională”, partid menționat acum de SUA ca fiind finanțat de Kremlin.

Controversele din jurul lui Ion Ceban erau cunoscute politicienilor români la momentul vizitei respective. Cu unii, de altfel, colaborase direct.

„[Dan] Tudorache, fostul primar PSD de sector 1, era principal contact politic la Bucureşti al primarului socialist Iv Ceban (Ion Ceban- n.red.) şi sprijinitor al grupului VEGO  (SC Vego Concept Engineering SRL din București- n.red.), autor de PUZ-uri mânărite, anulate acum în instanţe. VEGO e vedetă la Chişinău, unde a făcut oferta bizară de a realiza gratis Planul de Urbanism General (PUG) al oraşului, adică strategia de dezvoltare pe termen lung. Foarte probabil a ajuns acolo pe filiera PSD-PSRM”, a acuzat și Sorin Ioniță, expert pe Republica Moldova la Expert Forum.

Citește și: Demisie colectivă din USR. 100 de membri din Prahova acuză „acapararea filialei de către oportuniști”

Spargeri organizate de agenți ruși, puse pe seama refugiaților ucraineni

După plecarea, în 2021, din formațiunea socialiștilor lui Igor Dodon, Ion Ceban a virat-o către o politică pro-românească și pro-europeană. Schimbarea de abordare a partidului pe care l-a înființat, Mișcarea Alternativa Națională, nu este crezută de către Trezorerie SUA.

„Deși eforturile de a influența alegerile din 2020 și 2021 din Moldova au eșuat, Kremlinul continuă să organizeze acțiuni pentru a readuce la putere un guvern pro-rus.

Recunoscând pierderea sprijinului popular pentru vechea elită politică pro-rusă a Moldovei, echipa lui Gudilin (Yuriy Igorevici Gudilin, personaj aflat pe lista de sancțiuni a SUA – n.r.) a oferit sprijin unui grup politic de opoziție, Mișcarea Alternativă Națională (MAN).

Aceste eforturi de influență sunt strâns coordonate cu utilizarea energiei de către Moscova ca armă politică împotriva guvernului Republicii Moldova.

Printre eforturile sale de a submina guvernul, echipa lui Gudilin a plănuit să angajeze o echipă permanentă pentru a posta comentarii pe rețelele de socializare și transmisiuni online. Gudilin a lucrat cu un manager al Agenției de Cercetare pe Internet, sancționată de SUA, pentru a înființa această «fabrică de troli»”, se arată în raportul american.

Trezoreria SUA menționează și un exemplu al măsurilor din ce în ce mai disperate ale Rusiei pentru a preveni erodarea în continuare a influenței sale la Chișinău: ca parte a unei scheme propuse lui Gudilin, actori pro-ruși urmau să organizeze o serie de spargeri de vehicule în Moldova, pe care media pro-ruse le-ar fi pus în mod fals pe seama refugiaților ucraineni.

„Gudilin, Grak și Gonin (alte persoane supuse sancțiunilor SUA – n.r.) au fost consilieri ai fostului președinte al Republicii Moldova Igor Dodon, în timpul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova din 2020. Pe parcursul campaniei, consultanții ruși s-au întâlnit și cu un număr mare de membri ai PSRM, partid care la acea vreme era condus de Dodon (și din care făcea parte, încă, Ion Ceban – n.r.)

În aceste întâlniri, Gudilin și Grak au făcut presiuni asupra unor membri înalți ai PSRM să accepte asistența și îndrumările lor, promițând că vor avea o poziție favorabilă față de Administrația Prezidențială a Rusiei în ceea ce privește cererile de asistență ale Guvernului Republicii Moldova.

În 2020, Gudilin a facilitat și configurarea unui canal de plată folosind criptomoneda Tether, probabil pentru finanțarea operațiunilor de influență electorală.

În 2021, consilierii politici legați de FSB au propus să folosească Ministerul de Interne al Rusiei pentru a localiza cetățenii moldoveni care locuiesc în Rusia și pentru a-i convinge să voteze. În plus, mass-media rusă urmau să promoveze mesaje utile campaniei lui Dodon către cetățenii moldoveni care locuiesc în Rusia”, arată raportul.

Citește și: SONDAJ | De ce nu mai ies românii în stradă, pentru justiție

Ion Ceban neagă și susține că se dorește să i se „închidă gura”

Despre concluziile instituției americane a avut o poziție și premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița. 

„Pe lista persoanelor sancționate sunt menționați și cei care au beneficiat de ajutor financiar ilegal în timpul campaniilor electorale, ajutor care de fapt fură votul veridic al cetățenilor – Igor Dodon și Mișcare de Alternativă Națională”, a declarat Natalia Gavrilița.

La scurt timp, Ion Ceban a venit cu o reacție în care a declarat că informațiile sunt false, menționând că guvernarea „vrea să-i închidă gura”, potrivit Agora.md

 „Declarațiile interpretate sunt neadevărate și au mai fost și preluate și înflorite de către cei din PAS. În ultima perioadă tot mai des sunt împrăștiate intenționat informații mincinoase și calomnioase de către guvernare în adresa mea. Vor să îmi închidă gura. 

De astăzi vom precauta oficial servicii juridice pentru a-i ataca în instanța de judecată pe cei de la guvernare și media care distribuie mesajele false cu scop de denigrare a imaginii mele, colegilor, dar și a primăriei”, a scris Ion Ceban. 

Citește și: CSM: Închiderea dosarelor penale, prin prescriere, cauzată de „pasivitatea” Guvernului și Parlamentului

Oligarhi moldoveni fugiți, pe lista de sancțiuni a SUA

SUA au anunțat sancțiuni împotriva a 9 persoane și 12 entități pentru a contracara campaniile de influență malignă și de corupție ale Rusiei în Republica Moldova, a anunțat miercuri Departamentul Trezoreriei SUA.

Pe lista de sancțiuni se numără și oligarhili moldoveni Vladimir Plahotniuc și deputatul Ilan Șor, amândoi fugiți din Republica Moldova, a anunțat miercuri ambasadorul SUA la Chișinău, Kent D. Logsdon.

Sancțiunile au loc în contextul în care Rusia „se confruntă cu eșecuri militare și cu indignarea globală din cauza acțiunilor sale brutale din Ucraina”, ceea ce a determinat agenții ruși să ia în considerare „măsuri din ce în ce mai disperate pentru a preveni erodarea în continuare a influenței sale”, a precizat Departamentul Trezoreriei SUA, citat de CNN.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: Ion Ceban (dreapta), la întâlnirea cu Marcel Ciolacu și Paul Stănescu. Foto FB Ion Ceban

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cult Research: „Viitorul copiilor în votul părinților”

Studiul „Viitorul copiilor în votul părinților” a fost realizat...

Manea electorală pentru liberalul Ciucă compusă de un misogin notoriu

Manelistul Dani Mocanu a compus o melodie pentru candidatul...