Primarul din Turda, declarat de ANI în conflict de interese

Data:

spot_img

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat că primarul municipiului Turda, Cristian Matei, s-a aflat în conflict de interese de natură administrativă.

ANI susține că primarul din Turda a angajat la primărie o casă de avocatură cu care el a avut anterior relaţii de natură contractuală.

“În perioada exercitării mandatului de primar (2020 – 2024), a semnat la data de 17 februarie 2022 un contract de asistență juridică, încheiat între Primăria Municipiul Turda și o societate civilă de avocați cu care persoana evaluată, în calitate de persoană fizică, a încheiat anterior un contract de asistență juridică.

Astfel, persoana evaluată a încălcat prevederile art.  228, alin. (1), lit. b) din O.U.G. nr. 57/2019, coroborat cu prevederile art. 70 și art. 71 din Legea nr. 161/2003”, a transmis luni ANI.

Cristian Matei este membru PNL şi se află la conducerea Primăriei Turda din anul 2016.

Citește și: O echipă de cercetători de la Craiova avansează un sistem inteligent de depistare a anomaliilor congenitale. Smaranda Belciug, conferențiar: „Inovația ar aduce experiența celor mai buni doctori în orice cătun”

ANI a mai anunţat luni trei cazuri de aleși locali cu probleme de integritate:

● Linica Stan (consilier local în Mangalia) se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 27 iunie 2021, întrucât exercită simultan cu funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al Spitalului Municipal Mangalia şi o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic.

Pe 13 aprilie 2023, Agenţia Naţională de Integritate a constatat şi conflictul de interese administrativ în cazul lui Linica Stan, după ce a participat la deliberarea şi adoptarea unor hotărâri ale Consiliului Local Mangalia, prin care au fost alocate sume de bani din bugetul local către o asociaţie de utilitate publică, unde membru fondator este o organizaţie, unde ea figurează ca preşedinte.

● Toader Balaj (consilier local în comuna Racşa, judeţul Satu Mare) se află în conflict de interese, deoarece a participat la adoptarea unor hotărâri ale Consiliului Local Racşa privind aprobarea unor protocoale de colaborare între comuna Racşa şi o asociaţie, în cadrul căreia fiul acestuia deţine calitatea de membru, în vederea organizării unor evenimente.

● Ion Scurtu (consilier local în comuna Puieşti, judeţul Vaslui) s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 1 ianuarie 2021 – 1 februarie 2023, întrucât a exercitat simultan cu funcţia de consilier local şi calitatea de angajat cu contract individual de muncă în aparatul de specialitate al primarului comunei.

Ce spune primarul Cristian Matei

“Până în prezent nu mi-a fost comunicat niciun raport de către ANI, în cadrul căruia să se fi reținut vreo stare de conflict de interese, sens în care nu am cunoștință despre existența vreunei constatări despre o asemenea situație. În egală măsură, orice raport întocmit de ANI se supune analizei instanței de judecată, iar doar în baza unei hotărâri judecătorești definitive se poate aprecia dacă există sau nu stare de conflict de interese.

Mai mult, orice conflict de interese, și dacă ar fi aplicat, nu conduce la afectarea exercitării atribuțiilor și a funcției de primar, acesta rămânând în continuare în exercitarea mandatului deplin pe care îl dețin”, a transmis primarul municipiului Turda pe pagina sa de Facebook.

Citește și: O experiență școlară inedită: transformarea unor texte despre Holocaust în benzi desenate

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Matei Cristian / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

BEC a respins a doua candidatură a Dianei Șoșoacă

Biroul Electoral Central (BEC) a respins a doua candidatură...

Autoritatea Electorală a refuzat deconturi de peste 2 milioane de euro pentru AUR | G4Media

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a refuzat să deconteze o...

Diana Şoşoacă şi-a depus din nou candidatura. Ședință BEC la ora 18.00 pentru analizarea solicitării

Diana Şoşoacă şi-a depus din nou candidatura. Preşedintele Autorităţii...

Încă şase candidaţi s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale

Alegeri prezidențiale. Biroul Electoral Central (BEC) a anunţat că,...