Primarul din Rovinari, parte a rețelei „Coldea – Dumbravă”, îngropat în datorii și beneficiar de donații suspecte de 850.000 de lei

Data:

spot_img

Primarul din Rovinari (reales în 2024), Robert Dorin Filip, care a recunoscut că a plătit 200.000 de euro dintr-un total cerut de 750.000 de euro grupării Trăilă-Coldea-Dumbravă pentru a scăpa de un dosar în care a fost trimis în judecată este îngropat în datorii dar și beneficiarul unor donații suspecte din partea unei bătrâne.

În ultima declarație de avere Robert Filip, primvicepreședinte al PNL Gorj, consemnează o serie de donații din partea unei femei, Leonora Filip, donații către soția primarului din Rovinari. Astfel, edilul susține că este dator cu 45.000 de euro la BRD, cu 161.000 de lei la Revolut Bank UAB, cu 273.000 de lei la un anume Alin Cătălin Memmer și cu 288.000 de lei la Leonora Filip.

Soția primarului, Ana Maria Gabriela Filip, angajată a Direcției de Sănătate Publică Târgu Jiu, a primit anul trecut, prin intermediul a trei contracte de donație de la Leonora Filip, suma de 590.000 de lei.

Afaceri prin intermediul unei rude de 82 de ani

Leonora Filip este mătușa primarului și controlează firma Madofil Star din Rovinari. Societatea, care are trei angajați, are ca obiect de activitate comerțul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun.

Firma, alături de primarul Filip, este trimisă în judecată din 2022 de procurorii Parchetului European după ce ar fi accesat ilegal fonduri europene în valoare de 3 milioane de euro.

Anul trecut, firma administrate de femeia de 82 de ani a avut un profit de 426.000 de lei. În 2022, la o cifră de afaceri de 1 milion de lei, profitul societății a fost de 7,3 milioane de lei.

Tot soția primarului este acționară în firma K.G.Oil Colect SRL din București, cu obiect de activitate colectarea deșeurilor periculoase. Societatea în care nevasta primarului are 50% din părțile sociale se află pe pierdere în ultimii ani, datoriile pe 2023 fiind de 1,23 milioane de lei.

Ce s-a întâmplat la Tribunal

În februarie 2023, un judecător de la Tribunalul București a permis unui inculpat din dosar, Brâncuși Constantin Mincu Pătrașcu să părăsească țara pentru o deplasare în Austria și a înlăturat interdicția primarului de a lua legătura cu un martor. Alte cereri făcute de Mincu Pătrașcu, cum ar fi deplasarea în SUA a fost respinsă de Curtea de Apel București, fiind acceptată, în schimb, o deplasare la Cannes.

În octombrie 2023, Tribunalul București a decis că toți inculpații pot părăsi țara și pot purta arme de foc, fără să anunțe procurorii.

Context privind primarul din Rovinari

Pe 8 august 2023, același judecător de la tribunal a decis ridicarea sechestrului pe un autoturism deținut de primarul din Rovinari și a ridicat sechestrul de pe un teren de 8600 mp al firmei Madofi SRL. Tot atunci, un alt inculpat din dosar, Florin Gabriel Lupu, a primit permisiunea de la judecător să vândă acțiunile la o firmă cu 270.000 de lei și să pună bani într-un cont special.

La aceeași dată, Tribunalul a decis că procesul poate începe pe fond, decizia nefiind motivată pentru a fi contestată la Curtea de Apel București.

Fostul șef operativ al SRI, generalul (r) Florian Coldea, a ajuns, luni,  din nou la DNA pentru prelungirea controlului judiciar. Procurorii DNA l-au pus pe Florian Coldea sub control judiciar pentru 60 de zile pe data de 24 mai, alături de generalul în rezervă Dumitru Dumbravă și avocatul Doru Trăilă.

Cei trei sunt suspectați de trafic de influență și spălare de bani. În dosarul de corupție deschis de DNA, Coldea este acuzat de omul de afaceri Cătălin Hideg că ar fi intervenit în Justiție pentru a obține sentințe mai blânde în schimbul unor sume de bani.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
1 COMENTARIU
  1. Daca asta e martorul care il infunda pe Coldea nu ne ramane decat sa plecam toti din tara,nu stimgem lumina ca raman Voiculescu si ai lui…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Paradoxurile lui Geoană între SUA și (post)nomenklatură

Paradoxurile lui Geoană între SUA și (post)nomenklatură. Mircea Geoană...

Împăratul e gol. Dezbaterea Trump-Harris, despre rezultate și marile dezinformări

Împăratul e gol și azi-noapte poate că am aflat...

Soția judecătorului CCR Gheorghe Stan a anulat probele din dosarul părinților lui Vlad Pascu

Soția judecătorului CCR Gheorghe Stan a anulat probele din...